Eigen nummers van de band klinken net zo goed als de covers Eigen nummers van de band klinken net zo goed als de covers

Plaatrecensie Re:Freshed Orchestra - The Re:Freshed Orchestra

, Tekst: Naomi de Lange

Eigen nummers van de band klinken net zo goed als de covers

Plaatrecensie Re:Freshed Orchestra - The Re:Freshed Orchestra

Tekst: Naomi de Lange ,

Het Rotterdamse hiphop orkest Re:Freshed Orchestra heeft al veel noemenswaardige hoogtepunten op hun naam staan. Zo hebben zij in 2013 mogen spelen op het North Sea Jazz Festival, waren zij live te zien op de nationale televisie tijdens de Uitmarkt en waren zij afgelopen seizoen de huisband van DINO, de late night talkshow van Jandino Asporaat. De afgelopen jaren is het collectief van getalenteerde musici wat van samenstelling veranderd, maar ook met de huidige bezetting zullen zij vuurwerk gaan maken op het podium! In 2012 bracht het orkest 'Re:Encore, A Tribute to Jay-Z ' uit, waardoor zij door het hele land hebben kunnen spelen. Wat nog mist in dit mooie lijstje, is een album met eigen geschreven en componeerde nummers.

In mei 2014 voltooide de band de crowdfunding actie waarmee zij het nieuwe album hebben kunnen financieren. Vervolgens hebben we meer dan twee jaar hebben moeten wachten. Nu is er dan eindelijk het debuutalbum 'The Re:Freshed Orchestra' uitgebracht onder het label van Top Notch.

Het album start erg rustig met Intro, waarbij vooral de fluitiste Maîte Neri naar voren komt. Vervolgens vloeit het nummer, na een uithaal van Poliana Vieira, door in het eerste nummer Possible. De muzikaliteit van heel Re:Freshed komt voor het eerst goed naar voren. Opvallend is de keuze voor elektronische toevoegingen. Uit het Re:Encore album en live optredens blijkt dat de vocalisten een erg sterke eigen sound hebben en dat de toevoeging van elektronische effecten niet nodig zijn.

Liquid start met een melodie van de strijkers, die gedurende het gehele nummer terugkomt. Dit samen met de samenzang van de twee vocalisten Poliana Vieira en Pink Oculus maakt het nummer helemaal af.

Naast de vaste bezetting van Re:Freshed zijn er ook een aantal gastartiesten op het nieuwe album te horen. In Blind Man is dit Master, maar later in het album zijn ook Lega-C en Dillenburg te horen. Stil zitten na dit nummer is niet meer mogelijk. Het nummer Starve, geschreven door Pink Oculus, brengt een break in het album. Het nummer gaat over de strijd met je eigen ego. Na Another Minute en Starlight  (waarin in Dr. Rum voor het eerst te horen is), volgt een volledig instrumentaal nummer For Real. Hierin is de snelheid waarmee drummer Rick van Wort speelt bijna niet bij te houden!  Na dit nummer staat vast dat het orkest zich heeft ontwikkeld en bij de top thuis hoort. Naast de hiphop kant laten zij ook hun soul en funky kant zien.

De overgang van het instrumentale nummer naar Da Bass (met gastartiesten Master en Lega-C), wordt ervaren als minder lekker, omdat het een totaal ander nummer is. Na het nummer We don't care (met gastartiest Dillenburg)  volgt er een halve minuut, een niet heel veelzeggend stuk van een voicebericht. Snel door naar Throw Em Up met de drie vocalisten die het Re:Freshed Orchestra rijk is. Een heerlijk laid back nummer, waarin Roy Beukers met zijn gitaar helemaal losgaat.  

Dat het Re:Freshed Orchestra goed is in bestaande muziek in een eigen jasje te steken was al lang en breed bekend, maar nu blijkt dat ze ook zelf geweldige nummers kunnen schrijven en componeren. Het is een album bestaande uit 13 tracks die je steeds meer gaat waarderen naarmate je het vaker luistert. Hoe druk elk het ook heeft met andere projecten; de zestien muzikanten zijn klaar om het podium te betreden met het gloednieuwe album The Re:Freshed Orchestra en wij zijn erg benieuwd wanneer zij het in Rotterdam ten gehore gaan brengen.  

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam