Plaatrecensie: Dichter - Nieuw Leven

Voortreffelijk mini-album

Tekst: Jerôme Kolste ,

De titel van Hiphop Hoofdstad van Nederland ging de laatste jaren naar Zwolle (Typhoon, Opgezwolle en verlengde Great Minds), maar in 2015 wordt deze terug naar Rotterdam gehaald. Eerder dit jaar werden we al getrakteerd op het uitstekende debuutalbum van De Likt, waarop een nieuwe funky futuristische sound te horen was. De Rotterdamse rapper Dichter tapt uit een nder vaatje, op zijn voortreffelijke mini-album 'Nieuw Leven'. Op dit album heeft hij een combinatie gecreëerd van beats en teksten die te vergelijken is met Amerikaanse rappers als Common en Mos Def.

Dichter is een artiest met een boodschap en daarbij kijkt hij kritisch naar zichzelf en generatiegenoten. 'Als je Zinkt' behandelt zijn ervaringen met drugs en in 'Voor de Kunst' geeft aan hoe serieus hij het vak van artiest ziet. Het vaderschap en seksuele waarden en normen worden besproken in 'Voor één Nacht' en 'Blonde Dood'. Het laatste nummer krijgt een zwoel R&B-sausje mee door het ingezongen refrein van Mitchell Mardan.

Qua sound tapt Dichter uit de verschillende stromingen binnen het genre. 'Inzichtloos' en 'Toen Het Licht Was' hadden ook in jaren negentig gemaakt kunnen worden, zonder overigens ouderwets te klinken. Daartegenover staat bijvoorbeeld 'Synths', dat een meer 21e-eeuws geluid mee heeft gekregen.
 
Lekker klinkende nummers dus, die helaas in sommige gevallen worden voorzien van skits (fragmenten, red.) die vrij storend zijn, waarbij de skit met Arie Boonsma in het nummer 'Voor één Nacht' helemaal vervelend is, omdat deze niet als apart nummer op het album is gezet. Hierdoor ben je elke keer gedwongen naar deze presentator te luisteren als je dit, overigens erg goede, nummer wilt horen.
 
Dat mag de pret niet drukken: in zijn geheel is Nieuw Leven een volwassen rapalbum waarop Dichter laat zien klaar te zijn om de rest van Nederland te veroveren.     

 

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Wil je ons een daadwerkelijke plaat, CD of cassette opsturen? Heel graag. Laat het dan eerst even weten via een mail.