Het Rotterdamse duo Lazars Finest (Alexander Ypeij en Bas van Splunder) heeft hoorbaar flink zitten broeden op zijn titelloze debuut-EP. Een eersteling die qua speelduur (nog geen negen minuten) en aantal nummers (twee) ook single had kunnen heten. Maar dan wel een single met dubbele A-kant.

Dubbele A-kant: een begrip uit de tijd van singles op vinyl. Hoe geïnspireerd waren The Beatles wel niet toen ze in ’67 ‘Penny Lane’ en ‘Strawberry Fields Forever’ op één single uitbrachten? Maar dat terzijde. Of eigenlijk niet. Lazars Finest heeft zich sterk laten inspireren door de muziek en sfeer uit de puberjaren van de popmuziek. En door de films van de sixties. ‘Bardot’ heet het eerste nummer. De Franse actrice, het wandelende bewijs van de vergankelijkheid van schoonheid, komt zelf even aan het woord in dit bedwelmende luisterliedje.

‘Why you’re here’ zou er één uit de beste jaren van The Beach Boys (1966-1972) kunnen zijn. Dromerig, mysterieus, melodieus. Zo’n nummer waarin ook na twaalf keer luisteren nog nieuwe dingen vallen te ontdekken.

De liedjes zijn al te beluisteren op www.lazarsfinest.com, maar het duo hoopt ze ook via een label digitaal of wellicht op vinyl te verspreiden. Als ik platenbaas was, zou ik ze een keer op de koffie vragen. En dan beginnen met een single met dubbele A-kant. Dat conceptalbum komt later.