#Dauwpop14: De Pioniers

Dansbare rap vult Danskuil met vroege vogels

Tekst: Peter Prangsma / Foto's: Wilco Steeneveld & Willem Wijnen. ,

Alle andere ‘lokale’ festivals hebben de mannen van De Pioniers al gehad, maar Dauwpop ontbrak nog aan dat lijstje. Vandaag mag de Hellendoorns/Nijverdalse formatie dan eindelijk hun opwachting maken op thuisbasis Dauwpop. Aan fans vandaag geen gebrek zou je zeggen.

Het concert:
De Pioniers, Dauwpop, Danskuil, 29 juni 2014

De act:

Lokale jongens Accent (Niek Bults), Ginny LinQ (Elmar Kelder) en dj CC (Carlos de Ruiter) maken rapmuziek met invloeden uit de dance- en technowereld. Geen wonder dus dat ze ondanks hun raps regelmatig geprogrammeerd worden op de danspodia van Nederland. Op afgelopen 5 mei legden ze ’s avonds het Danstheater van het Bevrijdingsfestival Overijssel nog compleet in de as, nu staat de groep vroeg op de dag in de Danskuil van Dauwpop.

Het nummer:
Katz Hard maakt alweer een tijdje vast onderdeel uit van het repertoire van De Pioniers. Vandaag krijgt het nummer de handen van het publiek van links naar rechts en op en neer. De tekst heb je na één rondje van het refrein al in de smiezen, en het meezingen wordt dan ook door een enkeling nagelaten. Vooral Accent lijkt zich uitstekend te vermaken met dit nummer. Ondertussen krijgt Ginny LinQ de rest van het publiek ook zo ver om mee te bewegen, onder goedkeurend oog van dj CC, hoog op zijn troon.

Het moment:
Niet om De Pioniers tekort te doen, maar eigenlijk was het meest opvallende aan het optreden de energie van de promomeiden. Wild rennend van links naar rechts wordt alles en iedereen gewild of ongewild onder geplakt met stickers van De Pioniers. Iedereen moet er aan geloven, of het nou de fans zijn, Jett Rebel, of de ouders die met zoon of dochter een rustig dagje Dauwpop in de planning hebben. De rest van het festival kun je ook nergens kijken zonder zo’n opvallende sticker te zien.

Het publiek:
De eerste tien minuten mocht producer Pyrodox, bekend bij fans van ‘Stufi’, het spits afbijten. Op zich helemaal niks mis mee, ware het niet dat de Danskuil op dat moment nog leegstond, met wat nieuwsgierige mensen aan de zijkanten boven de kuil. Hij maakt prima muziek, maar het is er toch eigenlijk nog iets te vroeg voor. Pas zodra De Pioniers zelf beginnen stroomt de kuil vol met relatief jong publiek. In de loop van de set begint er vooraan zelfs een soort moshpit, met een handjevol jongens van een jaar of 12. De oudere fans sparen hun energie klaarblijkelijk nog voor de rest van de dag.

Het oordeel:
Goed optreden van De Pioniers, maar helaas was het nog een beetje vroeg op de dag. Gelukkig kon dat de mannen zelf niks schelen, met Ginny LinQ die eindelijk spelen op Dauwpop betitelde als ‘een droom’. Het aanwezige publiek voelde dat ook en de sfeer zat er dan, al dan niet vrij rustig, toch goed in. Wellicht volgend jaar tijdens het avondgloren?