Donderdag 12 september start de jaarlijkse Popronde, Nederlands grootste reizende festival voor aanstormend talent. Ieder jaar geven meer dan duizend acts zich op, waarvan er uiteindelijk maar een stuk of honderd geselecteerd worden. Op 9 november komen deze geselecteerde acts langs in Deventer. Waar tot vorig jaar de organisatie in handen was van Rick de Visser, is die vanaf dit jaar in die van Colored Monkeys. Fabian Schrijver en Richard Wevers (de frontmannen van Colored Monkeys) nemen de verantwoordelijkheid op zich. We spreken Fabian over de overdracht, hun visie en wat wij van hen kunnen verwachten.

Colored Monkeys, een groep muzikanten uit (voornamelijk) Deventer, is dus de nieuwe lokale Popronde-organisator. Een opvallende keuze, lijkt het. Hoe is dit tot stand gekomen?
Fabian vertelt: “Tot de afgelopen editie was Rick de Visser (concertfotograaf voor o.a. Never Mind The Hype, Burgerweeshuis en Popronde Nederland) de organisator van de Popronde in Deventer. Hij heeft dit destijds opgepakt vanuit zijn passie voor muziek en vond het belangrijk dat talent een podium kreeg in Deventer. Rick kreeg het uiteindelijk te druk met zijn werk als fotograaf, waardoor hij besloot op zoek te gaan naar een waardige opvolger. Begin dit jaar (april 2019, red.) wonnen wij als Colored Monkeys de allereerste Overijsselse Pop Promotieprijs, met name vanwege onze inzet voor zichtbaarheid van talentvolle regionale acts. Dit was voor Rick het moment om aan ons te denken. Hij heeft ons toen gevraagd en wij waren eigenlijk direct enthousiast. De organisatie van de Popronde past volledig in ons straatje waarin wij nieuwe talenten een podium willen bieden. Zoals we zelf altijd zeggen: ‘de wereld is een betonnen jungle die wij proberen kleur te geven door toffe evenementen te organiseren.’

Mocht je denken dat deze groep muzikanten hiervoor alleen actief óp het podium was, dan heb je het bij het verkeerde eind. De Colored Monkeys organiseren al tijden hun eigen evenementen.
“We zijn begonnen met MonkeyJams in Deventer, dat is inmiddels uitgegroeid naar Zwolle en Enschede. Dit zijn avonden waarop we in een kroeg of café met een stel wisselende muzikanten jammen. In Jack’s Music Bar in Zwolle organiseren wij open mics om talenten een klein podium te bieden. Daarnaast hebben wij eigen stages of zelfs een eigen area op festivals (o.a. Booster Festival, Wildeburg, Stadsfestival Zwolle (3 avonden), Living Village Festival en BAM Festival) waarvoor wij de programmering doen.”

Goed, met die ervaring zit het dus wel prima. Hoe zit het verder met hun aanpak voor de Popronde?
“Doordat wij zelf muziek maken zitten wij middenin die wereld en hebben wij ten opzichte van Rick waarschijnlijk een groter netwerk. Dit is gunstig voor de Popronde in Deventer, want er is absoluut groei mogelijk maar dat komt er nu nog niet echt uit. Wij willen dit eerste organisatiejaar gebruiken om uit te proberen, vanaf volgend jaar is er de ruimte voor vernieuwing.
We zijn nu met een team van vier: Richard en ik doen de organisatie, Lisanne Sinnema en Noah Ralph zullen zich bezig houden met de productie. We hebben voor dit jaar al één nieuwe locatie weten te regelen: Brownies & Downies. Verder zijn we nu druk met het uitzoeken en programmeren van de acts. Die bekendmaking komt later.”

Zien wij de Colored Monkeys zelf nog in actie tijdens de Popronde?
“Nee, de Popronde heeft sowieso de regel dat een geselecteerde act niet in zijn thuisstad mag spelen. Daarnaast zijn wij natuurlijk druk genoeg met de organisatie ervan. Maar MonkeyJams genoeg de komende tijd, kom vooral een keer langs!”

Overijssel is dit jaar goed vertegenwoordigd op de Popronde, maar liefst dertien acts met roots in het oosten zijn geselecteerd. We hebben het over NO WOW, Scott & Young, Tricklebolt, Bastian Benjamin, Get Jealous, Lotte Pen, Johnny Loves Me, MAGNETIC SPACEMEN, QUINN, The Koalaz, Black Monsoon, Druiprek en Fjaler.

Het festival komt deze editie vier keer langs in onze provincie: Popronde Almelo (22 september), Popronde Zwolle (1 november), Popronde Deventer (9 november) en Popronde Enschede (15 november). Volg de facebook events voor nieuwsupdates over de locaties en acts!