LL18: Arp Frique viert bilgedraai en heupmusique

Rotterdammer brengt wereldbol naar Biddinghuizen

De nacht zit erop, de campings zijn ontwaakt en het terrein stroomt gestaag vol. Het is deze vrijdagmiddag al voorzichtig tijd voor het eerste feestje. Daarvoor leent de opener van de X-Ray-tent zich als geen ander. Arp Frique houdt alleen van heupen als ze in grote cirkels wiegen.

Om precies te zijn: de formatie staat aangekondigd als Arp Frique & Family. Niels Nieuborg doet het niet alleen. De Rotterdamse producer en duizendpoot is wel het brein achter de muziek die alle werelden samenbrengt. Het maken van het dit jaar verschenen debuut Welcome To The Colorful World of Arp Frique is monnikenwerk geweest, waarbij Nieuborg alles laagje voor laagje in elkaar heeft gezet. Enkele special guests met een flinke dosis muziekgeschiedenis hebben wel bijdragen geleverd. Van hen zijn er vandaag twee aanwezig.

Het is een bont en talrijk gezelschap op het podium. De funky muziek klinkt vol en leunt aanzienlijk op de zwaar aangezette percussie en bas, maar blijft altijd kleurrijk. Als Arp Frique speelt, is het alsof de wereldbol een flinke slinger heeft gekregen. De muziek trekt langs afrobeat, disco, swing, pakt wat psychedelica mee en als Nieuborg ook nog op een fluitje blaast, dringen beelden van een Braziliaans carnaval zich op. Arp Frique heeft het frivole in zich, het feestelijke waar elk Bevrijdingsfestival van opleeft, maar is tegelijk bij momenten dwars met jazzy loopjes en spacy keyboardspel van Nieuborg zelf.

Wat niet past is de rechttoe rechtaan-discotrack halverwege de set. Daar ligt het eigene van Arp Frique niet. Dat ligt wel bij de bijdrages van Américo Brito die op plaat en een groot deel van de Lowlands-show meedoet. Mooi dat Arp Frique deze 60-jarige Kaapverdische zanger op de voorgrond weet te brengen voor een compleet nieuw publiek.

HET MOMENT:
Er komt nog een oudere grootheid voorbij. Wie bij de dwarsfluit nog denkt aan Berdien Stenberg, heeft Ronald Snijders nog nooit zien spelen. Ook deze Surinaamse dwarsfluitist krijgt van Arp Frique een terechte spotlight. De Rotterdamer weet zijn familie goed uit te kiezen.

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12