"We kunnen leven met de omschrijving melodieuze, symfonische, progressieve, indie-poprock" "We kunnen leven met de omschrijving melodieuze, symfonische, progressieve, indie-poprock"

Interview met HeavyLight

, Tekst: Cas Ligtenberg

"We kunnen leven met de omschrijving melodieuze, symfonische, progressieve, indie-poprock"

Interview met HeavyLight

Tekst: Cas Ligtenberg ,

3FM Serious Talent, een notering in de Tipparade, getipt door Coldplay, ‘de Rotterdamse Muse’ worden ze genoemd, Radio 2-talent, een marathon op 3FM en optreden in DWDD… Zo is de carrière van de Rotterdamse band HeavyLight een klein beetje samengevat. Toch kent een groot deel van Nederland het viertal nog niet en daar moet volgens Allart (zanger), Sander (bassist), Jeroen (drummer) en Dylan (toetsenist) verandering in komen.

Het is 2013 en verschillende dj’s van 3FM worden bestookt met mailtjes van een man die heeft mogen figureren in de videoclip van een Rotterdamse band, genaamd HeavyLight. Hij is zo enthousiast over het eindresultaat en is van mening dat dit de 3FM-dj’s niet onthouden mag worden. Sander: “Dan belt 3FM in één keer of je langs wil komen en alles wordt één grote kettingreactie.”

Twee jaar eerder kenden de vier elkaar nog alleen maar van horen en zien. Allart komt met zijn band Revision tijdens verschillende optredens de broers Sander en Jeroen tegen, die in de band Young & Desperate spelen. Jeroen en Sander kiezen er al gauw voor om te stoppen met hun band. Jeroen: “We wilden eigenlijk meteen daarna vanuit vriendschap een band beginnen. Iets waar we achter staan en waarmee we opnieuw konden beginnen. Toen hebben we vrij snel Allart gebeld.”

Allart twijfelt in het begin nog, maar wordt door de broertjes Sander en Jeroen over de streep getrokken met toetsenist Dylan, van kinds af aan Jeroens beste vriend. Allart: “We zijn toen vrij snel met Dylan de oefenruimte ingegaan. Ja… Toen was het duidelijk, haha.”

HeavyLight is dan vrij snel geboren en de jongens treden in een korte tijd veel op. Sander: “Omdat we in het eerste jaar zo vaak gespeeld hadden, werden mensen ook oprecht nieuwsgierig naar die eerste single die we uit zouden brengen.”

En die single komt er; ‘HEY’ wordt vrij snel opgepikt door Radio 538 en 3FM. De luisteraars van 538 ‘maken’ het nummer in de rubriek ‘Maak ’t of Kraak ‘t’ en bij 3FM ontstaat er onverwachts een heus radio-offensief. Dylan: “Elke dj die dan na het programma waarin wij optraden geprogrammeerd stond, hoorde ons spelen en die belde dan op: ‘Zorg dat die jongens daar blijven!’”

Jeroen: “Dan was je in de nacht aan het spelen en moest je de volgende ochtend alweer spelen bij Sander Hoogendoorn. Wat je bijna deed overwegen om daar in die studio te blijven slapen.”

Op dat moment lijkt het viertal niks in de weg te staan: ze worden bekroond tot 3FM Serious Talent en hun eerste single wordt geplaatst op de website van Coldplay. Allart: “We konden een paar punten op onze bucket list vrij snel afstrepen.” De tweede single ‘Any Moment Now’ wordt een bescheiden succes, maar alle hoop is dan al gevestigd op de derde: ‘All For Me’. Dylan: “Dat was het moment waarop we dachten: ‘Ja, nu gaat ie klappen.’ Het was ook de track waar we het meest tevreden over waren. Mensen om ons heen zeiden ook dat dit 3FM-Megahit zou gaan worden.”

Maar dat succes viel misschien een beetje tegen?

In koor: “Het was echt één grote flop!”

Allart: “Rob Stenders kwam naar ons toe en die zei: ‘Nou jongens, dit is hem niet hè. Echt een schijttrack.’ Sommigen vonden ‘All For Me’ daarentegen weer heel erg gaaf.”

Sander: “Maar we denken dan al gauw van ‘Ja, jammer, andere keer weer beter." 

Leggen jullie kritiek dan zo makkelijk naast je neer?

Dylan: “Je zit er heel even mee. Je hebt er natuurlijk heel veel tijd ingestoken. Vooral als je dan in een soort ‘vibe’ zit waarin alles goed gaat, is zo’n tegenslag even balen.”

Sander: “Je kan die meningen ook gewoon niet peilen. Op het punt van releasen kwam Herman Hofman (3FM-dj, red.) binnen en die vond All For Me echt geweldig. Live gaat iedereen nog steeds helemaal los bij dit nummer.”

Jeroen: “Je moet er ook niet te lang in blijven hangen. Je moet gewoon weer doorgaan.”

Lang bij de pakken neerzitten, zat er niet in voor HeavyLight. Grote optredens op Breda Live! en 538 For War Child volgden, maar de kleine zaaltjes slaan de jongens ook niet over. Sander: “De muziek die wij maken is op een groot podium episch, maar op een klein podium net zo. Het komt gewoon wel anders aan. Op kleine podia komen intiemere nummers veel beter over. Dan wordt dat contrast duidelijk van ‘heavy’ en ‘light’.” 

Moet die mix tussen hard en zacht ervoor zorgen dat jullie niet in een hokje worden geplaatst?

Allart: “Matthijs van Nieuwkerk vatte onze muziek samen als melodieuze, symfonische, progressieve, indie-poprock. We kunnen er mee leven, haha.”

Dylan: “In deze tijd word je sowieso in een hokje geplaatst. Dat hoort er gewoon bij. En als je in een hokje wordt geplaatst met Coldplay en Muse, dan heb ik er geen problemen mee.”

Na het debuutalbum ‘Your Kingdom’ is het een tijdje stil geweest rondom de band, maar afgelopen week liet de band weer van zich horen met de release van de nieuwe single ‘Temper’, waarin HeavyLight zich opnieuw van zijn harde kant laat zien. Sander: “Je hoort dat sommige dj’s ook echt blij zijn dat we weer een keihard rocknummer hebben gemaakt.” 

Kunnen we dan een tweede album verwachten?

Sander: “Het perfecte plaatje zal zijn als je straks een single uitbrengt die dan aanslaat, zodat mensen je gaan opzoeken en dat ‘Your Kingdom’ weer opnieuw de lucht ingaat. Dan is het een goed moment om je tweede album uit te brengen. Het zou zonde zijn als je dat te snel zou doen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam