Platenbeurs in Metropool

Vinyl scoren in een goedbezocht poppodium

Tekst: Rick Escher / Foto's: Karen Wijnen. ,

Het fenomeen vinyl lijkt haast niet te stuiten. Jonge en oude muziekliefhebbers (her)ontdekken de grote zwarte schijven massaal. De platen- en CD-beurs in Metropool op 17 februari in Hengelo is dus bij uitstek de plaats om eens even te snuffelen en de collectie uit te breiden.

Wanneer om 11 uur de deuren open gaan van Metropool staat er reeds een rij. De fanatieke platen- en CD-verzamelaar is graag op tijd om de mooiste parels als eerste uit de bak te vissen. Daar ontstaat ook gelijk de eerste lastige keuze voor menig cratedigger, want waar moet je beginnen? Het hele pand staat tjokvol metruim 200 meter stands en muziekdragers en welke stand is voor jou het meest interessant? Het blijft een gok.

Dus eerst maar eens de grote zaal in. Het aanbod is enorm en al snel wordt de knip getrokken: een live plaat van A Certain Ratio voor de prima prijs van vijf euro. Ik ben niet de enige die zaken doet zie ik als ik vanaf het podium de zaal in kijk. Er wordt flink in de bakken en kratten gezocht en platen en CD’s gaan van hand tot hand. Ook wordt er veel gepraat over muziek en aanwinsten, hier zijn immers liefhebbers onder elkaar. Her en der klinkt een klein vreugdekreetje wanneer een lang gezocht item gevonden wordt. Ook wordt er af en toe nieuwsgierig in een gevonden gouden envelop gekeken: Metropool heeft er een aantal verstopt met daarin concertkaarten voor optredens die plaats gaan vinden. Een superleuk idee dat zowel door de klanten als standhouders wordt gewaardeerd.

Na een goed uur is het al flink druk in de grote zaal en ook in de kleine zaal wordt koortsachtig gezocht. Ook mijn tas wordt zwaarder en zwaarder. Tijd om op het gemak de buit nog even onder de loep te nemen onder het genot van een bakkie koffie in het café. Daar kan ook nog even worden gekeken in de Lust For Life. De makers van het blad zijn aanwezig en maken graag een praatje over de grote gemene deler die alle mensen hier samen brengt: muziek. In het café gaan de tassen massaal nog even open en worden de aangeschafte CD’s, singles en platen bewonderend bekeken. Na de koffie nog een laatste ronde langs de eerder overgeslagen bulkbakken waar toch ook altijd wel weer wat moois tussen te vinden is.

Al met al weer een zeer geslaagde editie van de platenbeurs in Metropool. Zowel de doorgewinterde verzamelaar als de beginnende kwamen goed aan hun trekken. Goed om te zien dus dat de volgende editie al weer gepland staat: op 22 september verandert Metropool weer voor één dag in de grootste platenzaak van Overijssel. Wie niet zo lang kan en wil wachten, kan op zondag 17 maart naar Poppodium Atak voor de platen- en CD-beurs en muzikantenmarkt.