Kunstbende finalisten: optredens met een goede dosis humor

Lang wachten en snel stoppen

Tekst: Max Stolk / Foto's: Willem Stolk ,

Van het Hedon podium naar het Popfront is het verschil tussen beide podia erg groot: het ene podium springen drukke mannen, op het andere staan goed geklede jongeren van de Kunstbende. Hier zijn de finalisten te zien van de Kunstbende die een optreden wonnen op BFO.

Klapte net de mannen van Typhoon en Das Pri-V nog bijna uit elkaar van energie, de bandleden van Tristan zijn de rust zelve. Helaas moet Tristan nog even wachten tot de mannen van het Hedon podium klaar zijn, omdat anders het andere podium zijn geluid overstemt. Tijdens het lange wachten trekt Tristan jasjes uit en weer aan, spelen ze meerdere malen in en vertellen ze elkaar een goede mop. Al met al werkt het wachten goed op de al iets aanwezige zenuwen van Tristan. Als dan de noten van het Hedon podium wegsterven, kan de band eindelijk beginnen met hun concert. Tristan start rustig, maar al snel is bij hun ruigere werk duidelijk: Tristan heeft meer in zijn mars. Met de drum en bas klinkt het jong en fris, zoals een jonge(re) band hoort te klinken. Hoewel tekstueel hun liedjes de standaard niet overschrijden, wordt het geheel door de bas een beetje goed gemaakt. Tristan kan echter niet veel laten horen, want de band heeft slechts tijd gekregen voor twee nummers ondanks het verlangen van het publiek tot meer.

Als Tristan van het podium verdwijnt, komt er een klein, hippieachtig meisje bij de microfoon staan: Rena Jansen. Ze vertelt ons, verlegen en daardoor snel, dat ze de Kunstbende in de categorie mode heeft gewonnen met haar kledingsontwerpen en dat ze die gebaseerd heeft op ‘aliens’. De kledinglijn heet dus Re-Alienate. Het snelle praten van Jansen illustreert hoe zenuwachtig ze is. Na deze aankondiging komen vijf meisjes het podium op. Op hun kleren staan letters, die samen 'strange' spellen. De meisjes trekken een laag kleding uit en dan is de modeshow echt begonnen. De kleding die zij dragen is duidelijk beïnvloed door ‘buitenaardse’ vormen. De kleren hebben humor en passen allen goed binnen het alien-thema. De meiden die de show lopen weten al met al een goede show neer te zetten ondanks hun onzekerheid. Helaas is het bezoek van het publiek, vanwege alle andere muzikale acts tegelijkertijd, matig.

Dan is het de beurt aan vijf meiden. Als één van de meiden wat onverstaanbaars brabbelt in de microfoon, vormt er wat gelach uit het publiek. Al snel wordt duidelijk dat zij de finalisten waren van de categorie dans. De dansgroep, PozitiVibe, staan klaar om hiphop dans ‘A Weird Toystory', te laten zien. De energie spat van het podium en de humor weet het publiek goed te waarderen. Zo laten de dames vele leuke, stoere en grappige moves zien waaraan het publiek nog een puntje kan zuigen. Ze werken zich uit de naad en weten het publiek goed te entertainen. De dames verlaten dan ook met een hoop gehijg het podium.

De laatste artiest van de Kunstbende is een lief, verlegen meisje met een bloemetjes rok aan: Chayah van Diermen. Zonder zich voor te stellen begint dit meisje aan haar optreden. Chayah is een singer-songwriter met een zuivere, redelijk hoge stem. De stijl die ze hanteert is erg bekend, maar ze geeft het toch net haar eigen sound. Helaas wordt Chayahs optreden ruw onderbroken door de metalband Textures. Met gemak overstemd de metalband de jonge singer-songwriter. Noodgedwongen stopt haar optreden dan ook vroeger dan gepland.