De Nieuwe Lichting is een van de meest ambitieuze projecten van Nederland. In een tiendaagse schrijverskamp in Orvelte hebben ze met zeven van de tofste Rotterdamse acts een album gemaakt door samen muziek te maken. Stichting De Nieuwe Lichting heeft Kuzko, Het Gezelschap, Smudged, Socks;SportsSocks, Le Motat, Beau Zwart en Maask geselecteerd, omdat ze Nederland kunnen plat spelen en elkaar aanvullen. Op vrijdag 27 mei is de online release van het interessante album. De releaseparty van het vinyl is op 1 oktober in Worm Rotterdam. Initiatiefnemer Immanuel Spoor van Stichting De Nieuwe Lichting vertelt er meer over

'Artiesten waarin we geloven dat ze in heel Nederland zalen plat kunnen spelen'

In 2020 worden alle festivals gecanceld. Daarna is Immanuel met Stichting De Nieuwe Lichting gaan nadenken. ‘Waarom organiseren we Eendracht Festival en Festival Downtown? Om de parels van Rotterdamse scene verder te helpen. Artiesten waarin we geloven dat ze in heel Nederland zalen plat kunnen spelen.’ Vanuit De Nieuwe Lichting praten ze met artiesten waarin ze geloven, adviseren ze, boeken ze optredens in Bird, bij de Rotterdamse Dakendagen, Pow Wow Rotterdam en hebben ze bijvoorbeeld de 10x010 Popin sessies opgenomen. Daarbij kijken ze naar de scene waar de artiesten uit komen en kijken ze of ze meer kunnen bereiken. 

Daarna hebben ze dat vertaald naar een project. Hoe kan je toffe makers met elkaar verbinden en hoe kan er muziek worden gemaakt. Door zo’n groot project er van te maken, maakt het meer impact. Het lukt niet zomaar om 7 formaties 12 dagen (inclusief twee reisdagen) hun agenda te laten blokkeren voor 10 volle studio dagen. 

Ze zijn gaan kijken naar een geschikte locatie en hebben die gevonden in Drenthe. Voor alle 7 acts is er een eigen studio ingericht met het idee: ga muziek maken, wees niet bang dat als je er na het maken  niet meer achter staat het niet word uitgebracht en probeer met iedereen muziek te maken.  

Bij de selectie van de acts is er gekeken naar artiesten die Rotterdam al hebben uitgespeeld (red: daarmee wordt bedoeld dat ze al overal en nergens hebben gespeeld of dat zouden kunnen). Voor het schrijverskamp willen ze goede rappers, een goede zanger(es), een elektronische act, een indie band, een pop band, een hardere band met een punk attitude en verschillende instrumentalisten en songwriters. 

Eendracht Festival op 21 juli en bij Vestrock op zaterdag 4 juni

Tussen de andere acts op Vestrock

Oorspronkelijk is het idee bij Vestrock voor een speciale editie in 2021 editie met één hoofdpodium, waarbij de artiesten van De Nieuwe Lichting in de ombouwtijd op een ander podium zouden gaan spelen. In 2022 kunnen ze weer een normale editie neerzetten. De programmeur van Vestrock is met het idee gekomen om de acts tussen de andere acts te programmeren zodat het een integraal onderdeel is van het festival op zaterdag 4 juni. Met tijd tussen de acts zodat ze kunnen bijspringen als een artiest een nummer van het album wil spelen.

Op het hoofdpodium op Eendracht Festival

Het Eendracht Festival is het gratis showcase festival van Rotterdams talent. Van hiphop tot elektronische muziek en van wereldmuziek tot harde bands. Op donderdag 21 juli is de 11e editie. Het hoofdpodium staat op het Eendrachtsplein bij Kabouter Buttplug. Daar spelen de artiesten van De Nieuwe Lichting. Een logische match aangezien de stichting het festival organiseert.

Kuzko en Het Gezelschap

Met Kuzko is Immanuel al lang bezig. Na ze gezien te hebben bij Pop op de Kaap (red: het showcase festival van het Rotterdamse conservatorium Codarts op Katendrecht vindt op 1 juni 2022 plaats), is hij enthousiast om met ze verder te praten. In 2019 heeft stichting De Nieuwe Lichting ze overal neergezet waar ze dat kunnen doen.

Sam Ouwehand is een goede producer en Danique van der Vlugt een goede zangeres. 'De act heeft iets heel unieks.' Sam is een meer poppy producer en een hele andere producer dan waar Jordy van De Likt en Het Gezelschap hiervoor mee heeft samengewerkt. Ze zijn ook de eerste aan wie hij het idee voor het schrijverskamp en het album wordt gepitcht met de vraag of ze er interesse in hadden.

In de tussentijd zijn ze in maart 2022 3fm talent geworden met nieuwe single ‘Penelope’ en hebben ze in 3voor12 lijstjes gestaan top-25 van Noorderslag 2022 en 3voor12 Popronde talent

Het Gezelschap

Het Gezelschap is een logische act om te vragen, aangezien Immanuel de act ook managed met On Track Agency waar ook De Likt bij zit. 'Met frontman Jordy Dijkshoorn er bij gaat het ook naar hoger niveau.' Vlak voor corona losbarst in Nederland released Het Gezelschap op 31 januari 2020 het debuutalbum De Plaat in een uitverkocht Rotown en de dag erna in Bibelot. Er is een clubtour die goed loopt, een festival zomer op de planning en ze hebben net Eurosonic Noorderslag ‘gemurdered’. Kortom ze zaten in een goede flow begin 2020 en toen kwam corona. 

Het Gezelschap brengt verschillende goede rappers met ook Diggy Rast en de stadsdichter van Dordt Juno. Met ook twee producers. Deon Custom en Stam des Bouvrie, waarbij ze niet alles kwijt kunnen bij Het Gezelschap.

Op de debuutsingle van Jordy Dijksoorn onder z'n eigen naam genaamd 'Andersom' hoor je een gevoeligere kant van Jordy in een meer poppy productie van Sam Ouwehand van Kuzko.

Le Motat & Smudged

Le Motat 

Le Motat is de band van Tato Wesselo (zoon van Theo Wesselo van Rembo & Rembo en Hausmagger). Immanuel vindt hem een van de interessantste artiesten in de Nederlandse pop met een ongelofelijke presence. ‘Hoe hij tijdens de 10x010 sessie in de camera kijkt, laat je denken: ik weet niet wat je me gaat vertellen, maar ik geloof het’. Die jongen is overal zichzelf. Het maakt niet uit waar je hem neer zet, het klopt. ‘Bij Kuzko voor een poppy nummer, in de studio met Smudged of dat hij een topline (red: zanglijn) verzint voor een nummer van Het Gezelschap. Tato is een blijvertje. Het zou ook kunnen dat hij over 2 jaar schilderijen gaat maken en dan ben ik ook geïnteresseerd.’

Smudged

Immanuel is al heel lang gecharmeerd van Smudged. Naast het artistieke van de band vindt hij de punky instelling ook heel tof. Iedereen van de band is tof. 'Bart Hoogvliet is een retestrakke drummer, een hele interessante artiest die ook af en toe zich juist alleen op het zingen mag richten en een goede songwriter.' Mink steekelenburg is de muzikale leider van de band en als producer natuurlijk ook goed bezig met Winterdagen maar heeft zich nu in zijn rol geschikt omdat ze zijn gevraagd als Smudged. Victor Heijink op de bas en Sophia Mutiara de Geus op gitaar van 45AcidBabies en FFOOSS zijn ook op andere nummers van het album te vinden.

De band heeft Upside Down / Inside Out en Ewan McGregor (geschreven tijdens het schrijverskamp en op het album te vinden) officieël uitgebracht, maar op het youtube-kanaal van de band valt meer muziek te vinden.

'Mooi om te zien dat op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2022 Smudged en Het Gezelschap geprogrammeerd staan en dat Diggy en Snipe(?) van Het Gezelschap mee doen met Smudged bij het laatste nummer Hypnotized'. 

'Je had de reactie van het publiek moeten zien bij 'Ewan McGregor' op Grasnapolsky.' De verwachting is dat de band nog veel meer toffe dingen gaat doen.

Beau Zwart, Socks;SportsSocks en Maask

Beau Zwart

'Een van de grootste talenten van Rotterdam.' Immanuel weet ook dat er grote dingen aan komen, maar mocht nog niet vertellen wat. Wat al wel bekend is, is dat Beau Zwart op North sea jazz 2022 2,5 uur mag dj'en.

Hij tikt net zo goed een beat voor een hiphop nummer met Jordy of jazz. Tijdens de 10 volle studiodagen heeft hij 50(!) beats gemaakt. ‘Altijd als je in zijn studio keek, was hij wel bezig. Hij heeft veel mensen naar zijn studio gehaald tijdens het schrijverskamp.’ 'Beau komt er wel.’

Socks;SportsSocks

'In Socks;SportsSocks zitten hele goede muzikanten die alle kanten op gaan. Synth spelers Huy en Tommy van voorheen Dr. Meraki, maken spaced out shit en punky dingen. Drummer, producer en wat al niet meer Liam is ook lekker bezig met Jack Hippo, Elijah Waters en Cero Ismael. 'Mooi om te zien hoe frontman Jurre zo’n eigen visie heeft en een goede presentatie heeft op het podium.' 

Na het optreden op Motel Mozaique weten we dat 'People get Around' een hit is die alleen nog een kleine aanmoediging nodig heeft van de band om het publiek het mee te laten zingen op  optredens. Artikel

Maask

Maask (Joost Maaskant) is misschien een vreemde eend in het gezelschap voor het schrijverskamp, maar hij voelt zich verbonden met de Rotterdamse scene. Hij is meer bezig met z’n theaterproducties met z’n eigen stijl met beatboxen en loopstation. Joost is het gewend om in z’n eentje te schrijven. Maask heeft ook al vaak toffe shows gedaan, staat al jaren op festivals maar hij heeft nooit echt doorgepakt. Bevestigd voor Lowlands 2022 met ‘Pain Against Fear’van muziektheaterdrieluik PERMANENT DESTRUCTION.

Het is ook tof om niet een derde gitarist op een project te laten springen maar Maask die met z’n stem toffe dingen kan doen.