Declan McKenna, 18 jaar en de stem van zijn generatie

’Rotown I need your energy, to make it more lively’

Lodewijk Hoebens ,

Ze zijn er steeds vroeger bij om de talentjes eruit te plukken. Declan McKenna is pas 18 maar heeft met ‘Isombard’ nu al een van de oorwurmen van het jaar. Dat blijkt wel op Eurosonic. Gelukkig weet Rotown de jonge Brit nog even te strikken voor hij furore gaat maken. DANSU zorgt voor de support.

Klokslag half negen begint het ‘Amsterdamse’ electro trio DANSU met Japanse rifjes en een fijne bas en synth combi. Niet zo vreemd trouwens die Japanse invloeden, de band heeft haar dojo namelijk in Tokyo. Vandaar spelen ze over de hele wereld van Canada tot Zweden. De sound verlangt naar bands als Phoenix, Röyksopp en Zoot Woman. Horen we veel te weinig van, tijd voor DANSU om in dat gat te springen.

En dat doen ze, lekker uptempo en heel vrolijk. De samenzang van de twee mannen werkt aanstekelijk. Binnen enkele minuten loopt Rotown dan ook goed vol. De muziek lonkt. "Boys and girls are you ready for the weekend?" klinkt het in de vocoder. En dat op een dinsdagavond. Maar het weekendgevoel is er.

Onder enthousiast gegil begint de jonge Declan Mckenna met nieuwe single ‘The Kids Don’t Wanna Come Home’ Een liedje over de jeugd van tegenwoordig. Ouders, maak je niet zo druk, we komen er wel! Hij heeft trouwens de jongesachtige uitstraling van Tiga. In zijn oranje jumpsuit met glitters op het gezicht. Nagellak. Haren in de gel. Zijn band ziet er even jeugdig uit. De gemiddelde leeftijd zal niet boven de 20 uitkomen. De gitariste blijft het hele concert met een glimlach op het gezicht rondlopen. Er is dan ook voldoende interactie met het publiek. ‘First time Rotterdam and sold out! This is crazy!’

Vijf man sterk op het podium maar vrouwen aan de macht. De drie vrouwen in de band bedienen de belangrijkste instrumenten: bas, gitaar en drums. Declan Mckenna heeft al heel wat hits geschreven maar blijft met nieuw werk uitkomen. ‘Mind’ en ‘Make Me Your Queen’ zijn nieuw. ‘Basic’ gaat  al wat langer mee, wat het meezingen iets makkelijker maakt. De zanger blijft in de weer en zoekt zijn band regelmatig op. Hij krijgt het er warm van. ‘The jumpsuit was a bad idea, it’s realy hot!’ Even tijd voor wat rust, een slokje water en dan de akoestische gitaar erbij. ‘Listen to Your Friends’ blijkt opgenomen met een vriend in LA als laatste song van de debuutplaat. Iets wat Declan McKenna veelvuldig doet. Luisteren naar zijn fans op social media. De taal van de jeugd.

Een kreet van herkenning bij ‘Paracetamol’. Opmerkelijk eigenlijk want de tekst is zeer heftig, over vijftienjarigen die door de huidige samenleving al worden gezien als volwassenen en met een galg en pistool rondlopen. Natuurlijk, de muziek is overwegend vrolijk maar de teksten testen de emotionele kant. Gitaren haken in en een snufje electro doet de rest. ‘Humungous’ brengt de rust terug. Andermaal akoestisch, met op het eind een tempoversnelling. Declan en zijn gitariste bewegen erop los met hun gitaar en maken een entertainend bruggetje naar ‘Brazil’, de hit waar het allemaal zo’n beetje mee begon, over het WK in Brazilië.

Declan Mckenna sluit af met zijn voorlopig grootste hit ‘Isombard’. Rotown gaat weer eventjes lekker los maar daarna is het ook meteen afgelopen. Sommigen, zoals een jongen met schilderij, hopen even backstage te mogen. Dat kan natuurlijk niet zomaar. Gelukkig neemt Declan, nog steeds in jumpsuit, daarna wel de tijd voor zijn fans. Net als buiten bij aanvang van de show, staat er ook nu ook een rij voor de merchandise tafel. Pas 18 en nu al een rolmodel in Rotterdam en daar zal het niet bij blijven. Zelfs Coachella staat dit jaar al op de planning.