Geen wolkje aan de lucht bij Sunday Sun

Over EP’s, spelen en een positieve vibe

Renske Spijker ,

De laatste zonnestralen vallen over park de Wijde Blik in Kampen. Het Full Color Festival is echter nog in volle gang als Sunday Sun het podium betreedt. Een perfect tijdstip voor de band, want deze viermans formatie maakt zomerse en aanstekelijke popliedjes die in je hoofd blijven hangen. Afgelopen jaar zijn ze gebombardeerd tot 3FM Serious Talent met hun single ‘Highly Respected Rebel’ en deze zomer spelen ze op een aantal festivals. 3voor12 Overijssel interviewde de band.

Aan 3voor12 Overijssel vertelt Sunday Sun over het afgelopen jaar en wat de plannen zijn voor de toekomst. De hele band, inclusief de geluidsman (‘Hij kan je eventueel alles over de Tweede Wereldoorlog vertellen’) schuift aan. Op de vraag hoe ze het vonden om op het Full Color Festival te spelen wordt enthousiast gereageerd. ‘Het is prachtig weer, er hangt een goede sfeer en het publiek reageert goed, dat is toch het belangrijkst.’ aldus frontman en gitarist Koen-Willem Toering. Het is duidelijk dat ze plezier hebben in het spelen samen, ook al begonnen de doorgewinterde muzikanten weer aan een nieuw avontuur met deze nieuwe band. Bassist Jan Teertstra en drummer Wouter Rentema spelen naast Sunday Sun ook in de band van Laura Jansen, Koen-Willem Toering heeft de afgelopen jaren succes gehad met indierockband Woost en frontman/gitarist/toetsenist Yoshi Breen speelde in RubyQ. ‘Het helpt natuurlijk wel dat we het wereldje kennen en dat bijvoorbeeld de radiostations ons in de gaten houden.

De band heeft in korte tijd drie EP’s (EP I, II en III) uitgebracht. Deze drie EP’s zijn gebundeld tot een drieluik die nu overal te koop is. Waarom is er gekozen voor drie losse ep’s en waarom zijn er niet ‘gewoon’ twaalf nummers op een album uitgebracht? Yoshi: ’We hadden meer dan dertig nummers geschreven, die konden we niet allemaal uitbrengen. Met drie EP’s hadden we drie keer een moment om een release te vieren. Zo konden we weer aandacht genereren voor onze muziek. De EP’s waren dan ook enkele dagen gratis te downloaden. En nu kun je achttien nummers luisteren in plaats van twaalf.’ Vrijwel alle nummers zijn vrolijk en uptempo (Sunday Sun, Highly Respected Rebel, Now Is Now, Ordinairy Love), maar op EP I staat een nummer dat wat afwijkt, een gevoelig liedje over liefdesverdriet. ‘We zitten allevier in een positieve fase van ons leven, maar soms heeft Koen-Willem een sentimenteel momentje. Dan schrijft hij nummers als deze (How Come I Miss You So Much). Daar moeten we dan af en toe aan toegeven’, lacht Wouter.
 
Wat kunnen we binnenkort verwachten van Sunday Sun? Jan: ‘We gaan in ieder geval heel veel schrijven, zodat we weer een nieuw album kunnen releasen. Tussentijds willen we natuurlijk veel spelen. We staan bijvoorbeeld ook in het voorprogramma van Racoon in Eibergen en we spelen dit jaar in de Popronde. Na de albumrelease zijn we van plan een clubtour te doen.’