EP-recensie: Texas Radio – Texas Radio

Diepenheimse band brengt eigenzinnige afwisselende plaat uit

door: Tineke Klamer ,

Texas Radio uit Diepenheim heeft een succesvol jaar achter de rug. Winnaar van de Grote Prijs van Twente, genomineerd voor de Popprijs Overijssel 2013, optredens tijdens de Zwarte Cross en op Oerol en nu heeft de band in eigen beheer een cd uitgebracht. Deze kwam prompt op de luisterpaal van Radio 6 terecht. 3voor12 Overijssel luisterde de zes nummers op de plaat voor je.

De zes nummers bevattende plaat start met een rustig intro. Daarna gaat het eerste nummer, 'Man in a Van', over in een meer bluesy, Americana-achtige sound. Volgend nummer 'Rock in Soul' is meer uptempo. Het middenstuk is fijn. Het wordt ingezet met een groovy baslijn, een lekkere gitaarsolo en gevolgd door een fijne toetsensolo. Dit is echt zo’n nummer dat je keihard in je auto draait terwijl je op de snelweg rijdt. En dan hoopt dat er niet op snelheid gecontroleerd wordt.

Wat een heerlijk bluesy nummer is 'Black Crow'. Een lekker loom spelende band, een melodie met een duister randje en dan de heerlijk rauwe stem van zanger Arthur Akkermans. Fijne tempowisselingen. Het nummer doet denken aan de “Wild West”. Maar de geluiden doen je ook wegdromen, denkend aan festivalweides waar je loom op je kleedje met je vrienden een biertje nuttigt. Mijn persoonlijke favoriet van de plaat.

'Texas Blues' is een vrolijk bluesnummer. Niets meer en niets minder. Daar valt vrij weinig meer over te zeggen, een prima song voor de zomer. 'Girl Named Rhino' is het meest catchy nummer van het album. Een kleine waarschuwing is op zijn plaats, dit nummer blijft nog urenlang in je hoofd zitten. Met een vrolijk klinkende banjoriff en een trompetsolo van toetsenist Joris van den Berg, die hier laat zien van meerdere markten thuis te zijn.

Hekkensluiter 'Sharp Knives' is doorspekt met jaren '60 invloeden. Hij start met een lekkere gitaar riff, waaroverheen al snel een fijne mondharmonicasolo van Arthur te horen is. Na een heerlijk tempo een een fijne Hammond riff, die psychedelisch aan doet, versnelt het nummer en gaat het over in een aantal solo’s. Sterk slot!

Eindoordeel: Hardgaan! De vaart blijft er lekker in. Afwisselende plaat, toch vormen alle nummers een eenheid door het zeer eigen geluid van deze eigenzinnige band. Ondanks dat invloeden zoals Tom Waits en The Doors duidelijk aanwezig zijn op dit album, weet Texas Radio dus duidelijk haar eigen stempel op de plaat te drukken. Sterk. Enige minpuntje: de plaats is een tikje aan de korte kant (6 nummers in 26 minuten). Kortom. Smaakt naar meer jongens!

Benieuwd? De plaat is op het moment van schrijven nog online te beluisteren op de Luisterpaal van Radio 6. Klik op de link, en scroll even naar onderen om het album te zoeken. Cd’s zijn te koop bij de band tijdens optredens en bij platenzaak PopEye in Hengelo.