3voor12 Rotterdam presenteert: 10 tips voor Motel Mozaïque 2016

Leer de stad beter kennen door muziek en kunst

Tekst: redactie 3voor12 Rotterdam ,

Op vrijdag 8 april en zaterdag 9 april staat cultureel Rotterdam in het teken van Motel Mozaïque. Bekende internationale en nationale acts zullen spetterende optreden gaan geven op verschillende locaties in de stad maar ook veel lokaal talent gaat het podium van MoMo gebruiken om meer bekendheid te krijgen bij een groter publiek. De Likt en Crying Boys Cafe zijn hier perfecte voorbeelden van. Hieronder presenteren wij 10 tips van lokale acts die acte de préséance gaan geven. Pak je kans en spot het talent voordat ze in de Ziggo Dome staan en je weer afhankelijk bent van vervoer terug naar Rotterdam

Vrijdag: Muziektips

Bolt & The Swamp People - Plaza Mozaique  (vrijdag 16:00 uur)

Om dampende blues te ontdekken hoef je echt niet meer naar Chicago of naar de Mississippi delta. Deze band komt gewoon uit Rotterdam en heeft elke bruine kroeg al helemaal bezweet achter gelaten. Op dit moment zijn ze druk bezig om hun debuutplaat op te nemen. Wil je hier een voorproefje van dan kun je de band al op de eerste dag in actie zien. 

 

Dichter + Band - Plaza Mozaique  (vrijdag 18:00 uur)

Deze maatschappelijk betrokken rapper bracht vorig jaar zijn min-album ‘Nieuw Leven’. Sindsdien merk je aan alles dat hij langzaam aan steeds bekender aan het worden is bij een groter publiek. Zo trad hij de afgelopen periode op in diverse podia in het land en schrijft hij nu ook maandelijks een column voor 3voor12 Rotterdam waarbij hij zijn visie geeft op de staat van de rap/hiphop anno 2016

Jordy Dijkshoorn (frontman De Likt):

De Likt speelt tegenwoordig elke zaal in Nederland plat en dat komt mede door de charismatische frontman van deze band: Jordy Dijkshoorn. Vandaag staat hij er echter alleen voor. Door het festival is Jordy namelijk uitgenodigd om tijdens de block party in de Hoornbrekersstraat als spoken word artiest op te treden. Dit doet hij onder muzikale begeleiding van Jan W. Minnaard. Ook heeft Jordy het verzoek gekregen om iets nieuws te schrijven over het thema transformatie, dus naast bestaand werk hoor je dus ook splinternieuwe tekst. We zijn zeer benieuwd hoe de teksten van Jordy zich ontwikkeld na de release van het debuutalbum van De Likt vorig jaar. Ook vragen we ons natuurlijk af of hij dit optreden ook gaat beëindigen in een kort glimmend broekje.
Vrijdag 8 april: Hoornbrekersstraat 16:25 en 17:00 

Gidstochten

Elk jaar biedt Motel Mozaïque een heel scala aan gidsen tochten die je een andere of nieuwe kijk op Rotterdam geven. Mocht je tijdens het veelomvattende programma van het festival nog tijd hebben, kunnen wij de volgende twee tochten zeker aanraden. 

Remember Nighttown? - zaterdag: 15:00 – 16:00, te voet

Van Nighttown naar Chinatown en hoe een legendarisch podium werd omgetoverd tot een Oriëntaalse supermarkt. Of is er toch iets aan over gebleven? Deze tocht zal je aansluitend op de talkshow Remember Nighttown? (Zaterdag 9 April: Schouwburg, Hal aanvang 13:45) meenemen naar de plek waar het allemaal begon. Het legendarische Nighttown van vroeger wordt tijdens de talkshow ‘Remember Nighttown?’ onder de loep genomen. Wat heeft deze plek aan de West-Kruiskade allemaal teweeg gebracht? Talkshow host Sjoerd van Oortmerssen vraagt de betrokkenen het hemd van het lijf. 

Van kopstation tot Half Way Station - zaterdag: 11:30 – 13:30 & 15:00 – 17:00, te voet

Deze tocht neemt je mee naar de markante woonwijk Heliport, gelegen tussen het voormalig Station Hofplein en de locatie van het optreden van Half Way Station. Er wordt wat geheimzinnig gedaan over de exacte locatie maar we hebben vernomen dat het de oefenruimte van de band betreft, een oefenruimte in een bijzonder gebouw geheel in stijl van de ‘pittoreske’ woonwijk met puntdaken. De woonwijk is een waar doolhof waar je snel het spoor bijster raakt in de wirwar van galerijen en verdiepingen. Motel Mozaïque daagt je uit voor een oldskool speurtocht waarin je dwaalt door de geschiedenis van heliport en uitkomt bij een tof concert.

Zaterdag: Muziektips

Southbound - Plaza Mozaique (zaterdag 13:00 uur)

Southbound is het geesteskind van schrijver/vocalist Roufaida en kunstenares/danseres Andrea. Vergelijkingen met Bjork en Fink gaan al op. Andrea’s dans improvisatie en de sound van de mannen in de band brengen het verhaal van Southbound live naar het moment. Dat moet je meemaken. Vorig jaar won deze Rotterdamse formatie nog de Grote Prijs van Rotterdam en later dat jaar stonden ze in de finale van de Grote Prijs van Nederland. 

De Dood - Plaza Mozaique (zaterdag 14:00 uur)

Op welk festival krijg je nu de kans om kennis te maken met De Dood op een klaarlichte dag? Een combinatie van keiharde punk met absurdistische, humoristische teksten; ook deze band is aardig aan de weg aan het timmeren. Een succesvolle optreden op Eurosonic en vervolgens optredens door het hele land. Na het optreden van De Dood op het Schouwburgplein kunnen de architecten van de stad ongetwijfeld weer aan de bak om het plein opnieuw in te richten. 

Flip Noorman - Plaza Mozaique (zaterdag 18:00 uur)

Op zijn eerste album Bellse Parese (2013), vernoemd naar de aandoening waardoor de helft van Noormans gezicht verlamde, brengt hij deze twee muzikale zijden op indrukwekkende wijze samen in een excentriek universum. Na dat veelgeprezen debuut volgde dit jaar Make-Up (2016), een ode aan de leugen waarop Noorman soms sarcastisch spuwt, en dan weer zachtjes prevelt.Ergens tussen Tom Waits en Boudewijn de Groot

Tips Kunst en Cultuur

Als we dan toch bezig zijn tippen we ook nog een onderdeel kunst en performance zodat je na het bezoeken van al onze getipte bandjes en meegelopen te hebben met twee tochten je ook nog toe komt aan je dagelijkse dosis cultuursnuiven.

Dré Wapenaar

De in Rotterdam wonende en werkende Kunstenaar DréWapenaar siert tijdens Motel Mozaïque 2016 Plaza Mozaïque op het Schouwburgplein met zijn indrukwekkende Tentvillage-Revisited. In 2001 heeft hij vier tentendorpen gebouwd voor verschillende campings in Nederland, hij kocht er in 2007 één terug om het werk te herzien. Alle tenten samen vormen een beeld van een miniatuur samenleving. Het Tentvillage-Revisited mag volgens de kunstenaar ook worden gezien als een voorstel voor verstedelijking wat het een toepasselijk sculptuur midden op het Schouwburgplein. En Motel Mozaïque zou Motel Mozaïque niet zijn als er óók nog programma wordt gebracht in de tent, zo wordt er door romanschrijver, journalist en tv-presentator Abdelkader Benali voorgelezen in één van de tenten.

Enver Husicic

Enver is onderdeel van Writers On The Storm dat zich op 8 en 9 april 2016 afspeelt in de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg. Verschillende schrijvers en theatermakers brengen hier werk. De stukken van de Rotterdamse EnverHusicic worden gekenmerkt door dolende zielen die in een wereld die onnavolgbaar en ongrijpbaar is, grip proberen te krijgen en daar keer op keer in falen. Hij schrijft zowel komedie als tragedie, voor alle leeftijden.