Bibelot ging los dit weekend! Afgelopen zaterdag 2 februari was de release van het debuutalbum van Dordtse hiphopformatie Het Gezelschap: ‘De Plaat’. Een plaat met een bijzonder kleurtje: goud! En na een succesvol optreden op Noorderslag plus twee stijf uitverkochte albumreleaseshows in Rotown (vrijdag) en in Bibelot (zaterdag) is dat zeker geen misplaatste kleur.

Het Gezelschap is bij elkaar gekomen vanuit vriendschap: Dordtenaren Deon Custom, Kevin Stam en Diggy Rast kennen elkaar al jaren en zaten samen in hiphopformatie Brandwerk. Jordy Dijkshoorn kennen we van De Likt, waar Diggy ook regelmatig vaste prik op het podium is. Combineer deze mannen met onze dichtende nachtburgemeester Juno, en Het Gezelschap is een feit waar we in en om Dordt al een flinke tijd niet meer omheen kunnen.

En dus staat deze zaterdagavond een uitverkocht Bibelot bomvol Dordtenaren. Het licht gaat uit. De muziek gaat aan. Nachtburgemeester Juno Rissema komt op, gaat op zijn kruk zitten naast de zelfgebouwde bar (waar barman/producer Kevin Stam al klaarstaat) en draagt zijn eerste gedicht voor. Diggy Rast a.k.a. ‘The Most Niggest’ en Jordy Dijkshoorn aka ‘Yung Mesrine’ volgen al snel met hun tomeloze energie en meteen breekt het op het podium los.

Tegen de verwachting in maken de Dordtenaren toch hun naam waar: stug en wat moeilijk op gang te krijgen. De kat wordt nog een beetje uit de boom gekeken. Verbazend, want zodra Jordy achter de microfoon naast de bar duikt doet iedereen mee: “Vieze ho!”. Dus onbekend is deze formatie niet voor het Dordtse.

Maar wanneer Juno na een aantal nummers naar voren loopt en in de spotlight gaat staan, gebeurt er iets bijzonders. Anders dan bij voorgaande optredens doet het hele Gezelschap een stapje terug, het licht op het podium wordt gedimd, en wat blijft er over? Eén trotse Dordtenaar, compleet in zijn element. De excentrieke voordracht van Juno’s gedicht is de kers op de taart van zijn Nachtburgemeesterschap. Het publiek is duidelijk onder de indruk want er volgt een korte stilte… maar dan barst iedereen uit in luid geklap, gejuich en positief gefluit!

Vanaf dat moment explodeert de Dordtse zaal van de energie. De opkomst van Snipe (Sickfam) en Sadé Adu (o.a. popronde 2015) doen de sfeer extra goed. Disco Snipe maakt een sprongetje, doet zijn moonwalk en hyped de tent op. Een mooi moment is het gigantische applaus dat producer Deon krijgt als hij op handen door het publiek gedragen wordt. De jongen die de meesterlijk beats maakt, maar niet graag in de spotlights staat.

Want dat is wat opvalt aan deze nieuwe plaat: een bijzondere mix van beats met sterke teksten en poëzie. Het is een combinatie die Het Gezelschap uniek maakt. Je hoort een jazzy vibe afgewisseld met uitbundige funk en zelfs keiharde rock, passend bij de explosieve hiphop en spoken word. Al met al een debuutalbum met veel diversiteit, want geen enkel nummer lijkt op het andere. Sterke teksten vol mooie woordcombinaties met hier en daar een referentie naar de herkomst van deze groep: Dordrecht en Rotterdam. En hoewel het bij de optredens gaat om de vibe, de gekte en de energie komen de teksten op de plaat steviger naar voren. Dit hoor je ook goed op hun goed gekozen eerste single: ‘Het Gezelschap’. Een pakkend nummer waarop ook Dordtenaar Kay Slice te horen is. De videoclip hiervan is opgenomen in Café De Vrijheid, waar overigens ook nog een heel gezellige afterparty plaatsvond na de albumrelease in Bibelot. 

De single ‘Het Gezelschap’ wordt als laatste nummer in gezet, en de gigantische pit die hierbij in het publiek ontstaat is de kroon op een zeer geslaagde albumrelease. Het bier vliegt door de zaal en mensen springen boven, op en tegen elkaar alsof hun leven ervan afhangt. Want ondanks dat de albumrelease in Rotown de avond ervoor zijn sporen heeft nagelaten, heeft Het Gezelschap deze Dordtse thuiswedstrijd absoluut gewonnen!

'De Plaat' zelf luisteren? Dat kan hier.