Popronde van Zuid-Holland: 10 tips

Tips voor het grootste rondreizende muziekfestival van Nederland

Redactie 3voor12 Zuid-Holland ,

De Popronde is het grootste rondreizende muziekfestival van Nederland. Aanstormende talenten krijgen tijdens de Popronde een mogelijkheid zich te presenteren buiten de eigen regio. Zo kunnen de geselecteerde artiesten een breder netwerk opbouwen en de naamsbekendheid vergroten. Deelnemers treden in de voetsporen van o.a. Kensington, De Staat, Chef’Special en John Coffey – inmiddels nationaal gerespecteerde artiesten, maar ten tijde van hun deelname aan de Popronde nog relatief onbekend.
De selectiecommissie bestaat uit talrijke muziekprominenten. Uit meer dan 1200 aanmeldingen zijn 22 Zuid-Hollandse acts geselecteerd. Zeventien zijn er uit Rotterdam / Dordrecht afkomstig. De redactie van 3voor12 Zuid-Holland selecteert tien lokale acts die volgens ons de moeite van het volgen meer dan waard zijn.

1) Iguana Death Cult
'Iguana Death Cult is dé Zuid-Hollandse band van dit moment. De rockers zijn het best te omschrijven als een Ty Segall aan de amfetamine, bijgestaan door Thee Oh Sees als sessiemuzikanten.' Dit schreef 3voor12 Zuid-Holland naar aanleiding van het optreden dat de heren gaven op het Eendracht Festival in Rotown. Het voltallige publiek ging daar compleet uit z'n dak. Het was hyperactief, energiek en lekker om bij te dansen. Recentelijk bracht Iguana Death Cult de single 'Sirens' uit met het aanstekelijke refrein - Ai Ai Ai Aiii. De band is opgepikt door The Daily Indie en Kicking The Habbit. Iguana Death Cult speelt 16 september op het Incubate festival en is vervolgens niet te missen deze Popronde! Check hier de muziek

2) Funky Organizers
Als Hans Dulfer meedoet tijdens de liveopname van je nieuwe cd, weet je eigenlijk al wel genoeg. Dat is natuurlijk niet voor niets. En inderdaad, Funky Organizers is een bijzonder strakke band bestaande uit jonge honden. De band staat voor groovende, funkende en goed dansbare rock en heeft een energieke rapper/frontman die graag met de zaal speelt. Karakteristiek is ook de hammond-orgel in de sound. Zorg dat je bij een van de (tot nu toe) elf optredens tijdens de Popronde bent!

3) Drunken Dolly
Drunken Dolly is dé feestband van deze Popronde! Geïnspireerd door Flogging Molly en Dropkick Murphy's maakt deze Rotterdamse band punk met folkinvloeden - de banjo en mandoline zijn ook van de partij. Ongetwijfeld betrap je straks jezelf op het meezingen met de catchy, meerstemmige teksten over o.a. feest en drank. Vooralsnog staan er negen feestjes op het programma van de Popronde. Muziek!

4) Convoi Exceptional
Met recht kun je Convoi Exceptional een bijzondere band noemen. Het zijn drie (en soms meer) straatmuzikanten die precies weten hoe je met trommels en blazers het publiek in beweging krijgt, ongeacht of het decor op straat, de Parade, Pinkpop of Oerol is. Wat de band extra bijzonder maakt is dat ze ook regelmatig opduiken in Sesamstraat. Convoi Exceptional speelt minimaal tien keer tijdens de komende Popronde.

5) Goodnight Moonlight
Positieve, dromerige, lo-fi pop: het is de beste omschrijving van de muziek van Goodnight Moonlight. Deze ingrediënten zijn, samen met tropische klanken, te horen op het recentelijk verschenen album Mountain Boy. 3voor12 Zuid-Holland schreef afgelopen zomer een lovende recensie van deze plaat. De Rotterdamse zanger speelde al eerder op o.a. Metropolis en de Subbacultcha party op Motel Mozaique en de voor komende maanden staan er de nodige boekingen tijdens de Popronde op het programma. 

6) Half Way Station
Vele invloeden kenmerken Half Way Station. De muziek van de Rotterdamse band ligt ergens tussen folk en psychedelische rock met synth-invloeden. 'Sister Don't You Cry' heet het vooruitgesnelde nummer van 'DODO', het langverwachte tweede album van Half Way Station. Zaterdag 10 oktober wordt deze plaat gepresenteerd in Rotown. Dat Half Way Station op de goede weg is blijkt wel uit het feit dat 'DODO' ook in België en Frankrijk verschijnt. Het is de beloning voor het winnen van een belangrijke bandjeswedstrijd in Frankrijk. Ja, dat opent deuren! Zo speelt Half Way Station ook op het Reeperbahn Festival in Duitsland. En tussen alle buitenlandse avonturen ligt er ook nog eens een prominente rol op de Popronde in het verschiet.

7) Stöma
Basmeester, funky, noisy, avant-garde, experimenteel: enkele woorden die te binnen schieten tijdens het luisteren naar Stöma. Hoewel, luisteren? Het drietal maakt muziek dat je eigenlijk moet ervaren, moet beleven. Het is niet vreemd dat Stöma laatst gevraagd werd om Primus naar de hand te zetten. Want als er nu één iemand is die dat kan, is het wel de meesterlijke bassist van Stöma. Een nieuwe ervaring ligt in het verschiet, tijdens de Popronde. Luister het hier alvast.

8) Crying Boys Cafe
Van verstilde schoonheid, als de betere nummers van Elbow. Zo klinkt het nummer 'The Road' van Crying Boys Cafe. De song verschijnt op het komende album 'The Keys not the People' en is kenmerkend voor de aanpak van CBC. De stem van zanger Jasper Hupkens vraagt en verdient de volledige aandacht. Muzikaal neemt de band soms een interessante afslag richting de reggae en latin. Eerder speelde Crying Boys Cafe al op Oerol en Motel Mozaique en nu is het dus de beurt aan de Popronde.

9) The Lumes
Verzet je niet en laat je meevoeren door The Lumes. Intense post-punk meets shoegaze op 'Lust', de gloednieuwe EP van deze talentvolle Rotterdamse band. Never Mind The Hype steunt The Lumes. Zowel voor, tijdens als na de Popronde.

10) Kid Harlequin
Een van de tofste clips van vorig jaar was van Kid Harlequin. De video bij het nummer 'Waste of Skin' maakte indruk. Ook bijzonder was hoe de heren en twee dames het Eendracht Festival plat speelden. Inmiddels is de nieuwe plaat 'Wired' klaar. De Industrial / Alternative Rock van Kid Harlequin ontwikkelde zich verder en klinkt verrassend. Donderdag a.s. begint de Rotterdamse band op de eerste Popronde in Nijmegen.