Concertverslag: Gery Mendes in Grounds Concertverslag: Gery Mendes in Grounds

Mendes kan met gemak de grote menigten aan

, Tekst: Kees Braam Foto's: Jeroen Bendeler

Concertverslag: Gery Mendes in Grounds

Mendes kan met gemak de grote menigten aan

Tekst: Kees Braam Foto's: Jeroen Bendeler ,

Grounds in Rotterdam mag met zich met recht een bijzonder podium noemen. De zaal is niet vies van een beetje wereldmuziek en is uniek in de stad. Hier zie je artiesten uit werkelijk alle uithoeken van onze aardkloot. Vanavond belooft de Rotterdamse MC Gery Mendes er naar eigen zeggen in Grounds een groot feest van te maken. We zijn benieuwd.

Josimar Gomes @ Grounds

Josimar Gomes @ Grounds

Josimar Gomes warmt de matig gevulde zaal op. Een desalniettemin sterk optreden van de rapper mag na een klein half uur een daverend applaus in ontvangst nemen. 

Vervolgens beklimt Mendes’ band het sfeervolle podium. Met “Little Child”, van zijn meest recente plaat “Caminho” (letterlijk vertaald: de weg), krijgt de MC de zaal gelijk met zich mee. “Hebben we zin om er een feestje van te maken?”, klinkt het door de zaal. Aan de reactie van het publiek te merken, lijkt het erop van wel. Zijn ijzersterke nummer “Not Ready”, laat zien waartoe de band in staat is. Er staat hier vanavond een stel topmuzikanten op de planken. Voor diegenen die er niet van op de hoogte zijn waar Mendes’ roots liggen, verklapt de muzikant dit enigszins door een stuk in het Kaapverdiaans te rappen. Erg knap, want het schakelen tussen diverse talen verloopt vlekkeloos. 

Gery Mendes @ Grounds

Gery Mendes @ Grounds

“Horen jullie dat, mensen?”. Verbaasd kijken we om ons heen waar toch dat duivelse lachje vandaan komt. “Het is net dat lachje van “Thriller” van Michael Jackson”, lacht Mendes. Het moge duidelijk zijn. Deze avond is er eentje vol humor en warmte. Muzikaal hoogwaardige nummers worden afgewisseld met droge bakken. Zo nu en dan wordt de muzikale bezetting uitgebreid met een extra muzikant, bijvoorbeeld trompettist Randell Heye. Het waanzinnige samenspel tussen trompet en een lekker nat klinkende Rhodes, smeert de muziek op gecontroleerde wijze dicht. 

Gery Mendes @ Grounds

Gery Mendes @ Grounds

Het hoogtepunt van de avond is absoluut de meezinger “African Princess”. Het publiek smult van de strakke set, die zelfs wanneer de basversterker het begeeft, niet verzwakt. Enig minpunt van vanavond is dat de zaal slechts halfvol staat. Dat is jammer, want Gery Mendes kan met gemak de grote menigten aan. 

Naast het feit dat de man een toegankelijke en muzikaal zeer sterke mix tussen hip hop, jazz en soul maakt zit de kracht hem vooral in de originaliteit van de act. Hoe vaak zie je immers een rapper met een dwarsfluit over het podium dansen? Na het zien van een zeer geslaagd concert, geeft dat voorlopig voldoende stof tot nadenken.  

Gery Mendes @ Grounds

Gery Mendes @ Grounds

Gery Mendes @ Grounds

Gery Mendes @ Grounds

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam