Motion City Soundtrack zit vast in eigen sound

Veel herkenning en meezingers, weinig vernieuwing

Tekst: Marleen de Roo / Foto's: Annika Vos ,

“Feest der herkenning.” “Het is al jaren terug dat ik ze zag, zouden ze nog steeds zo leuk zijn?” "Leuk poppunkbandje!” Iedereen heeft een eigen reden om vanavond naar Hedon in Zwolle te komen. Motion City Soundtrack had in 2006 de poppunk liefhebbers aan hun kant staan. Zijn ze in 2012 nog steeds zo geliefd? En beter nog: is deze liefde terecht?

Het voorprogramma bestaat uit regio’s trots op het gebied van poppunk Make It Count en een DJ set van Destine-lid Laurens. En hoewel bij het noemen van deze namen meteen het beeld van een grote groep vrouwelijke fans verschijnt, valt het vandaag erg mee.

De zaal is goed gevuld, maar er is een grote diversiteit. Enerzijds de jonge tieners, waarvan de ouders braaf in het café wachten. Aan de andere kant een grote groep twintigers die aanwezig is uit nostalgische gedachten. 

De laatste groep heeft het lastig vanavond. Bij de letterlijk valse start van de band, zie je de bedrukte gezichten. Is dit wat er na 5 jaar nog over is van de band? De zangstem van Justin Pierre komt met geen mogelijkheid over de harde gitaargeluiden uit. Gelukkig komt er na een vijftal nummers eindelijk verbetering in de sound. Dan blijkt al snel dat Justin’s stem juist een pareltje is. Zijn rauwe, hoge stemgeluid is behoorlijk uniek in het genre.

Voor de rest is uniek niet een woord die bij de set van Motion City Soundtrack past. De poppunk songs van alle vier de albums hebben een herkenbare sound. Iets waarmee de band zich ooit wist te onderscheiden van anderen, maar wat anno 2012 erg verouderd is. Tegenwoordig zijn er tientallen bands die Motion City Soundtrack nadoen. Niet alleen de bekende bands All Time Low en Boys Like Girls kennen een overeenkomstige sound, maar ook onze eigen Destine klinkt aardig hetzelfde. Wat Motion City Soundtrack uniek maakt is dat ze de ervaring gebruiken in een enthousiast live show en veel contact met het publiek. Ook hebben ze een fijne synthesizer toegevoegd.

De show in Hedon is de enige Nederlandse show die Motion City Soundtrack geeft tijdens deze tour. Na een afwezigheid van 5 jaar in ons land, staan ze eindelijk weer op de bühne. In 2010 bracht de band het meest succesvolle album tot nu toe uit My Dinosaur Life, die zelfs binnenkwam op nummer 15 in de Billboard. Komende maand introduceren ze een nieuw album Go, waarvan ze het nieuwe nummer ‘True Romance’ spelen. Een catchy tune die meteen blijft hangend, maar niet heel verassend met de ritmische poppunk stroom meevaart.
 
De avond bestaat uit de bekende hits ‘Everything Is Alright’ en ‘This Is For Real’, die luid worden meegezongen. Het is zeker een feest der herkenning met deze grondleggers van de hedendaagse poppunk. Jammer genoeg lijkt het alsof de band is blijven vastzitten in hun eigen sound. In 2012 zijn er tientallen bandjes die goed geluisterd hebben naar de songs van Motion City Soundtrack. En terwijl zij trouw bleven aan hun eigen geluid, zijn de andere bands doorontwikkelt naar een poppunk sound die meer bij 2012 past. Een nostalgisch optreden is het zeker, maar het gebrek aan vernieuwing maakt het optreden in Hedon een beetje saai en eentonig.