We gingen in gesprek met de winnaars van onze Album van het Jaar verkiezing

Order of the Emperor had nog een interview tegoed

Mick Arnoldus ,

Het is jullie hopelijk niet ontgaan: Order of the Emperor won onlangs onze Album Van Het Jaar verkiezing met de langspeler ‘Behold’. Naast eeuwige roem en erkenning verdienden ze hier ook nog eens een interview mee! Hoog tijd, het is inmiddels alweer februari, om ze op te zoeken. We togen naar de oefenruimte van de band in het Soundport gebouw op de Keilewerf. Behalve Order of the Emperor bevinden zich hier nog een paar Rotterdamse parels, waaronder bijvoorbeeld The Sweet Release of Death en The Lumes. Beneden voor de deur hoor je de haven eeuwig doordenderen, maar binnen hoor je alleen jezelf.

Wouter, de zanger, laat ons binnen. ‘We zijn bijna klaar, de rest is nu nog een instrumentaal nummer aan het doen en dan ga ik altijd even naar buiten’. Op de vierde verdieping komt ons inderdaad het typische geluid van harde muziek achter dichte deuren tegemoet. De oefenruimte van de band wordt ook nog gebruikt door andere bands, en het is een beetje krap als het volledige vijftal van Order of the Emperor binnen staat, omringd door instrumenten. ‘Het is hier altijd een bende, en het nodigt ook niet uit tot opruimen als je het zo aantreft’. Begrijpelijk, zie hier maar eens doorheen te komen met een stofzuiger.

Op de gang nestelen we ons in een vensterbank en op een houten bankje om het te hebben over het afgelopen jaar. Wat is er allemaal gebeurd? Wat waren behalve Rotterdams Album van het Jaar de hoogtepunten? Elk bandlid heeft wel iets bij te dragen, en de wapenfeiten vliegen ons om de oren: ‘We hebben de SENA Grote Prijs van Rotterdam gewonnen in de categorie bands, en ook de publieksprijs. We stonden op Baroeg Open Air. We waren support act voor ZEUS bij hun afscheidsoptreden. Alles begon sowieso te lopen dit jaar. We hadden hiervoor een paar wisselingen in de band, en pas daarna konden we het album opnemen. Afgelopen jaar hebben we veel exposure gekregen, onder andere via 3voor12 natuurlijk, en de Grote Prijs van Rotterdam heeft ons ook veel gebracht’.

Lekker bezig geweest dus. Wat staat er de komende tijd allemaal op het programma? ‘We gaan nog een heleboel mooie optredens doen. We staan op Scumbash, het Bevrijdingsfestival, en binnenkort in de finale van de International Music Exchange in Tilburg. We hebben ons ingeschreven voor de Popronde, en we zitten in een bandcontest die ons hopelijk naar Fortarock brengt! Naast al die optredens willen we dit jaar ook nog een nieuwe plaat opnemen. En we hebben nog een boeker nodig. Oja en een label. De afgelopen tijd hebben we natuurlijk veel contacten op kunnen doen, dus we hebben er vertrouwen in dat we daar wel uit gaan komen’.

Dit klinkt als een band die goed nadenkt over waar ze naartoe willen en ook bepaalde doelen uitstippelt terwijl ze bezig zijn. ‘Ja dat probeer je wel een beetje. In het begin was dat niet altijd even makkelijk, ook met de veranderingen in de band waar we het over hadden. Maar als het eenmaal loopt wil je daarmee verder. Ook muzikaal proberen we nu verder te komen dan waar we mee begonnen’.

Hoe zou je de muziek van Order of the Emperor kunnen uitleggen? Een veelgebruikte manier om daarachter te komen is vragen naar de invloeden van de band. ‘Bier!’ grappen de leden. ‘Je zou kunnen zeggen dat bands als Black Sabbath of Thin Lizzy ons geluid beïnvloed hebben. Maar als er mensen met die verwachting in hun achterhoofd naar een optreden van ons komen zullen ze waarschijnlijk teleurgesteld worden, want zo klinken we niet. We zijn niet retro. We komen allemaal uit een ander hoekje van de wat stevigere rock: stoner, doom, grindcore, death metal, garagerock, punk en rockabilly. En dat komt allemaal samen. We proberen wel alles wat we in een liedje stoppen in dienst te laten zijn van het liedje. Je zult bij ons geen gitaarsolo puur voor de gitaarsolo horen.

De heren hebben ook nog een bokaal van ons tegoed. ‘Doe er maar eentje waar je bier uit kun drinken’. We gaan er ons best voor doen. Je kunt Order of the Emperor vinden op facebook, en het album 'Behold' staat op Spotify. Uiteraard is het ook te koop.