Met band funkier dan op de plaat

Albumrelease van Dichter's 'Nieuw Leven'

Tekst: Jerôme Kolste Beeld: Jim Gregory ,

"Mama bracht geen domme, domme zwarte jongen groot" rapt Dichter halverwege zijn releaseparty. Na een paar nummers is wel duidelijk dat deze Rotterdamse rapper een boodschap wil overdragen met zijn muziek. Hij kiest daarmee niet voor de gemakkelijke weg. Ook de wijze waarop de rapper vanavond in het Rotterdamse Bird zijn mini-album 'Nieuw Leven' presenteert is niet gemakzuchtig.

Op Nieuw Leven komen de ondersteunende beats vooral uit de computer en daar hij deze avond ook voor kunnen kiezen. Gelukkig presenteert hij zich vanavond met een vierkoppige band en dat pakt bijzonder goed uit.

Opener 'Als je zinkt' klinkt met band  veel funkier als op de plaat en mochten Dichter's nummers bekender worden dan kan door het publiek lekker op de beat worden meegesprongen. De band heeft live dus duidelijk een meerwaarde. Alleen de rol van de zangeres is onduidelijk. Haar bijdrage blijft tot een minimum beperkt, waardoor ze nu alleen leuk dansend op het podium staat.

Uiteraard komen alle nummers van het nieuwe album voorbij. Dichter geeft steeds een korte uitleg over hoe de song is ontstaan. 'Toen Het Licht Was' gaat bijvoorbeeld over het feit dat hij geadopteerd is en oorspronkelijk uit Ethiopië komt. Hij is, terecht, trots op zijn afkomst. Ook meldt Dichter dat hij zijn baan als manager van een callcenter heeft opgezegd om zich nu volledig te richten op de muziek. Hoe lastig dat ook is, blijkend uit de tekst van 'Voor de Kunst'.

Dichter presenteert zich op het podium zelfverzekerd, al is hij nog niet de performer die het publiek opzweept om helemaal los te gaan op zijn muziek. Zo pakt hij niet de mic om over het podium te slenteren en de interactie met het publiek te zoeken, maar staat hij veilig achter de microfoonstandaard. Dit publiek hoeft gelukkig ook niet opgezweept te worden. De rapper speelt vanavond een thuiswedstrijd. Uit de komende periode moet blijken hoe Dichter het er van af gaat brengen in uitwedstrijden. Goede nummers en een groovende band zijn in ieder geval ingrediënten voor een zegetocht langs de Hollandse podia.