Podium de Doorbraak doet stof opwaaien

Provinciaal talent laat van zich horen op Bevrijdingsfestival Overijssel

Tekst: Youri Heuven / Foto's: Anke Olthof en Youri Heuven ,

Het is weer tijd om onze bevrijding te vieren en dat gebeurt groots in Overijssel. Gelukkig is er tussen al dat geweld ook ruimte voor talent uit de regio op Podium de Doorbraak.

Provinciaal talent laat van zich horen op Bevrijdingsfestival Overijssel

Het is nog vroeg in de middag als de eerste provinciale band op Podium de Doorbraak zijn talent ten gehore mag brengen. Ondanks dit uur van de dag is het al best druk bij het podium.  Make It Count trapt de dag af en heeft zijn fans meegenomen. Wellicht hebben ze echter het voordeel om vlak voor Destine te spelen. Make it Count speelt zijn set jammer genoeg een beetje slordig en vuig. Desdondanks lijkt dat het publiek niet echt te deren. Een leuke opener voor en stralende dag.

Vervolgens komen de mannen van Birth Of Joy. Een driemansformatie met een toetsenist in plaats van een bassist. Dit ziet men steeds vaker, is dat hip tegenwoordig? Hoewel de band dan misschien trendy probeert te zijn, is Birth of Joy een strakke band die een geweldig potje rock laat horen uit de tijd van Jimmy Hendrix en consorten. Ze zetten een lekker vette strakke show, neer. Helaas is het op de Oogst Area een stuk rustiger en lijkt het publiek nog niet echt op gang te komen voor deze toch wel goede band.

De volgende band is Proper Outfit. Deze band komt wat liefelijk over maar is zeker de moeite waard, met hun leuke mix van electropop en rock.De band, die bestaat uit twee dames en drie heren, timmert al aardig aan de weg. Staat de band nu op Podium de Doorbraak, eerder stonden zij in de ochtendshow van Giel van 3FM.

Na deze liefelijkheid is het tijd voor het geweld van Striking Justice. Deze band doet een hoop stof opwaaien. Door de droogte is het aardig stoffig op het veld en het publiek doet flink zijn best dit op te waaien. Striking Justice stond al eerder op Bevrijdingsfestival, omdat zij de competitie van 3VOOR12 Overijssel hadden gewonnen. Nu zijn ze terug als vervanger van de band Face the Fact, die op het laatste moment besloten uit elkaar te gaan. De band heeft nog steeds dezelfde energie als twee jaar terug en produceert nu wederom een enorme bak herrie. Het publiek gaat helemaal los en bouwt een flinke pit. Er wordt zelfs gretig meegedaan aan de ‘wall of death’.

Een welkome toevoeging na dit metalgeweld is de band  My Propane. Zij zetten een goede degelijke show neer met catchy gitaar muziek. In de verte heeft de sound van deze band iets weg van de muziek van Jane’s Addiction. Dankbaar maakt de band gebruik van de excentrieke uit Londen komende zanger die de band smoel geeft. Het lijkt echter dat de band het publiek niet weet te bereiken. Misschien een iets te internationaal geluid voor Zwolle?

Hoewel er veel gedanst kan worden op de muziek van Podium de Doorbraak is het nu tijd om te luisteren. Sideditch. Vier heren staan strak gekleed in het zwart met witte bretels op het podium om het publiek te verroeren met mooie luisterliedjes. Het is moeilijk om de aandacht erbij te houden op zo´n lange dag, maar het is zeker een goede manier om zo de avond in te gaan.

Als de avond verder valt speelt Are You A Lion ons met veel plezier een stukje verder de duisternis in. Lekkere, intensieve muziek die goed in het gehoor ligt.

COLINN verzorgt een knallende energieke show. Deze band heeft het allemaal: doorgewinterde muzikanten en een frontvrouw die bij vlagen doet denken aan het stemgeluid van de Cranberry's.

Stevige gitaarrock die bedwelmt en je weer wakker schud tegelijk.
De stoere rockers van Lick weten als geen ander hoe het publiek te bespelen. Ze zijn zich terdege bewust van hun image en laten daarnaast hun kunsten zien. Live komt de band beter tot hun recht dan in de studio. Lekker vuige rock ‘n roll uit de goede oude tijd. Gegarandeerd een lekker potje ouderwets rocken met deze jongens.

A La Din sluit deze enerverende dag op Podium de Doorbraak af. De band is een waardige afsluiter van deze zwoele Bevrijdingsdag. Ze spelen heerlijke, funky en grooving ritmes zeer strak en virtuoos. Ook het publiek kan de band erg waarderen gezien de massa mensen die op dit uur nog voor het podium hangt.
Al met al was ook bevrijdingsfestival 2011 bij Podium de Doorbraak een geslaagde 21ste editie. Een dag van mooi weer met leuke, provinciale bandjes en een erg goede sfeer. Op naar volgend jaar.