Voor veel Dordtse muzikanten begint hun carrière in de Popcentrale, waar ze gebruik maken van de reguliere muzieklessen en verhuur van professionele oefenruimtes. Afgelopen zondag werd hier Popworks 2020 georganiseerd om hen extra te ondersteunen: een middag voor muzikanten die hun producties naar een hoger niveau willen tillen, maar niet precies weten hoe.
Want: hoe kom je op Lowlands te staan? Wat is er wel/niet leuk aan een tour in het buitenland? Waarom is social media zo belangrijk? Hoe benader je een boekingskantoor? Deze en nog veel meer vragen werden beantwoord door mensen uit de muziekindustrie.

Popworks 2020

Popworks is tot stand gekomen in samenwerking met ToBe en Bibelot. De host van de middag is Nevyn van Nugteren, programmeur van de Popcentrale en zelf ook muzikant bij metalband The Empyrean. Hij leidt ook de ‘on the couch’-sessies, waarbij hij verschillende mensen uit de muziekindustrie interviewt. Het is een druilerige zondagmiddag, wat zorgt voor een nogal mak publiek. Maar dat trekt naarmate de dag vordert weer bij, en aan het einde van de dag kan elke muzikant met een hoop nieuwe tips en nuttige informatie aan de slag.

On the couch-sessies

Immanuel Spoor

De eerste sessie is met Immanuel Spoor, bekend als boeker van De Likt en Het Gezelschap. Hij vertelt over zijn manier van netwerken en het belang daarvan. “Als je dat goed doet heb je uiteindelijk veel nummers in je telefoon staan, terwijl je eerst drie weken deed over het krijgen van een mailadres.” Hoe je dat dan goed doet? Volgens Immanuel door gewoon een biertje met mensen te drinken en het gezellig te hebben. Ook vertelt hij hoe hij De Likt en Het Gezelschap op grote festivals heeft gekregen. En dat is heel hard werk, volgens hem. “Je moet elke show maximaal promoten, ook als het in Schubbekutteveen is.” Op de vraag hoe je op Lowlands geboekt kan worden, antwoordt hij met een vraag: “Waarom zou jíj op Lowlands moeten staan?” Zijn tip: Verplaats je in de boeker, waarom zou hij/zij jouw band op het festival willen? Wees je dus bewust van wat je aanbiedt.

Angelo Pertijs - Agents After All

De volgende gast op de bank is Angelo Pertijs, boeker bij Agents After All. Hij legt uit dat je goed moet kijken bij welk boekingskantoor je zou willen. Kijk bijvoorbeeld naar vergelijkbare artiesten, waar zitten zij? En zorg dat je weet wie waar werkt. Zo kan je de juiste mensen gericht aanspreken of mailen. En een tip om boekers te benaderen: hou het persoonlijk en weet wat je vraagt. Stuur geen knip-en-plakmailtjes, boekers zijn ook maar mensen die liever een normaal gesprek voeren. Wat dat betreft sluit Angelo zich aan bij Immanuel: hou het gezellig.

Joey de Boer - drummer Delain

Joey de Boer, drummer van symfonische metalband Delain, is de laatste gast op de bank. Hij toert de hele wereld over en speelde recent nog in een uitverkocht Tivoli Vredenburg. Hij vertelt over hoe hij op die plek terecht is gekomen. Hij kreeg de kans om auditie te doen bij de band, en werd gekozen door zijn veelzijdigheid. Dat zijn vader ook al professioneel drummer is, heeft hem wel geholpen. Zo begon hij al met drummen toen hij één jaar oud was en had hij veel drumles (in de Popcentrale).
Ook vertelt hij over de leuke en stomme dingen van het muzikantenleven. Bijvoorbeeld dat hij zijn vrienden wel minder vaak ziet, en dat ze zich daarin anders opstellen. Zo gaan zijn vrienden er vaak van uit dat hij nog op tour is, en wordt hij minder uitgenodigd om wat te komen drinken, terwijl hij dan soms al weken thuis is. Als kers op de taart laat hij op het podium zijn drumkunsten zien. Dat blijkt nogal indrukwekkend, want er gaan een hoop mobieltjes omhoog om dit vast te leggen.

Workshops

Mignon Nusteling - social media | Key Music - productie

In de oefenruimtes kun je deze middag terecht voor workshops. Zo geeft kunstenares en influencer Mignon Nusteling een workshop over social media. Gezien het aantal aanwezigen is de belangstelling voor dit onderwerp groot. Mignon vertelt wat je moet doen als je niet weet wat je zou willen posten, en wanneer. Social media is niet altijd leuk, maar wel noodzakelijk. Het helpt je zichtbaarheid te vergroten, en geeft je de kans interactie te hebben met je publiek. Aan de hand van haar eigen social-pagina’s geeft ze nog meer specifieke tips waarmee de aanwezigen hun eigen socials kunnen verbeteren.

 

Verder kun je deze middag meekijken in een studio, waar op dat moment een band aan het opnemen is. In een andere ruimte geeft iemand van Key Music een workshop productie. Deze workshop is bedoeld voor meer technische vragen, zoals hoe je bijvoorbeeld je studiomonitoren moet afstellen.

Popworks blijkt wat ons betreft een logische aanwinst voor de Popcentrale. Het is één ding om muzikanten goed op te leiden, maar dit duwtje in de rug daarna is zeer welkom. Het motto van deze middag was dan ook: "zelfs als je dénkt dat je alles weet, valt er altijd nog wat te leren." Daarom zijn de on the couch-sessies en workshops een waardevolle toevoeging voor elke (startende) muzikant. Wordt vervolgd? Wij hopen van wel!