Full Color Festival Kampen goed bezocht

Goede line-up geeft het festival nóg meer kleur

Tekst en foto's: Wilco Steeneveld ,

Het Full Color Festival in Kampen is een multicultureel festijn dat begon als een festival voor en door Kampenaren. Dit jaar is het festival alweer toe aan haar 18e editie. Overdag is er ruimte voor (multi)culturele activiteiten, zowel met eten als muziek en sfeer. De avond bestaat uit een muziek programma op twee podia.

De eerste act speelt om 17:00 uur op het hoofdpodium; Town Of Saints. Dit Nederlands/Finse trio maakt sferische indie-folk. Van straatmuziek tot podiumartiest. De combinatie van drums, gitaar en viool is een prima begin van de avond. Heerlijk wegdromen van de harmonie tussen deze instrumenten. Ondanks dat er niet veel mensen voor het podium staan, lijkt de band het naar de zin te hebben.

Na Town of Saints is het tijd voor 'local heroes' Guido Faas en Rii de Ingenieur. Lekkere Hollandse hiphop/rap over de dagelijkse dingen in het leven. Van de flat waar leraar Guido heeft gewoond tot een giertank. De opkomst is groot; welke Kampense student wil zijn geschiedenis leraar nou niet zien op het podium? Gelukkig kunnen ook de niet-leerlingen de beats en mixen van Rii de Ingenieur en de teksten van Guido waarderen. Het duo speelt ook nieuwe nummers van de EP die op 28 juni wordt gepresenteerd in 't Ukien.

Dan is het tijd voor een feestje. Mr. Wallace staat op het hoofdpodium en dat is maar goed ook. Het hele podium is gevuld met instrumenten. Een fijne combinatie van pop en ska gaan er wel in op deze avond. De band geniet zichtbaar van het weer en de sfeer. Dit komt zeker ten goede aan de muziek. De typische ska klanken en dansmoves gaan over het podium en ieder bandlid pakt uit tijdens een solo. Helaas  wordt na enkele nummers duidelijk dat de zangeres echt niet door kan. Ze is te ziek. Na een paar keer het podium op- en af gelopen te zijn geeft ze het op. De band maakt het lopende nummer nog af met een voorstelronde en enkele lekker solo’s maar 20 minuten voor tijd houden ze het jammer genoeg voor gezien. Het publiek lijkt begrip te hebben voor de situatie, maar had liever een jampartij van de rest van de band gezien. Desalniettemin een band om in de gaten te houden.

Na de iets langere pauze is de zes-koppige formatie Five In A Row aan de beurt. Deze samensmelting van meerdere bandjes allemaal begonnen bij muziekschool Quintus in Kampen. Het is een gelikt band die lekker in het gehoor ligt, maar toch mist er een eigen ‘sausje’. De zes mannen hebben wel heel veel plezier op het podium en dat werkt aanstekelijk.

Over aanstekelijk gesproken: na Five In A Row is het tijd voor Sunday Sun. Deze band is gebombardeerd tot 3FM Serious Talent. Met hun aanstekelijke, zomerse nummers weten ze het inmiddels volle festivalterrein goed te vermaken. Leadzanger Koen Willem kletst de show gezellig aan elkaar met een flinke dosis humor. De muziek spreekt voor zich bij een langzaam zakkende zon. De vrolijke nummers zijn gemakkelijk mee te zingen, maar de meerstemmigheid die de heren in ieder liedje terug laten komen is knap gedaan. De heren passen goed bij het festival die kleurrijke sounds brengt.

Glasses & Mustaches laat meteen weten dat ze er zijn als ze zijn aangekondigd door presentator Geert Leurink. De band is een beetje geëmigreerd naar Eindhoven, maar hun roots liggen in Kampen. Deze viermans punkformatie laat zien dat goed geluid niet altijd nodig is voor een goed optreden. Zonder soundcheck toch spelen. Dit is helaas wel te horen. Al probeert de band alles te doen om het beter te laten klinken, het geluid op het veld blijft niet al te best. Dan maar op karakter. Zanger Adrian de Lange vliegt over het podium en bewijst andermaal dat punk niet dood is. Als ook zijn gitaar er mee stopt (de zender heeft het begeven), legt hij deze maar weg en stuitert verder over het podium. Jammer van het geluid maar wat een energie!

Als de zon echt onder is, mag de multiculturele band Splendid het publiek vermaken met hun beats. Hier is het geluid gelukkig wel erg goed. Het is lastig de muziek in een hokje te stoppen; het is pop, rock, ska en reggae gemixt tot een prima geluid. Ook hun hit Again mag natuurlijk niet ontbreken. De band past helemaal bij het festival. Het veld is nog goed gevuld als de band hun laatste nummer inzet.

Als laatst betreedt hoofdact Scrum het podium. Deze powerfolk band is een graag geziene gast in Kampen. En dat is te merken, want het publiek gaat los. Met Ierse invloeden en inspiratie als The Dubliners, Flogging Molly en Dropkick Murphys laten deze heren zien en horen dat Scrum een band is geworden waar in het genre rekening mee moet worden gehouden. Een waardige afsluiting van een muzikaal geslaagd Full Color Festival.