Boef en De Gelogeerde Aap en Zo Moeilijk overtuigen in Atak

Echte helden, harde beats, goede rijms en whiskey

door: Ruben Eijsink. ,

Twee afgevaardigden van de Fakkelteit Groep zijn naar Enschede gestuurd om te laten zien hoe ze het in Tilburg en Nijmegen doen. Aan de inzet van de mannen ligt het niet vanavond. Op 30 september in de Saxionzaal van Atak.

Echte helden, harde beats, goede rijms en whiskey

Dubstep en Rap
Voorheen waren de drum n’ bass feesten erg populair in het oosten van het land. De populariteit van dat genre is de afgelopen jaren overschaduwd door z’n langzamere, maar spannendere broertje: dubstep. De dubstep avonden onder de naam Dubbel worden doorgaans goed bezocht. Dan vraag je je af waarom het zo leeg is in de zaal vanavond. Liefhebbers van de wobbles en stuiterende beats zouden zich prima kunnen vermaken hier in de Saxionzaal van Atak.

Tom Maas (Boef) en Thomas Waterreus (De Gelogeerde Aap) doen iets wat voorheen niet op deze manier naar buiten is gebracht in Nederland. Waterreus heeft maar mazzel met zo’n getalenteerde producer/DJ achter zich. Daar is hij zich ook volkomen van bewust. Na afloop van de eerste track die het tweetal (vanavond een drietal) ten gehore brengt, kan hij de trots voor de behaalde prijs van Boef niet verbergen. De getalenteerde beatmaker won terecht tijdens de Grote Prijs van 2010 de muzikantenprijs.

Wie?
De eerste zinnen van openingstrack ‘Wij Zijn’ van het gelijknamige album van begin dit jaar zijn nog erg actueel: “Circusactiviteiten worden gedoogd/ Worden door de vingers gezien/ Optelsom is een mindere scene”. Hier heeft De Gelogeerde Aap het natuurlijk over de BTW verhogingen in de cultuursector.

Of de tegenvallende opkomst een gevolg is van te dure tickets, ongelukkige promo richting het dubstep publiek. We weten het niet. Of is het de belangstelling van hiphop in het oosten in het algemeen? Het doet er allemaal niet meer toe. Boef en De Gelogeerde Aap en de gast MC met nerdy bril en enthousiaste moves zijn vastberaden om er een feestje van te maken.

De setlist bestaat voornamelijk uit tracks van het laatste album. Tussen de nummers door zet de rapper het op a capella freestyle dichtkunst met fysieke visualisering of maakt hij grappen alsof hij het broertje van Theo Maassen is. Op het podium ligt de nadruk meer op dubstep invloeden dan op het album het geval is. Dat is niet verwonderlijk aangezien ‘shit’ goed kan blazen door de PA van Atak. Die speakers zijn overigens al goed warm gewobbeld.

Voor het podium ontstaat een kleinschalig feestje met groot plezier. De bekendere tracks als “Wij Zijn” en “Echte Helden” zorgen voor bouncende taferelen. De diepe bassen stuiteren tegen de borstkas, de lyrische vondsten hebben geen moeite met landen. Het leeuwendeel van de bezoekers staat met een glimlach heen en weer te deinen. Boef en De Gelogeerde Aap kunnen de volgende keer makkelijk als headliner terugkomen. Hopelijk hebben ze dan meer mensen deze talenten ontdekt.

Zo Moeilijk
Nosa komt opdraven met een fles Johnny Black label en doen dat best overtuigend. Zijn collega met lange dunne rasta vlechten kijkt knetterstoned uit zijn ogen. Waar Boef het gemak van CD’s hanteert, kiest producer/DJ Nikes van Zo Moeilijk voor de warmte van vinyl. Al scratchend, blaast hij flink pompende beats door de speakers. Ook zonder dubstep gaat dat prima. Je zou bijna kunnen zeggen dat Zo Moeilijk meer rockt dan het voorprogramma.

De mannen uit Nijmegen zetten een overtuigende show neer die erg vermakelijk is om te aanschouwen en te beluisteren. De heren doen goed hun ding, om dat woord maar eens in deze context te gebruiken. De fles met bedwelmende substantie raakt leger, de sfeer wordt losser. Met een beperkt aantal liefhebbers wordt er toch maar even een mooi hiphop feestje gebouwd.