Geen prins op het witte paard Geen prins op het witte paard

In gesprek met Tourist LeMC op Metropolis

, Tekst: Rolf Eijgenraam Beeld: Ad Baauw

Geen prins op het witte paard

In gesprek met Tourist LeMC op Metropolis

Tekst: Rolf Eijgenraam Beeld: Ad Baauw ,

De Antwerpse rapper en zanger Tourist LeMC stond afgelopen zondag op de Thinkers Stage van Metropolis Festival te Rotterdam. Zijn nieuwe plaat 'En Route' kwam eerder dit jaar uit. Deze zomer toert de Vlaming verschillende podia af om zijn nieuwe muziek te promoten. Met de opnieuw bloeiende Rotterdamse hiphopscene in ons achterhoofd, kregen we tijd om Johannes Faes, ofwel Tourist LeMC, te spreken.

"Ik ga zonder verwachtingen het podium op," aldus Johannes voor zijn optreden vandaag. Hij mag met zijn live band als tweede artiest de Thinkers Stage betreden, vrij vroeg dus, om half drie 's middags. De Belg heeft het geluk dat het begint te regenen rond die tijd. De tent stroomt makkelijk vol publiek. "Er was veel volk, dat was mooi. Ik kreeg het publiek wel moeilijk met mij mee," vertelt de Tourist, "het applaus was bescheiden en de tent stroomde tijdens het optreden langzaam alweer leeg."

In België zorgen zijn shows al voor meer roering. "Het is zeker een groot verschil om hier in Rotterdam te spelen, of in mijn geboorteplaats Antwerpen. Sommige mensen hier in Nederland moeten erg wennen aan mijn accent." Pas trad Faes op in het Nederlandse zuiden, Tilburg, op het hiphop-festival Woo Hah!. "Daar ging het wel heel goed."

Kruisbestuiving

De Vlaamse rapper onderscheidt zich onder andere door zijn muzikale invloeden. Hij speelt met een live band. "De laatste tijd heeft er een kruisbestuiving plaatsgevonden. Naast hiphop luister ik bijvoorbeeld ook naar kleinkunst, dat is onderdeel geworden van mijn sound," aldus Johannes Faes. "Dit is voor mij de beste manier om mij te uiten."
 
Tourist LeMC is de tweede Vlaamse act die een contract kreeg bij de gigantische nederhop platenmaatschappij Top Notch. Verder is hij niet echt thuis in de Rotterdamse hiphop scene. "Ik luister niet echt naar Nederlandstalige hiphop. Ik luister liever naar Franse of Amerikaanse rappers."
 
Voorbestemd
 
De songteksten van Tourist LeMC laten zich omschrijven als inhoudelijk goede en soms zelfs spirituele teksten. In het nummer 'Chanter' rapt Tourist LeMC over de spirituele ontwikkeling die hij heeft doorgemaakt. Hij staat nu zelfverzekerder in het leven dan voorheen. "Ik heb het gevoel dat ik precies ben waar ik moet zijn," legt hij uit. "Het is een gevoel van voorbestemming, alsof het zo heeft moeten zijn. Dat is een heel gemoedelijk gevoel." In het nummer 'Miljonaire' zet Johannes Faes zich af tegen de  consumptiemaatschappij. Het is echter niet zijn doel om iets te veranderen in de wereld. "Ik ben geen prins op het witte paard," grapt Faes. "Het is mooi meegenomen als mensen reflecteren op hun gedrag door mijn muziek, maar dat is niet mijn doel. Ik schrijf om een verhaal te vertellen of een mooi lied te maken."
 
Zomerleven

Deze zomer is Tourist LeMC letterlijk 'en route'. "We gaan de komende maanden flink toeren en lekker van het zomerleven genieten." In Nederland is Tourist te bewonderen op festivals als Welcome to the Village (Leeuwarden), Valkhof Festival (Nijmegen) en Into the Great Wide Open (Terschelling). Doet 'ie het daar goed, dan komt Zuid-Holland ook snel weer aan bod.
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Rotterdam