10 tips voor A Festival Downtown 5.0

In gesprek met organisator Immanuel Spoor

Thomas Harteveld ,

A Festival Downtown is letterlijk 'Downtown'. Dat betekent rondom het Eendrachtsplein, de Nieuwe Binnenweg en Witte de With. Organisator/programmeur Immanuel Spoor is ook manager van De Likt (met On Track) en organisator van Eendracht Festival (Stichting de Nieuwe Lichting). Verder hosten ze in de zomermaanden live sessies met De nieuwe Lichting Pop-Up. Het festival staat voor spannende, vooruitstrevende en veelal elektronische muziek. Vorig jaar nog hadden ze Kojey Radical op het podium staan die al heeft samengewerkt met Mahalia en nu op Le Guess Who staat

Met A Festival Downtown is het zijn missie om iets nieuws te laten zien in de vooruitstrevende elektronische hoek. Nadat hij op Pitch rondliep dacht hij dat dat ook in Rotterdam zou kunnen werken. Wel als het meer Rotterdams zou worden: rauwer en energieker. Met meer Hiphop en Punk. Vorig jaar programmeerde hij het hoofdpodium samen met Guido van Dieren van Bird. Inmiddels denkt hij mee over het hele programma op alle 11 podia samen met de hosts. 'Beste programmeur van Nederland' aldus Immanuel.

Eigenlijk is er nog een belangrijke lijn te ontdekken. Rotterdamse parels presenteren. Al jaren programmeert Immanuel Spoor interessante Rotterdamse acts en geeft ze speelplekken. De Likt is een van de bands die hij managed. 'Al jaren Rotterdams interessantste act'. Veel festivals programmeren lokale acts als eerste acts. Tussen bekendere acts geeft nieuw publiek voor de lokale acts. 

De Likt

Op de 1e editie van A Festival Downtown in 2014 is de bom afgegaan bij De Likt voor de Plaatboef. Eind 2013 zijn Jordi, Giogi en John voor het eerst bij elkaar gekomen. Daar is het beginnen te broeien rondom De Likt in Rotterdam Later met 'Praat Rotterdams Met Me' is dat nog veel erger geworden. Daar moest het optreden ook plat worden gelegd door de politie omdat er zoveel mensen op de straat stonden door . Dus moest er de afspraak worden gemaakt dat ze door zouden spelen als iedereen binnen 5 seconden van de weg af ging. 

Op de 3e editie was het eerste album uit. Ze waren al met een tour bezig. Het was nog voor Lowlands. Toen stonden ze als sub-headliner. Als Rotterdamse act die het heel goed doet. Nu spelen ze Pinkpop plat. 

Op de 5e editie is De Likt de headliner van A Festival Downtown. En zouden ze niet misstaan op alle festivals als sub-headliner.   

In het Rotterdam van 2012 was er weinig plek voor producers met kwaliteit. Tegenwoordig is dat iets beter. Immanuel voelt dat de vernieuwing in de muziek in de elektronische muziek zit. 

A Festival Downtown richt zich altijd op de eerste zaterdag van oktober. 

Al vanaf 14:00 uur kan je komen kijken. Er staat een suprise act gepland bij de Plaatboef. Het buitenprogramma op Eendrachtsplein is om 22:30 uur afgelopen. Daarna kan je naar het betaalde programma in Vibes, Worm en Brasilbinkie.

1. De Likt

Als er één band sinds de oprichting van A Festival Downtown is opgekomen en als een van de vaandeldragers van de Rotterdamse muziek opstelt is dat De Likt. Vrijdag 19 oktober zijn er niet voor niks al maanden geen kaarten meer voor de show in de Maassilo. Er zijn er 1750 doorheen gegaan.

Met het tweede album De Derde heeft De Likt zich definitief genesteld in het Nederlandse muzieklandschap. Zou het net als bij de vorige edities een voorloper zijn op de toekomst van De Likt als headliner? 

2. Luka - Eendrachtsplein

Dat Luka het goed doet (Motel Mozaique en Sziget) is extra leuk voor Immanuel. Al lang speelt zij op door Immanuel georganiseerde concerten en festivals. Van Pop-up optredens tot het Wijkpark.

Luka is nu echt een Rotterdamse parel. Geen talent meer. 

Wij hebben haar EP Welcome, Generation Everything al "een van de sterkste EPs uit Nederland' genoemd

3. Joe Armon-Jones

Bird heeft het bij het optreden van Ezra Collective niet voor niks over 'Het heetste van het heetste uit de UK jazz-scene in BIRD! Ezra Collective maakt (samen met artiesten als Nubya Garcia en Shabaka Hutchings) deel uit van de “UK Jazz Invasion” en mixt jazz, hiphop en afrobeat met hun signature Londen-sound. Ze dropten een van onze (en Gilles Petersons) favoriete albums van 2017 en wonnen deze maand “Live Experience of the Year” en “UK Jazz Act of the Year” bij de Jazz FM Awards.' 

Joe Armon-Jones is een van de oprichters van Ezra Collective. De kern is jazz, maar het gaat naar hiphop en dub met elektronische invloeden. Het zijn jonge gasten die nieuwe paden bewandelen 

De Volkskrant schrijft: 'Op Starting Today koppelt hij moeiteloos aan George Duke herinnerende funk (Almost Went To Far) en met reggaedub verzwaarde jazzimprovisaties (Mollison Dub) aan afro-beat.'

4. Ward

De kersverse Grote Prijs van Rotterdam winnares in de categorie singer-songwriter is 3voor12 Talent bij de Popronde. 

3voor12 landelijk schrijft over Ward: 'Wij hoorden alleen maar hits toen ze in de finale van de Grote Prijs speelde. '

5. Lapalux

Lapalux is een van de namen die terugkeert. 2 jaar geleden stond hij er al. Hij zit op het label van Flying Lotus genaamd Brain Feeder Op North Sea Jazz hadden ze al een eigen podium. 'Future classic'

Met speciaal gemaakte eigen visuals. 

Intelligente, gelaagde Elektronische muziek met invloeden uit hiphop en jazz. Verwacht geen vierkwartsmaten en layered vocals. Eerst een rustige opbouw. Later in de set komen de stroboscopen en gaat het goed los.'Van heel mooi tot heel hard'

6. SUWU3

SUWU3 is terug. 10 jaar geleden was het een drum & bass live band. Ze vertelden Immanuel dat ze het weer voelden. Ze zijn nog steeds groot in Oost-Europa. Kijk maar naar de comments onder de youtube videos. Ze staan ook weer op een groot Tsjechisch festival.

Echte drum & bass met dubstep en trap. Dat komt ook uit de drum & bass en staan nu los. Inmiddels is er geen drumstel meer. Er is een groot scherm met visuals die knallen. Nieuwe muziek moet nog komen. Inmiddels niet meer met zangeres. Wie weet wel met mc. 

7. Dwayne Franklin & Daddy Jacob

Met Dwayne Franklin  & Daddy Jacob hebben ze nu eindelijk de sound te pakken. Over 3 jaar kunnen ze op North Sea Jazz staan, volgens Immanuel.

Giorgi zorgt voor de funk in De Likt. Brenn is een van de beste toetsenisten. Hij heeft een eigen visie en kan spelen. Met drumcomputers en pc en lekkere toplijntjes. Vaak komt Afronaut of een andere rapper er bij. 

Girogi is een van de twee producers van De Likt. Hij gaat voor de totale sound. Bezig met alle stukjes. Waar het aan doet denken is soms lastiger te zeggen.

8. Ploegendienst - Club Vibes

Ray Fuego is de kersverse winnaar van het 3voor12 Album van het Jaar 2018. Met Zwart. In Club Vibes komt hij de tent verbouwen met zijn oldschool hardcore punk project Ploegendienst. Met onder andere leden uit Aux Raus, Need en Malle Pietje en de Bimbo's. 

3voor12 Breda noteert over Ploegendienst dat er totale chaos was. 'Dertig minuten lijkt kort, de chaos die je in die tijd kunt scheppen, is groot. “Ik wil heel graag op vakantie. Kijk daar is mijn surfplank al.” Natúúrlijk krijgt Fuego het ‘Perfect Wave’ bord voor zijn neus en natúúrlijk springt hij erop om zijn nummertje ‘Vakantie’ te zingen. Het is een ‘rustpuntje’ in de pit omdat een man of tien de surfplank omhoog houdt. Daarna is het weer springen, beuken, vallen, oprapen en verder raggen. Een make-up kwastje ligt op de grond, net als blaadjes uit de plantenbak, een prullenbak en grote rode kliko gaan rond, een jongen wordt op een houten stoeltje naar voren gedragen en… krak! Valt keihard als het stoeltje breekt. Het publiek wordt gek.

Vibes wordt gepresnteerd door Theo Wesselo aka Jan Hausmagger.

Fata Boom heeft vorig jaar bewezen dat ze een goed feest kunnen bouwen bij de Popronde. Bij Popronde Rotterdam was het een van de hoogtepunten in Ferry. Het debuutalbum komt op 12 oktober. Dus we kunnen vast nieuw werk verwachten.

G†O†D† is een project van Yannick van Cairo Liberation Front en Jasper van Lookapony. Elektro-punk  Ho99o9-achtig.

9. Skank in Worm

Drum & bass is in Rotterdam ook populair geworden na de oversteek. Grime en de UK FUNK zou weleens naar Rotterdam kunnen overwaaien. Skepta is een van de artiesten die gelijk op allerlei grote festivals speelt (en 8 december in Annabel)

Organisator Skank uit Rotterdam heeft eigen Operator radioshows en organiseert al eigen shows. Het is eigenlijk iets breder dan grime. Bij A Festival Downtown staat Bass Odyssey in de boven zaal. 

'JLSXND7RS duwt zijn grove, broeierige geluid sinds 2007 en heeft zichzelf gestaag gevestigd als de de facto leider van Nederlandse grime. De populaire producent heeft veel lof gekregen van Red Bull Music en The Fader, evenals prominente radio-dj’s, waaronder Sir Spyro, Slimzee en Logan Sama. Zijn instrumentals zijn krachtige wapens in het arsenaal van grime MC’s, zozeer zelfs dat ze zijn geëerd door legendarische tekstdichters zoals Armor, Hitman Hyper en Flirta D. In 2017 tikte hij een prestatie af aan de top van de bucket list van elke zichzelf respecterende grime producer: produceren voor baanbrekend East London MC Wiley.' Kan je lezen op de site van A Festival Downtown

10. Kraftbar

Concentric Circles is een nieuwe organisatie. Organisator Mo Jakob draait al geregeld in Rotterdam. Ze hebben een eigen event in Bird en een radioshow op operator. De ruime keuzes in platen en lekkere mixes maken dat we al eens langer zijn gebleven om gewoon te horen wat er nou weer kwam. Hou je shazam gereed! Ga Mo Jakob volgen op soundcloud!

'DTM Funk is al een held in België. De Belgische jeugd danst al enkele jaren graag op zijn soulvolle muziek doorspekt met allerlei verschillende rhythm’s van boogie tot Chicago footwork. De dj-sets van DTM Funk zitten barstensvol muziekparels die hij ook met veel plezier verspreidt via zijn programma Rhythm District, op The Word Radio.' Aldus A Festival Downtown

Benton - Worm - Bass Odyssey

Ma3azef

Als je voor een feest komt is Brasilbinkie ook een goede optie. Pantropical organiseert vele avonden in Worm. Nu zitten ze bij Brasilbinkie op de Westblaak bij het skatepark.

Pantropical heeft de focus op 'rough-edged tropical music, contemporary club music, outré rural folklore, global bass & more!'

Natureboy Flako

Mark Verbos - Amehoela