Plaatrecensie: Caza - Kimpéman EP Plaatrecensie: Caza - Kimpéman EP

, Tekst: Lodewijk Hoebens

Plaatrecensie: Caza - Kimpéman EP

Tekst: Lodewijk Hoebens ,

Wie gaat er Caza Kimpéman opvolgen? Vanaf augustus kiest de jury van de SENA Grote Prijs van Rotterdam de next best urban act. Winnaar Caza gaat ondertussen al weer even mee in de scene. Zo is hij goede maatjes met Ronnie Flex en regelmatig tijdens zijn shows aan zijn zij te bewonderen. Na een hele tijd master of ceremony geweest te zijn, is het met een eerste EP op zak tijd voor de rapper Caza.

Eind vorig jaar won de 23-jarige de Grote Prijs van Rotterdam in de categorie Urban. Alle lof heeft hem er niet toe gezet om direct met een album op de proppen te komen. Nee, hij heeft gewacht tot zijn debut écht af was. De eclectische en diverse productie op deze eerste EP komt van het Haagse duo Rät N FrikK, vrienden van Caza. Zo heeft de rapper de laatste jaren heel wat sterke connecties opgebouwd. Samenwerkingen met broer Amerildo de Krijger, Lefensmannen en producties van el jefe Boaz van de Beatz en vriend Ronnie Flex maken de hype rondom Caza groter: "Boom kerel, wat ga je doen tegen de meester en zijn legioen."   

De meeste tracks van deze EP zorgden voor de winst tijdens de Grote Prijs van Rotterdam finale. Songs waar je niet bij kan stil staan. Live beschikt Caza dan ook over een flow van jewelste. Weet hij dat op plaat ook vast te leggen?
 
Hoe beter om jezelf voor te stellen dan door de luisteraar mee te nemen naar je Volxbuurt. "In de wijk is het altijd gaande," verduidelijkt Caza, "zo van brrr!" Na een onstuimige Kimpéman intro waar de UK garage vanaf druipt, denk Dizzee Rascal, gaan de bassen hard. In combinatie met de temperaturen van de laatste dagen, klimt het kwik vrij snel tot tropische omstandigheden. "We zijn errrrrr!" Daarna gaat het eigenlijk alleen maar los op de Kimpéman EP.
 
Enigste rustpunt blijkt de intieme ballad 'Utopia'. Niet alleen hoor je collega Ronnie Flex erin terug maar de hevige percussie roept vergelijkingen op met Stromae. Gelukkig gaat het niet over de misselijkmakende tv serie, maar over de manier dat liefde iemand naar een utopia kan brengen.
 
Tracks als 'Los' en 'Boom' maken in de titel al duidelijk waar het over gaat en knallen zonder pardon alle kanten op. Bangers in spe. Zelfs Def Rhymz komt even langs tijdens 'Los' en laat de billen schudden. "Je oom, tante, neef gaan los!" 'Boom' begeeft zich in hetzelfde vaarwater als Major Lazer's 'Watch Out For This (Bumaye)', groot gemaakt door Nederlanders FS Green en the Flexican.  Ook 'Douane' past met zijn klanken prima bij de vibe van het album. Van de volxbuurt gaan we met Caza en aanhang naar de dansvloer. Met van die moeilijke vriendinnen. "Bitch je zou je moeten schamen, voor die blokadde."
 
Wat bovendien opvalt zijn de flexibele vocalen van Caza. Hij weet niet alleen hoe je moet rappen, maar bezit bovendien een krachtige soulstem. Afsluiter '6:45', met vijf minuten verreweg het langste nummer, laat  nogmaals de diversiteit van zijn stem horen. Het lijkt alsof Kraantje Pappie even langskomt, maar de featuring staat op naam van Rat, één van de twee producenten van het album. "Met Rat op stap, wist niet wat ik op had, maar fok dat." Niemand geeft een fok over wat komen gaat, aldus Caza, maar de EP laat heel wat potentie horen. Ondertussen blijft de rapper gewoon doorgaan en kiest hij er trouwens wel voor om zijn muziek te delen op Apple Music. Denk jij het beter te kunnen, schrijf je dan voor 1 augustus in voor de SENA Grote Prijs van Rotterdam.    

 

Zelf een album of EP aanmelden kan via redactie@3voor12zuidholland.nl onder vermelding van "Recensieverzoek". Wil je ons een daadwerkelijke plaat, CD of cassette opsturen? Heel graag. Laat het dan eerst even weten via een mail.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam