Certain Animals heeft pas geleden haar gloednieuwe clip bij de nieuwe single ‘Shoot Me Tomorrow’ uitgebracht via Never Mind The Hype. De track beukt en schuurt, en is één van de rauwere nummers op de nieuwe plaat Down The Rabbit Hole. Op 7 september heeft de band in een tjokvol Rotown de plaat officieel uitbracht. Het vinyl is op de Zwarte Cross gereleased. Wie de clip ziet, zal zich afvragen: waarom? En met die vraag in het achterhoofd voelen we de heren van Certain Animals aan de tand.

Ontwikkeling

Sinds de single release van Image op een uitverkochte V11 en meer dan 20 shows op de Popronde is er flink wat gebeurd in het kamp van Certain Animals. Welke ontwikkelingen hebben jullie in 2018 als band doorgemaakt?

'2018 begon al sterk met de eerste editie van ons eigen showcase-festival AnimalSonic, tijdens de week van Eurosonic Noorderslag in Het Pakhuis in Groningen. Dit hebben we opgezet om andere bands, maar uiteraard ook onszelf een podium te bieden tijdens de belangrijkste week van het jaar. Al kort daarna begon de agenda vol te stromen met shows en opnamedagen voor onze nieuwe EP, die op 7 september is uitgebracht. We zetten als band onze eerste stappen over de Belgische grens, en groeiden als producers en mixers. In april tekenden we bij Radar Agency, onze boeker waar we super blij mee zijn. 

De zomer was een chaotische periode van opnemen en spelen, maar vooral heel erg vet. We hadden nooit durven dromen dat we zo’n vet festivalseizoen zouden draaien, al direct in het seizoen nadat we in het najaar van 2017 aan de Popronde deelnamen. We hebben gespeeld op onder andere Oerol, Zwarte Cross, Big Rivers, Mañana Mañana, Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, Schippop, Hootchie Koe Festival, Paard van Stal Festival, het oer-Rotterdamse Harlequin Fest (georganiseerd door Kid Harlequin) en nog een hoop meer. Dat was heel vet! Daarnaast waren er natuurlijk onze rooftop concerten op het dak van De Doelen en Theater Rotterdam, wat ons de nodige publiciteit heeft opgeleverd. In september waren daar de releaseshows van de plaat, in Rotown Rotterdam en de Sugarfactory in Amsterdam. Beiden waren heel goed bezocht! Nu komt de double-bill clubtour eraan, samen met The Silverfaces. En we zijn erg verheugd te mogen vermelden dat we in november onze 100e show binnen twee jaar tijd gaan aantikken. En die hoeveelheid gaan we komend jaar natuurlijk flink vermenigvuldigen.”

'Shoot Me Tomorrow'

Jullie brachten jullie nieuwe clip uit in samenwerking met Never Mind The Hype. Waarom hebben jullie voor dit platform gekozen?

'Never Mind The Hype is een te gek platform dat veel voor opkomende (en gevestigde) bands in ons genre betekent. Ze waren enthousiast over het idee achter de clip, en ook onze vorige clip van de track ‘Down The Rabbit Hole’ hebben we samen met hen uitgebracht. Dat is beide partijen erg goed bevallen, dus de huidige samenwerking was een logische stap.'

Wat is dan precies het idee achter de ranzige clip van ‘Shoot Me Tomorrow’? Vermoedelijk zal de gemiddelde kijker en zijn vraagtekens bij zetten. 

'Het idee om iets heel ranzigs te doen, heeft ons altijd al gefascineerd. Maar dan niet op de seksistische manier. Thijs, onze zanger en gitarist, praat sinds we samen zijn al over zijn grote obsessie met stroop. Ja, stroop. Dat spul dat je op je pannenkoeken pleurt. Nu dachten wij: één en één is twee! Thijs werd erg opgewonden van het idee om hem met stroop te overgieten, dus we zijn naar de Sligro gereden en hebben 50 liter stroop gekocht. En ja, dat is er tijdens de opnames állemaal doorheen gegaan!'

De uitvoering van het idee klinkt als iets dat erg vermakelijk geweest moet zijn. Hoe ging het proces in zijn werk? 

'Zoals de mensen inmiddels van ons gewend zijn, houden we ervan om zoveel mogelijk in eigen beheer te doen. Dat wil zeggen: we produceren onze platen in onze eigen studio, en mixen deze ook zelf. Mastering geven we wel uit handen. En zo ook onze clips: van de ideeën, via de tekentafel en de draaidagen tot aan het montageproces doen we alles zelf. De aanpak voor ‘Image’ en ‘Down The Rabbit Hole’ was erg tijdrovend, want voor beide video’s hebben we meerdere draaidagen moeten inlassen en crossten we heel Rotterdam door. Het idee voor deze clip was simpel: we maken iets dat dusdanig confronterend is voor de kijker, dat hij of zij er niet omheen kan. Op één locatie, als één continuerend shot.

Thijs, steracteur die hij is, nam de hoofdrol voor zijn rekening. Niels-Jan had de eer het betere giet- en spuitwerk (let wel: met stroop) te verrichten en Kees nam het camerawerk voor zijn rekening. Gelukkig waren onze vriendinnen zo lief om ook mee te helpen, op het moment dat Thijs het niet meer aan kon. Je moet je namelijk voorstellen dat wanneer je 50 liter stroop over je heen krijgt, er wel het één en ander in bepaalde gaten gaat zitten. En dat plakt. Gelukkig hebben we wel de deuren van de locatie waar we filmden uit voorzorg voor een wespen-invasie goed afgesloten. Soms kreeg Thijs zelfs geen zuurstof meer, bijvoorbeeld in het laatste shot van de clip.'

Wat kunnen we de komende tijd van Certain Animals verwachten?

'Er staan veel mooie dingen op de planning, waaronder onze najaarsclubtour. Deze double-bill tour doen we samen met The Silverfaces, een waanzinnige band uit Amsterdam. De clubtour begint in oktober en voert ons langs onder andere Altstadt Eindhoven, Volt Sittard, Hedon Zwolle, Luxor Live Arnhem en Gebr. de Nobel Leiden. Daarnaast gaan we dit najaar een live-single opnemen, maar daarover spoedig meer. Voor volgend jaar zijn er wilde plannen waar we helaas nog niet te veel over kwijt mogen, maar we zitten zeker niet stil.'

Releaseparty Certain Animals van Down the Rabbit Hole in Rotown

Met 3voor12 Rotterdam waren we bij de releaseparty van Certain Animals.

Onze schrijver Florence Villeneuve schreef al dat Shoot Me Tomorrow een single is om trots op te zijn. 

'Certain Animals openen hun fantastische release show van 'Down The Rabbit Hole' met de kort en krachtige nieuwe single ‘Shoot Me Tomorrow‘. Deze is overigens vandaag uitgekomen. Ze stampen het publiek door de coupletten heen. De passie die er in zit maakt nieuwsgierig naar het verhaal. Het plots versnellende drumgeluid van Kees Braam is de meest duidelijke inleiding van het refrein. Het minimalistische refrein is heel zuiver gezongen, wat het lekker effectief maakt. De mannen hebben veel vrolijk oogcontact met elkaar. 

Meer over de releaseparty lees je hier: Certain Animals brengt vieze rock naar Rotown

Freak Circus Tour met The Silverfaces

Freak Circus Tour Certain Animals + The Silverfaces:
06.10: Altstadt, Eindhoven
17.10: Stathe, Utrecht
27.10: Witte Bal, Assen
09.11: Volt, Sittard
10.11: Cayen, Enkhuizen
30.11: Luxor Live, Arnhem
07.12: Hedon, Zwolle
13.12: Gebr. de Nobel, Leiden

Certain Animals tijdens hun EP release in Rotown

Lees verder op 3voor12 Rotterdam