Punchout Battles: Next Gen Live Punchout Battles: Next Gen Live

Nederlands eerste en grootste battle-rap competitie stelt niet teleur, maar het is weleens beter geweest.

, Tekst: Mick Arnoldus

Punchout Battles: Next Gen Live

Nederlands eerste en grootste battle-rap competitie stelt niet teleur, maar het is weleens beter geweest.

Tekst: Mick Arnoldus ,

Voor de derde keer strijkt het POB-circus neer in Club Empire aan het Grotekerkplein. De vorige twee edities kenden een aantal zeer sterke battles. De confrontaties waar het meest naar uitgekeken werd konden geen of geen volledige doorgang vinden tijdens de editie van 29 november, wat het publiek des te hongeriger maakte naar vandaag.

Niet bekend met het fenomeen? POB Next Gen Live zet de beste battle-rappers die het kan vinden tegenover elkaar. Tijdens drie rondes mogen ze de tegenstander verbaal en het liefst met een goede delivery de grond in stampen. Alles is geoorloofd, zolang je het maar weet te brengen op een wijze die laat zien dat je de Nederlandse taal naar je hand kunt zetten. Als je het laat rijmen is dat natuurlijk ook mooi, tenzij je een manier hebt om nog verrassender uit de hoek te komen.

Helaas zijn er dit keer weinig memorabele battles te genieten. Behalve de laatste paar matches gaan de meeste deelnemers vrij anoniem het podium op en af. Alleen Insayno vs Kama en Steff vs Terry maken de verwachtingen waar, de rest van de dag moet het vooral hebben van een paar momenten die eruit schieten en blijft er weinig hangen.

Opvallend aanwezig vanmiddag zijn de ‘chokes’. Juist op deze minder druk bezochte editie gaat er bijna geen battle voorbij zonder dat er iemand herhaaldelijk over zijn woorden struikelt of zelfs geen vervolg kan geven aan zijn ronde. Zowel nieuwkomers als veteranen lijken hun huiswerk niet goed genoeg gedaan te hebben of bezwijken onder de druk. Sowieso is het niveau van de meeste battles minder dan we gewend zijn van POB.

Sinds de slipper die Crazy-S op het vorige event zeer geslaagd gebruikte in de battle tegen Waldo zijn de attributen deze middag nog vaker aanwezig dan normaal. Hoewel ze niet allemaal even sterk worden toegepast blijft het een verrassing als er ineens een voorwerp ergens vandaan getoverd wordt om de punchline net wat meer kracht te geven.

W.E.N.N.A. Music vs Sarukatsuki is  een opvallende match. Niet eens vanwege de teksten die gespit worden maar meer omdat WE.N.N.A. zijn gimmick goed in de markt weet te zetten met t-shirts en petjes. Ook Challamang maakt tegen Zack reclame voor de kledinglijn van zijn neef. Je zou bijna vergeten dat Punch Out Battles zelf ook nog merchandise heeft.

Bij Insayno vs Kama gaat het aardig gelijk op. Insayno dropt hier en daar weer eens referenties die het publiek te hoog gegrepen zijn en struikelt af en toe bijna over zijn lange zinnen, maar hij lijkt in deze toch de betere te zijn. De grens tussen respectloos en hard wordt opgezocht en verlegd tot hij bijna breekt, maar dit is tenslotte een battle dus eindigt het gewoon gemoedelijk.

Die grens wordt door Steff tijdens de laatste match-up van vandaag harder genegeerd dan de Geneefse conventies in Syrië. Natuurlijk is het bekend dat dit zijn stijl is, maar als je drie rondes lang bezig bent om je tegenstander aan zijn dode ouders te herinneren valt het des te sneller op dat Terry veel gevarieerder bezig is. De punches van Terry komen stuk voor stuk aan, waartegen het enige andere stokpaardje dat Steff steeds tevoorschijn haalt, over het accent van Terry, schril afsteekt. De jury en het publiek mogen hun oordeel nog vellen, maar het lijkt er sterk op dat behalve Ajax er vandaag nog een Amsterdamse overwinning te vieren valt.

Al met al was deze editie van de Punch Out Battles Next Gen minder sterk dan vooraf werd gehoopt, maar is er genoeg te benoemen om uit te kijken naar de volgende battles. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam