Het gratis Bevrijdingsfestival Zuid-Holland in het Euromastpark heeft weer een fijne line-up in petto. Met een scherp oog voor de beste Rotterdamse acts. Of het nou gaat om opzwepende feestmuziek, goed in elkaar stekende popnummers, sterke flows van hiphoppers of donkere rock. De winnaars van de Sea Grote Prijs van Rotterdam spelen hier als onderdeel van de prijs. In de categorie singer-songwriter, WARD, speelt op het Vrijheidspodium. Net als de winnaar in de categorie hiphop en De Belofte. Gouden tip: kleed je warm aan. Hierbij tien muziek tips:

1) Los Paja Brava

Los Paja Brava heeft al een feest gebouwd op lowlands(maar echt!) , de Nacht van de Kaap, Koningsdag in Rotterdam en Popronde 2017. De band heeft als motto: “If no one destroys their shoes on the dance-floor we don’t consider it a successful show”. En dat merk je live. Het is moeilijk om stil te blijven staan op de dansbare mix van cumbia, surf, ska en rock. 

2) Tusky

Confetti, crowdsurfen en een punkrock feest bouwen. Dat zie je in de clip van 'Going Out'. Dat is ook precies het idee van Tusky. Opgenomen tijdens Popronde Rotterdam in Cafe de Zondebok & 't Zwarte Schaap in de Witte de With. Dat is ook precies het idee van Tusky. Na de show in de V11 noteren we: 'Het duurt één nummer voordat het haar van frontman Alfred van Luttinkhuizen al onder de krantenknipsel-confetti zit, twee nummers voordat er een flinke pit uitbreekt vooraan en drie nummers voordat de eerste crowdsurfer al met zijn voet in de verlichting van de niet al te ruime boot hangt.'

Alfred zou je misschien kunnen kennen van John Coffey. Er spelen meerdere invalleden van die band in Tusky.

Voor het optreden van Tusky is het 5 voor 5 moment, waarbij we stil staan bij de vrijheid

3) Eut

Een van de grootste talenten van Nederland. De favoriete Popronde ontdekking van 2017 voor velen. Energiek, eigenzinnig en een sterk gevoel voor catchy liedjes die je niet snel van een andere band zou horen. Popsongs met pakketje refreintjes waarin ook allerlei onverwachte dingen gebeuren, met vocale effecten, synths, rare solo’s. ‘Mijn favoriete band aller tijden is Blur’, zegt Emiel, ‘Hun gitarist Graham Coxon doet soms de raarste dingen met zijn gitaar, waardoor je je afvraagt of het nog wel een gitaar is.’

'Dusty Old Me’ - onderzoekt de seksuele identiteit. ‘Het is geïnspireerd door iemand die dichtbij me staat waarvan ik het gevoel heb dat ie in het verkeerde lichaam geboren is, en die daar volgens mij veel mee strugglet. Natuurlijk heb ik dat niet tegen hem gezegd, dat zou een bom laten ontploften.’

4) Shireen

Shireen's vorige videoclip voor 'UMAI' is al 2 miljoen keer bekeken. Op 12 april is er een nieuwe video voor 'SO HUMAN OF YOU' gereleased. De kleurrijke en levendige beelden spreken tot de verbeelding en laten de kijker in spanning tot het eind. Na afloop blijft het nummer door je hoofd spoken.

De band omschrijft hun muziek als witchpop (een woord dat is afgeleid van witchhouse). Het genre bestaat uit een mix van folk, pop en rock met electronische samples en de bijzondere vocalen en teksten van frontvrouw, tekstschrijver en designer Annicke Shireen. Het geheel zorgt voor een moderne sound. Inspiratie haalt de band uit artiesten als Björk, Kate Bush, Apocalyptica en Tool en dit is duidelijk hoorbaar in hun muziek.

De vocalen van Annicke en de keelzang van Shireen's drummer Marijn zullen komend jaar tevens te horen zijn bij de de live shows die Heilung rituelen noemt. Zo ook op Roadburn 2019 waar er zoveel interesse is dat de grote zaal van 013 (3.000 man) vol staat. Donderdag 14 november staat Heilung in de grote zaal van TivoliVredenburg

5) Bourbon Avenue

De Grote Prijs van Rotterdam winnaar in de categorie bands is Bourbon Avenue. Al jaren is de band een graag geziene gast op vele podia in de regio. Met de nieuwe EP op zak is er veel meer interesse ontstaan in de band. Ze maken een mix van rock en soul. Geïnspireerd door grootheden als Otis Redding, The Allman Brothers en The Eagles. Ze hebben gespeeld op grote festivals als Oerol, North Sea Jazz Festival en Culinese en hebben zo'n 20 shows gespeeld voor de Popronde in 2018. 3FM KX Radio heeft ze ook uitgeroepen tot talent en ze hebben al gespeeld op radio 1. Eigenlijk is het ook perfecte radio 2 muziek. 

'“We waren gecharmeerd van het warme stemgeluid van de vocalist, samen met het opzwepende bandgeluid zien wij een plek weggelegd voor deze act in het muzieklandschap” aldus de jury met Janneke Nijhuijs (The Deaf), Hanna Vink (Dapper Music) en Gijs Vervliet (Pinguin Radio). 

6) Lone Wolf

Lone Wolf is de voortzetting van leden van Acceleratos en The Bat Bites. Ox organiseert ook geregeld Rotterdam Riot's in Rotterdam op bijvoorbeeld de V11. De band heeft al jaren goede contacten in de (pop) punkrock community in Europa en staat bijvoorbeeld op het Sjock Festival.

De band is volop bezig met het schrijven van de opvolger van debuutalbum Lone Wolf uit 2018. Het is (pop) punk maar dan net even anders. Zoals altijd brengt drummer Ivo veel energie. Zangeres Merel Schaap zorgt al voor een net even andere sound dan de meeste pop punk bands. Bovendien heeft de muziek veel meer dynamiek en catchy hooks. 

Het debuutablum Lone Wolf is een graag gedraaid album, dus we zijn benieuwd naar nieuwe nummers. Wie weet al op Bevrijdingsfestival Zuid-Holland. 

7) Arp Frique

Arp Frique gaat hard. De band heeft niet voor niks op Eurosonic Noorderslag gespeeld. Óp Lowlands noteert 3voor12:  De funky muziek klinkt vol en leunt aanzienlijk op de zwaar aangezette percussie en bas, maar blijft altijd kleurrijk. Als Arp Frique speelt, is het alsof de wereldbol een flinke slinger heeft gekregen. De muziek trekt langs afrobeat, disco, swing, pakt wat psychedelica mee en als Nieuborg ook nog op een fluitje blaast, dringen beelden van een Braziliaans carnaval zich op. Arp Frique heeft het frivole in zich, het feestelijke waar elk Bevrijdingsfestival van opleeft, maar is tegelijk bij momenten dwars met jazzy loopjes en spacy keyboardspel van Nieuborg zelf.

8) WARD

WARD heeft de Grote Prijs van Rotterdam gewonnen in de categorie singer-songwriter. 

3voor12 landelijk hoorden alleen maar hits toen ze in de finale van de Grote Prijs van Nederland speelde. Met 3voor12 Rotterdam mochten we haar eerste videoclip 'Nobody Else' primeuren (en ook haar grootste hit). De dromerige indie-pop heeft een vrolijk karakter. De Girls EP is geschreven terwijl ze verliefd was. Girls EP gaat over de bevrijdende werking van het accepteren wie je bent. In de LGBTQ+-gemeenschap

Net heeft ze nog in een vol Melkweg HRVY gesupport inclusief een lichtjes zee bij haar optreden. Als een van de voorvechters van #20gayteen beweging in Nederland. Plus een van de eerste bedroom producers I'm Nederland (waar internationaal al veel meer gebeurd) met sterke songs.

'WARD klinkt als een mix tussen The xx en Blood Orange. Een hintje psychedelisch als Tame Impala. Ze schrijft teksten met dubbele betekenissen als Ezra Koenig van Vampire Weekend. Haar indie pop is vrolijk en dansbaar als de hits van Tegan and Sara met een melancholische twist als Jack Antonoff’s band Bleachers.'

Bij Stukafest Rotterdam heeft WARD drie nieuwe nummers gespeeld. Ze opent met 'You' waarbij gitaar speelt en een Aziatische achtige melodie speelt. Het nieuwe 'Glitters' komt van de Rotterdam Pride, waarbij er glitters nog dagen na het bootfeest op het gezicht van Ward zat. In dit nummer zit ook een wat stevigere bas en drive waardoor je de normaal wat meer dromerige elektronische indie-pop een steviger kant laat zien. 

“Een aanstekelijke performance, goede songs, origineel en inspirerend. Er is ruimte genoeg om te groeien.” Aldus de Grote Prijs van Rotterdam jury.

WARD speelt op het vrijheidspodium. Tussen het Sena Performers Stage en het Erasmuspodium

9) Kid Harlequin

Kid Harlequin heeft net op 2 mei de nieuwe EP APOCA_POLITICS uitgebracht. De band timmert hard aan de weg. De agenda staat bomvol shows. Afgelopen popronde hebben ze flink kunnen testen met nieuwe leden en de electronica word nu live gespeeld. De eerste twee singles geven aan dat de band terug gaat de begin tijd met een flinke industrial invloed. Komt het doordat ze hebben getourt met een Nine Inch Nails set? Voor het eerst schrijft frontman Julien Graute niet alleen de nummers, maar de rest van de band ook. 

10) Anemone

Anemone heeft in september debuutalbum Silver Star uitgebracht en sindsdien flink wat shows gespeeld bij de popronde. Je merkt dat ze bij Motel Mozaique in BAR in het schiekadeblok ingespeeld / gegroeid zijn en voor beste vrienden spelen.

Zanger /gitarist Xander is fan van Brian Jonestown Massacre. Zou de bandnaam van een nummer van die band komen?

'Dit nummer gaat over m'n bete vriend. Wie heeft er z'n beste vriend meegenomen?' Vrienden van de band gaan extra los op 'Best Friend'. Een van de fijnste nummers tijdens de set waarbij word meegezongen.

'Dit nummer duurt teringlang, maar echt. Morgen staan we hier nog.'
Dit zijn de teksten die je wilt horen om half één 's nachts. Het zijn de interessantste nummers als Anemone de psychedelische jams induikt en het past perfect bij Momo en dit late tijdstip. Waar het bij de vorige band van Xander (The Afterveins) een stuk meer de wave en soms zelfs nihilisme kant op gaat, hebben de uitgesponnen nummers bij Anemone meer pop en psychedelische invloeden.' 

Extra tip: 11) David Vunk

Deze levende cultheld draaide niet voor niks  bij 'Opstaan voor de Nacht' voor het stadhuis. Na 25 jaar breekt David Vunk eindelijk door. Lees hier het interview met hem

'David ‘Vunk’ Versteeg (41) is in het echte leven al net zo’n orkaan als achter de draaitafels, blijkt al na vijf minuten in zijn achtertuin. Hij heeft zo’n typisch piepkort jaren zeventig-sportbroekje aan dat hij ook tijdens zijn sets graag draagt, een kapotgeknipt shirt van zijn eigen label Moustache Records en inderdaad continu een jointje tussen de vingers geknepen. Vunk draait al sinds 1992 mee als dj, maar veelal buiten het zicht van de zogenoemde dansvloerconnaisseur om. Dat veranderde in een klap toen hij vorig jaar iedereen gek kreeg met zijn set op Lente Kabinet. ‘Rotterdam, Rotterdam, Rotterdam!’, werd euforisch gescandeerd, elke klapper werd met gejuich ontvangen. Serieus, als je je een keertje verdrietig voelt, kijk wat filmpjes terug van die middag en je hebt direct weer zin om vooraan op een dansvloer te staan.'

Sinds Lente Kabinet 2017 ziet David Vunk het aantal boekingen per weekend verdubbelen en wordt hij steeds serieuzer genomen als dj en draaide hij al op Lowlands.

Extra tip: 12) Djesco

DJESCO10 is de winnaar van de Grote Prijs van Rotterdam in de categorie hiphop en de winnaar van 10.000 euro als de Belofte. Bovendien is hij geselecteerd voor dePopronde 2019.

'Tot Aan Het Randje' heeft al meer dan 40.000 streams op spotify. 'Nooit Meer' in de cel laat horen dat Djesco hard werkt aan z'n carriere in de hiphop. 'Djesco is een rapper die risico’s durft te nemen, wars van trends en met een geheel eigen sound' aldus de Grote Prijs van Rotterdam.

'Ondanks dat er nog wat verbeterpuntjes zijn, vinden we hem het verste in de ontwikkeling van het totaalplaatje als artiest.' Aldus de Hiphopjury

Bevrijdingsfestival Zuid-Holland 2019

Op de site van Bevrijdingsfestival Zuid-Holland vindt je meer informatie over de acts, het tijdschema en alle andere zaken die je wilt weten

https://www.bevrijdingsfestivalzh.nl/