CD-recensie: Phunxz – Phunxzioneel

Rapper Phunxz brengt soundtrack voor je zomer uit

door: Tineke Klamer ,

Overijsselse rapper Fabian Schrijver brengt na EP’s Interphunxzy (2011) en Phunxzionaris (2012) nu een volledig album uit, met onder andere samenwerkingen met producer Knarsetand, SkunkFunk en zangeres Miou Amadee. Debuut Phunxzioneel telt tien tracks, met naar eigen zeggen thema’s als tegenstrijd, ontwikkeling, chaos en liefde.

Na intro 'Uit het Hart' gaat Phunxzioneel direct sterk van start met de nummers 'Gevallen Strijders' en 'Contradictie'. 'Gevallen Strijders' heeft een sterke tekst en een ontzettend lekkere beat die in je hoofd blijft hangen. Een nummer net als goede wijn, iedere luisterbeurt nog sterker dan de vorige. 'Contradictie' (met Skunk Funk) gaat over de keuzes die je in je leven maakt en de weg die je moet bewandelen. Fijne jazzy melodieen van SkunkFunk, startend met een lekkere piano riff en met prima solo van trompettist Luuk Hof.

Phunxz gaat ook serieuzere thema’s niet uit de weg, bijvoorbeeld in 'De Handelsman', met als thema materialistische maatschappij en over wat nu werkelijk belangrijk is in het leven. Macht, succes en status of liefde. Het nummer start met een accordeon  en eindigt in een lekkere dubstepbeat. Ook 'Het Maakt Niet Uit' is sterk en de tekst over het leven en je eigen plek in de wereld innemen weet me te raken.

Maar Fabian wisselt net zo makkelijk van serieuze thema’s naar zomerse tunes, zoals in het nummer 'De Weg Kwijt', een nummer met een boodschap met een in het Frans gezongen refrein. 'Fluxus Mc' (ft. Erik de Boer) is lekker zomers, met Spaanse gitaren en lekkere trombone solo. Dit nummer doet je inderdaad even wegdromen van het allerdaagse. Maar zomers hoogtepunt is absoluut 'Even de Tijd' met een fijne ska-beat. Een track over onthaasten, loslaten en chillen met je vrienden. Doet me denken aan mijn tienerjaren, aan met vrienden hangen in het park. “Can you swing it like a rasta man?”

Eindoordeel: Erg sterk debuut met fijne teksten die echt een boodschap hebben. Maar ook hard genieten van fijne beats en melodieën, van jazzy met SkunkFunk, tot aan dubstep in 'De Handelsman' tot aan zomerse ska beats in 'Even de Tijd'. Het album doet bij vlagen denken aan rapper Typhoon door de soms serieuze ondertoon en de variatie in de nummers, en soms aan de Avonduren door de verhalende teksten. Toch is dit album vooral Phunxz, met eigenzinnige teksten en beats. Ondanks dat de eerste nummers van het album 'Gevallen Strijders' en 'Contradictie' favoriet zijn, zijn alle tien tracks stuk voor stuk van hoog niveau en is de EP het best in zijn geheel te luisteren. Zeker de moeite waard om te ontdekken! Soundtrack voor je zomer.

Phunxzioneel valt onder andere te beluisteren op Spotify en iTunes en enkele nummers zijn via Phunxz.nl te beluisteren op Soundcloud.