Column: Het sprookje gaat verder

Spil Jan Stroomer van poprockband The Stream houdt column bij

Tekst: Jan Stroomer ,

Negen maanden geleden begon ik met The Stream aan een avontuur wat we 'MMXV' besloten te noemen. Inmiddels zijn we negen liedjes, releases, diverse optredens en, met deze meegerekend, ook negen columns verder. Langzaam maar zeker, lied voor lied, is er openbaar een album aan het ontstaan. Daarmee wordt er ook tegelijkertijd een verhaal ontrafeld. Het wonderland wat we in januari voor het eerst betraden blijkt de bestaansomgeving te zijn van de diverse songs die daarna volgden. Het verhaal verbindt de wonderwereld van vraagtekens en verbazing met de werkelijkheid, met een liefdesdrama, met angst en nieuwsgierigheid.

Tot zo ver “le petit résumé”. De columntitel is immers dat we verder gaan. Is 'MMXV' dan al voorbij? Nee, dat nog niet. We hebben hierna nog drie releases te gaan. Maar we gaan met de komende aankondiging wel alvast even 2015 voorbij. In 2016 gaan de liedjes van afgelopen jaar namelijk de planken op. De theaterplanken.

Tijdens het bezoek aan 'Dit is de Nacht' op NPO Radio 1 gaven we al een kleine hint. Maar nu, een paar maanden later, zijn we al echt bezig tekst te schrijven, het productieteam samen te stellen en toe te werken naar een unieke theatershow. Voor mij als muzikant is dit natuurlijk een prachtige ervaring. Niet alleen omdat ik bezig kan zijn met mijn eigen liedjes, eigen werk, mijn kindjes. Maar vooral omdat we een deels onbekend terrein betreden. Een setlist maken, of een liedjesprogramma hooguit, dat is de comfort-zone. Maar nu gaan we die grenzen voorbij. Het wordt namelijk een avondvullende show waarin we het publiek meenemen in een soort levende videoclip. Video, drama en muziek worden verenigd.

Kan je het je voorstellen? Nog niet echt, hè? Geeft niet, hoor. We gaan er voor zorgen dat je tegen die tijd het gevoel zal hebben de kijkdoos van ons theater in te worden gezogen. Op dit moment zijn we bezig het productieteam te vormen. Dat is trouwens ook echt een hele leuke ervaring. Er stroomt als het ware een vloedgolf van creativiteit binnen. Er zijn overigens nog een aantal vacatures. Mocht je interesse hebben, houd dan de website in de gaten.

Maargoed, volgend jaar dus de theaters. Nu eerst de nieuwe release van 'MMXV'. Want zonder dat geen vervolg natuurlijk. Het liedje van deze maand is kort, simpel en gevoelig. Luister dus zelf maar.