Tien Tips voor Scumbash IV

Tien tips voor 'One Day of Goddamn Rock'N'Roll'

Thomas Harteveld ,

Het Rotterdamse festivalseizoen wordt afgetrapt op Scumbash! Editie 4 organiseren de barbiers van Schorem voor eerst in de RDM Onderzeebootloods. Dat betekent dat je voor het eerst met de watertaxi/bus naar het eendaagse feest kunt. Of je gaat met de pendelbussen vanaf Rotterdam Centraal, Schiedam Centrum, en Zuidplein. Wij vinden dat we jullie niet onvoorbereid op pad konden laten gaan, en lichten alvast enkele acts uit.

Of beluister hier een playlist samengesteld door DJ Okkie

1) Batmobile

Releaseparty van de huisband van Scumbash: Batmobile. Met een album vol nieuw werk genaamd 'Brand New Blisters'. Dat was alweer even geleden: 20 jaar. Alleen op Scumbash op goud(!) vinyl te krijgen. Alle BatmoManiacs verzamelen!

2) Nekromantix

Een van de bands waar mensen voor naar Scumbash komen. Monsterlijke psychobilly met een horror inslag. Eindelijk in Rotterdam! Who Killed The Cheerleader?

3) Order of the Emperor

Order of the Emperor pakte al onze Album van het Jaar, en de Sena Grote Prijs van Rotterdam in de categorie bands & de publieksprijs. De band zorgt voor een energie-punch, melodische (dubbele) gitaarhooks en slim opgebouwde nummers. De ritmesectie maakt een groove waarop je goed kan rocken en headbangen. De inspiratiebronnen Thin Lizzy, Black Sabbath & Judas Priest zijn in de muziek verwerkt tot een eigen brouwsel.

4) Zeke

De band die het meest op het verlanglijstje stond van de organisatoren/barbiers van Schorem & vrienden. Peter Pan Speedrock heeft geholpen om het contact te leggen met Zeke, die ze nog kennen van het album dat ze samen hebben gemaakt.

5) Accelerators

Rotterdams punk-trots Accelerators was op menig punkfeest te bewonderen. De band is inmiddels weer volop bezig. Ze trappen af op het hoofdpodium van Scumbash. Bandleden van Accelerators zijn ook betrokken bij Rotterdam Riot die toffe festivals hebben georganiseerd en toffe punk bands naar Rotterdam halen. De Rotterdam Roller Derby girls warmen het terrein bij het hoofdpodium alvast op voor de Accelerators.

6) Stiff Little Fingers

'Putting The Fast in Belfast since 1977'. Dat betekent dat de band dit jaar het 40-jatig jubileum viert. Eind vorig jaar heeft de band het nieuwe album 'Rockers' uitgebracht. Daarop laten ze horen dat ze nog steeds goede punkrock songs kunnen maken. De muziek en de teksten lenen zich goed om mee te zingen!

7) Death Alley

De proto-punk met een vleugje psychedelica van Death Alley is gevormd naar één van de beste gitaristen van Nederland: Oeds (voorheen The Devil's Blood). De band heeft net een live album uit, opgenomen op Roadburn. Een van dé Nederlandse Rock bands van dit moment.

8) T-99

Het hoeft niet allemaal zo heftig te zijn op Scumbash. Dat bewijst de Nederlandse Roots Rock band T-99 wel. Maar met een mix van rock'n'roll, blues, country, surf en soul mogen de voetjes heus wel van de vloer.

9) Scumbag Millionaire

Dit zou zomaar eens één van de verrassingen kunnen zijn van Scumbash. Rauwe high energy punk uit Zweden. Ze hebben slechts nog maar één EP en single uit, maar dat is wel een schot in de roos voor Scumbash. Is de naam alleen al niet een extra reden voor Scumbashers om ze te checken?

10) Mark Fogo

Lastige keuze. Welke band ga je op het einde kijken? De allerlaatste show van de Nederlandse hardcorepunkers van Backfire of skank je de laatste energie er uit bij Mark Fogo's Skasters. Uit ervaring is gebleken dat vrolijke uptempo ska na 'One Day of Goddamn Rock'N'Roll' erg fijn is. Maar over smaak valt niet te twisten.