Column: wat we nu eigenlijk weggooien

Spil Jan Stroomer van poprockband The Stream houdt column bij

Tekst: Jan Stroomer ,

Ik vind het lastig deze maand om een column over m'n muziek te schrijven. Althans, over de muziek alleen. Niet dat er niks te melden is. Ik zou kunnen vertellen over de optredens die ik onlangs met The Stream heb gegeven of over de opnames van 'MMXV' en dat we met het zesde liedje inmiddels halverwege zijn. Ook zit ik momenteel midden in de verhuizing van mijn studio in Leiden en ben ik druk bezig met het plannen van een tour aan het eind van de zomer. Genoeg te melden dus eigenlijk.

Het voelt echter alsof ik oogkleppen op zou moeten doen om het alleen daar over te hebben. Er zit me namelijk iets dwars. Ik weet dat ik niet de enige ben en aangezien er in de afgelopen weken al genoeg columns en andere kritische verhandelingen de revue zijn gepasseerd zal ik proberen het onderwerp op een andere wijze te benaderen.

De BTW gaat omhoog, als het aan de coalitie-partijen ligt. Daarmee worden onder andere de zelfstandige musici flink geraakt. De €800,- die elk gemiddeld huishouden er op vooruit zal gaan is al niet aan ze besteed. Want, laten we wel wezen, een muzikant valt over het algemeen niet onder de categorie met een gemiddeld huishouden. Maar daarnaast zal van de €100,- die je krijgt voor één uur optreden in de toekomst niet meer €5,66 maar €17,36 direct afgedragen moeten worden (Ik zou het eigenlijk niet hoeven te vermelden, maar aan dat ene uur optreden is tien uur repeteren, vier uur reizen, een uur soundchecken en nog 'ns een uur wachten voor af gegaan).

Een aantal jaar geleden werd er flink gekort op cultuur. Iedereen moest inleveren, dus ook de crea-bea's en arty-farties. En het was hoog tijd dat er wat meer professionalisering zou plaatsvinden, tevens zou zodoende het kaf van het koren gescheiden worden. Die kunstenaars moesten maar wat ondernemender worden en zouden dat bijvoorbeeld kunnen zoeken in het lesgeven naast die eerder genoemde lucratieve optredens. Doe zelf maar 'ns het rekenwerk, maar je zult begrijpen dat er weinig over blijft als ook daar de vrijstelling van BTW komt te vervallen voor leerlingen jonger dan 21 jaar.

Maar niet alleen de muzikant of de cultuursector in het algemeen heeft hier mee te maken. Sporten wordt bijvoorbeeld ook duurder. Lijkt me ook typisch zo'n tak waarin zelfstandigen met veel doorzettingsvermogen zitten. Die hebben dan bijvoorbeeld een Bootcamp-klasje opgezet, welke nu ineens 15% duurder wordt. Een alternatief is het percentage niet doorrekenen maar dan lever je het dus zelf in op je salaris.

Het gaat me eigenlijk niet om wat en hoeveel we verdienen. Nederland is een rijk land. We vergeten dat nog wel eens, maar potverdikkie wat hebben we het hier goed. Het gaat me om het klakkeloos weggooien, want dat gebeurt er nu. We gooien een aantal zeer kostbare zaken weg en laten het ter verrotting achter. Nu maken we sowieso veel te veel afval, maar daar doel ik niet op.

De gezonde geest in het gezonde lichaam, dat is wat er wordt weggegooid. En zoiets is onomkeerbaar. Je kunt het niet een paar jaar uitproberen, vervolgens terugdraaien en hopen dat het dan weer zo wordt als voorheen. Er moet dan weer van de grond af aan worden opgebouwd.

Een gezonde geest is een creatieve geest. Ik hoop eigenlijk dat we met al die creativiteit iets verzinnen om de plannen die nu op tafel liggen te omzeilen. Burgerlijke ongehoorzaamheid? Wellicht. In ieder geval moeten we voorkomen dat deze zaken worden behandeld alsof het om afval gaat. Weggooien kan immers slechts één keer.

Ik eindig na deze zware kost toch liever alsnog met muziek, én een beetje liefde. Ik ben immers muzikant en geen politicus. Het nieuwe liedje van deze maand heet 'Wasted Love' en gaat over dat "weggegooide liefde" eigenlijk niet bestaat. Maar wees er wel zuinig op...