Tips voor Popronde Zwolle

Wat moet je zien tijdens de Popronde?

Redactie ,

Met zoveel bands op één avond, kun je natuurlijk niet alles zien. Maar voor welke artiesten kies je dan? 3VOOR12/Overijssel vroeg de organisatie en een aantal muziekkenners naar hun tips voor de Popronde Zwolle.

Wat moet je zien tijdens de Popronde?

 Met zoveel bands op één avond, kun je natuurlijk niet alles zien. Maar voor welke artiesten kies je dan? 3VOOR12/Overijssel vroeg de organisatie en een aantal muziekkenners naar hun tips voor de Popronde Zwolle.

 

Lotte Jonker (Organisator/coördinator Popronde Zwolle 2011):
“Een gedeelde eerste plek voor twee heel fijne singer/songwriters. Ik heb ze beiden in juni zien optreden op een festivalletje in Drenthe, MidSummer FestiFarm. Omdat ik van allebei erg onder de indruk was en ik niet kan kiezen, staan ze voor mij samen op nummer 1.

1. Marijn (21.45 uur, Statenzaal Bibliotheek, Diezerstraat 80
Gavin Mee (22.30 uur, De Abdij, Gasthuisplein 13)
Marijn raakt mij door zijn verhaal: hij is als twintiger een paar jaar ziek geweest en heeft uiteindelijk de strijd tegen kanker gewonnen. Deze heftige tijd heeft prachtige, ingetogen liedjes opgeleverd. Marijn speelt ook nog eens in één van de mooiste locaties van de Popronde Zwolle 2011.
Gavin Mee komt uit Ierland, Dublin. Hij is een troubadour en maakt muziek die uit zijn tenen komt, zoals alleen Ieren dat kunnen. Volgens mij woont hij tegenwoordig in Amsterdam, maar dat weet ik niet zeker. Wat ik wel zeker weet is dat hij raakt en dat je hem niet mag missen.
http://www.marijnmusic.com
http://www.gavinmee.com

2. Maison du Malheur (23.00 uur, In de Buurt, Luttekestraat 6)
Maison du Malheur, een nieuwe band rond zanger/ gitarist Jeroen Mesker, maakt ‘oude’ muziek, zo uit de periode tussen de jaren ’20 en ’50, en daar hou ik van. Gewapend met contrabas, shuffledrums, trompet en barrelhouse piano brengen ze een mix van rock ’n roll, rythm & blues en swing. Denk er een rokerige nachtclub bij, een sigaartje en een fles whiskey, en je hebt de sfeer van deze band te pakken. Gegarandeerd dat dat een feestje gaat worden zaterdag!
http://www.maisondumalheur.com

3. The Surs (23.00 uur, De Singel, Groot Wezenland 4)
Ook om 23.00 uur, maar dan in De Singel, spelen The Surs, een eigenzinnige band uit Den Bosch. The Surs is een band waar ik live heel benieuwd naar ben. ‘Gecontroleerde chaos, verstilde momenten en psychedelische uitspattingen.’ In februari 2011 is hun debuutalbum 'Persona' uitgekomen. "Veel grotere talenten ben ik de laatste jaren in Nederland niet tegengekomen" – OOR.
http://www.thesurs.nl

Dat wordt dus nog moeilijk kiezen morgen om 23.00 uur…”

 

Renée van der Ster (Organisator/coördinator Popronde Zwolle 2011):

“Mijn top 3:

De Kraaien (00.00 uur, De Bommel, Jufferenwal 19B)
Haags begrip en perfecte feestvogels voor in de kleine uurtjes. Zodoende een prachtige act waarvoor het hoog tijd is om eens over te vliegen naar Zwolle.
http://www.myspace.com/DEKRAAIEN

21 Eyes Of Ruby (23.30 uur, Popfront, Burgemeester Drijbersingel 5)
Eén van de stevigste acts binnen de Zwolse programmering. Zeer indrukwekkende prog/rock met een  knipoog naar metal.
http://www.21eyesofruby.com

Anatopia (23.30 uur, De Casteleyn, Kamperstraat 33)
Vette en rauwe electro, uitgevoerd door een duo. Alleen al indrukwekkend door gitarist-en tegelijk-drummer Klaus die samen met zangeres/toetsenist Henrietta een flinke dosis energie voor elkaar knalt.
http://www.myspace.com/zabutixFrank Satink (Goomah Music / Ev’Hands / Lets get lost):
“Elk jaar bezoek ik 2 of 3 keer de Popronde. Vaak in Deventer, Nijmegen, Utrecht en als de karavaan in Zwolle stopt natuurlijk ook in mijn woonplaats. De Popronde is een mooie manier om nieuwe opkomende acts te spotten en al in een vroeg stadium live aan het werk te zien. Lekker kleinschalig in een kroeg, de beste plek om een band te beleven.

Natuurlijk moet iedereen dit jaar naar onze regionale helden Stefany June en Are You A Lion. Beide hele goede acts die binnenkort met een debuutplaat komen en het allebei ver gaan schoppen. Daar zal het toch wel vol staan. Iets meer te “ontdekken” valt er wellicht bij:

Roy Santiago (20.45 uur, Eureka, Assendorperplein)
Een goeie singer-songwriter met uitstekende band. In het mooiste pand: Eureka. Denk aan Kurt Vile meets Jonathan Richman.
http://www.roysantiago.nl

Hunting the Robot (21.00 uur, De Singel, Groot Wezenland 4)
Een veelbelovende band uit Tilburg, stonden reeds in DWDD en is live zeer overtuigend. Denk aan Bloc Party meets TV on the radio.
http://www.huntingtherobot.com

A Polaroid View (21.15 uur, ’t Proeflokaal, Blijmarkt 3)
Een band met grote toekomst! Goeie uitstraling, goeie muzikanten, goeie songs.
http://www.apolaroidview.com 

Als toetje kan je gaan kijken bij De Kraaien uit Den Haag met waarschijnlijk de meest weirde act. “


 

Erik Delobel (Programmeur Hedon):
“Allereerst is dit jaar de keuze in bands en locaties moeilijk, gelukkig prijkt dat de organisatie om zoveel cafés en bijzondere locatie vastgelegd te hebben voor de popronde in Zwolle!

Bart van der Lee (21.00 uur, De Kleine, Luttekestraat 22)
Niks vind ik fijner om de avond te starten met een goede singer songwriter. Als je alle concentratie nog hebt en nog niet te diep in het glaasje hebt gekeken is Bart van der Lee toch wel een artiest die je eens gezien moet hebben. In april bracht hij nog de mooie single met bijbehorende videoclip ' Since You've Been Gone' uit. Een prachtig stemgeluid met intense integere liedjes.
http://www.bartvanderlee.com

Milkbar (22.30 uur, Het Vliegende Paard, Voorstraat 17)
Om 22:30 is het na de nodige versnaperingen misschien wel wat meer tijd voor een beetje actie. Dat kan bij de band Milkbar, afkomstig uit Amsterdam met puntige fijn in het gehoor liggende gitaarliedjes. De band is Serious Talent en te gast geweest in DWDD. Dit zou stiekem weleens de opvolger van Go Back To The Zoo kunnen worden.
http://www.milkbarmusic.com

Sonur Ber (00.00 uur, Even Dansen, Sassenstraat 29)
Vanaf 0:00 is het misschien wel tijd voor de eerste dansstapjes in Even Dansen. Daar draait dj/producer Sonur Ber. Sfeerrijke techno geïnspireerd door Paul Kalkbrenner. Kan haast niet anders dat je gevangen wordt in de beat en melodie en even de rest van de wereld vergeet. Sonur Ber doet het momenteel erg goed en is niet voor niets geselecteerd voor de Grote Prijs van Nederland. Fijn dat Zwolle dit Zwols talent naar voren schuift tijdens de Popronde!
http://www.soundcloud.com/sonurber
 

 

Bert Bennink (Popadviseur Kunst & Cultuur Overijssel):
“Bij de Popronde kun je ervan uitgaan dat de artiesten van aardig hoog niveau zijn. Mijn tips:

Gerhardt (21.00 uur, Het Vliegende Paard, Voorstraat 17)
Een briljante muzikant, ik heb er veel goede verhalen over gehoord.
http://www.gerhardtmusic.com

Hunting The Robot (21.00 uur, De Singel, Groot Wezenland 4)       
Een toffe band. Ze zijn de winnaar van Highschool Music Competition 2011, ver gekomen in de Kunstbende en hebben in De Wereld Draait Door gestaan.
http://www.huntingtherobot.com

Sonur Ber (00.00 uur, Even Dansen, Sassenstraat 29)
Onze eigen (Zwolse) dance trots op het gebied van minimal techno. Hij heeft meegedaan aan Evolution of Dance en staat in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland.
http://www.soundcloud.com/sonurber 

 

 

Meer informatie over de Popronde Zwolle is te vinden op de website: http://www.popronde.nl/steden/zwolle