"We zijn een band met één visie"

In gesprek met Bandboostwinnaars Golden Caves

Tekst: Rolf Eijgenraam ,

Het studiejaar komt tot een einde, ook voor de bandleden van atmosferische progressieve rockband Golden Caves. Vier van de vijf leden van de Rotterdamse formatie hebben dit jaar live eindexamen van hun opleiding aan het Codarts conservatorium gedaan. Het is nu tijd voor de band om de wijde wereld in te trekken. "We zitten voor ons gevoel nu echt in een stroomversnelling", aldus leadzangeres Romy Ouwerkerk.

De band beleefde de afgelopen maanden een drukke periode. Het vijftal won de finale van Bandboost van Popcentrale in Bibelot, speelde op Wantijpop, bracht een single en videoclip uit bij hun nummer 'My Demon's Hunt' en trad meermaals op voor eindexamens van de bandleden. Deze zomer heeft de band geen optredens gepland. Ze trekken zich terug om nieuw materiaal te schrijven voor hun debuutalbum.

Schrijven als een band
Het kost de band veel tijd om aan de nieuwe tracks te werken. "We letten erg op de kleine details, soms zijn we mierenneukers," zegt Romy Ouwerkerk. "Nee we zijn gewoon perfectionistisch, dat is goed!", verbetert Erik Stein (drummer van de band) haar. Onlangs heeft Golden Caves een nummer afgerond waar ze al sinds vorig jaar zomer mee bezig waren. "Op zo’n moment is het echt een gigantische ontlading. We stonden te dansen en te springen in de oefenruimte," vertelt Elise Polman, toetseniste en zangeres. "We schrijven als een band, wat betekent dat we werken aan een nummer totdat we er alle vijf tevreden mee zijn," aldus Romy, "het is dan inderdaad enorm bevrijdend wanneer we iets af hebben."
 

Samenhorigheid blijkt een belangrijk aspect van de Rotterdamse band. "Een opmerking die we vaak krijgen na een optreden, is dat we echt als een eenheid spelen," aldus Romy. Dat is niet verbazend, alles wat Golden Caves beslist of doet, doen de vijf samen. Ze hebben veel bandmeetings waarin ze filosoferen over wat ze willen.  "We hebben als band één visie, één gedachte waar vanuit we alles doen," stelt Elise. "We hebben allemaal een eigen persoonlijkheid, dat vind ik bijzonder aan onze band. We hebben dromers, realisten, mensen die groots denken, onderhandelaars enzovoorts," vult Romy aan.

Beestjes
De belangrijkste inspiratiebron van de Rotterdammers is de natuur. Ze laten dat zowel in de muziek als in hun performance doorklinken. Op het podium staan altijd planten; takken met bladeren sieren de microfoonstandaards en Romy Ouwerkerk's uiterlijk is aangekleed met bladeren en schmink, "ik ben dan net een boselfje, haha." Daarnaast worden er visuals van natuurbeelden afgespeeld, passend bij de muziek. "Net als de natuur kan onze muziek het ene moment vredig zijn en het volgende moment heel woest," vertelt de zangeres. In haar teksten gebruikt ze veel metaforen uit de natuur. In het sferische 'Exhilaration', van de debuut EP Golden Caves, zijn geluiden van wind en storm te horen.
 
"Natuur en progressieve rock gaan gewoon heel goed samen. Natuurlijk zijn we ons bewust van alle shit die de mensheid veroorzaakt in de wereld. Wij willen ons juist op het pure van de natuur focussen," legt Erik uit. "Soms vergeten wij mensen dat wij ook deel uit maken van die natuur. Uiteindelijk zijn wij ook allemaal maar beestjes," zegt Romy. Dat thema van natuur, wil de band nog verder gaan uitwerken in de toekomst. Hebben zij nu nog voor een select aantal nummers visuals, in de toekomst moet dat voor de hele set gelden. "We willen ook iets meer met kleding doen," vertelt ze verder.

 

Ambities
Wat de band nu echt wil bereiken, is het opbouwen van een trouwe, vaste schare fans. "Onze muziek is niet voor de zestienjarige meisjes die gillend voor het podium staan. Either you love it or you hate it, dat is het een beetje, vindt Erik Stein. Daarom wil de band in de zomer van volgend jaar op zo veel mogelijk festivals spelen die zich specialiseren in progressieve rockmuziek. "Liever een paar shows per jaar voor een klein publiek dat onze muziek waardeert, dan een boel optredens waar de muziek niet tot zijn recht komt," stelt Romy inderdaad ook.
 
De band bereidt zich nu voor om hun eerste langspeler op te nemen. Romy: "Deze zomer willen we lekker in een huisje gaan zitten en schrijfsessies houden." Ze hebben zichzelf een deadline gesteld, in januari moet al het materiaal voor het album geschreven zijn. "We hebben echt een deadline nodig, anders blijven we stukken aanpassen en herschrijven en komt het album nooit af. We zijn immers perfectionisten." In de herfst van 2016 wil de band de studio in om de debuutplaat op te nemen. Het is dus een meerjarenplan, maar dan heb je ook wat.