Vernieuwd N.E.W. voor heel Oost-Nederland

Nieuwe Electronische Waar smeedt verbond met Productiehuis ON

Tekst: Timo Pisart ,

Vijf jaar na oprichting gooit N.E.W., het van oorsprong Nijmeegse platform voor elektronische muziek de grenzen open, en helpt voortaan artiesten uit heel Oost-Nederland. Initiatiefnemer Darko Esser: "Het is toch doodzonde dat jongens die op hun zolderkamer de meest fantastische muziek in elkaar knutselen, vaak niet weten hoe ze hun werk kunnen delen?"

Nieuwe Electronische Waar smeedt verbond met Productiehuis ON

Vijf jaar na oprichting gooit N.E.W. de grenzen open. Met workshops, showcases en een jaarlijkse verzamelaar helpt het oorspronkelijk Nijmeegse platform voor elektronische muziek voortaan artiesten uit heel Oost-Nederland bij hun ontplooiing.

"Doodzonde is het," vindt initiatiefnemer - én dit jaar met het IJzeren Podiumdier bekroonde danceprogrammeur van Doornroosje - Darko Esser, "dat er zoveel mensen fantastische elektronische muziek produceren, maar gewoon niet weten wat ze ermee aanmoeten." Daarom sloten zes Nijmeegse labels voor elektronische muziek in 2005 een monsterverbond dat Nijmeegsche Electronische Waar (N.E.W.) zou gaan heten. Het doel van het platform: het promoten en uitbrengen van elektronische muziek uit de Waalstad - "dat toch bekend staat als het Berlijn van Nederland".

Tegenwoordig is Nijmegen te klein voor N.E.W., na vijf jaar en evenveel compilatiecd's werd besloten "het breder te trekken". In samenwerking met Productiehuis Oost-Nederland, het productiehuis dat ook achter onder andere Kyteman's Hiphop Orchestra zat, en Het Burgerweeshuis het poppodium in Deventer, wordt N.E.W. komende jaren geleidelijk uitgebreid naar de rest van Gelderland en Overijssel. In eerste instantie zal het platform zich gaan focussen op Deventer - waar Productiehuis ON is gevestigd - en omstreken. Vervolgens zijn ook Arnhem, Zwolle en Enschede aan de beurt.

"In zijn meest elementaire vorm is N.E.W. een filter waarmee nieuw talent kan bovendrijven en zich kan ontwikkelen", legt Esser uit. "De basis van dit filter is een online portal waar producers hun tracks kunnen uploaden. Bezoekers kunnen stemmen op hun favorieten, vervolgens worden jaarlijks de twintig best beoordeelde nummers kritisch bekeken door een jury. De selectie die overblijft, verschijnt op een verzamelaar en enkele artiesten worden uitgenodigd om op showcases te draaien." Jonge producers uit Oost-Nederland hebben tot 15 november de tijd om tracks te uploaden op de N.E.W. website, ook  de mogelijkheid tot stemmen loopt tot die datum.

Naast het competitie-element beschikt het platform over meer instrumenten om artiesten verder te helpen. Zo organiseerde N.E.W. softwarelessen over onder andere Ableton en Serato, en zelfs Dave Clarke en The Gaslamp Killer hebben workshops gegeven. Esser: "Ook hebben veel artiesten moeite met de zakelijke aspecten, wij helpen dan graag met vragen over contracten en publishing."

De sfeer in de elektronische muziekscene is in Oost-Nederland - en Nijmegen in het bijzonder - een stuk beter dan daarbuiten, vindt Esser. "Omdat de scene zo klein is, is hij erg hecht. In de Randstad proberen feesten en clubs elkaar kapot te concurreren. De grote steden zijn gewoon een wespennest, in Nederland, maar ook daarbuiten. Zo wordt Berlijn altijd gezien als het Walhalla, maar ik hoor genoeg verhalen over hoe naar mensen achter de schermen met elkaar omgaan." Hij zucht. Vervolgens: "Dan denk ik: ‘Nou, hier hebben we het mooi voor elkaar.’ Mensen zijn hier veel realistischer en bescheidener, en daardoor ook meer gefocust op de muziek."

Via N.E.W. is er de afgelopen 5 jaar al veel nieuwe muziek ontdekt, stelt Esser. "KuhlmannMensink bijvoorbeeld, die gasten werken met de meest verbazingwekkende apparatuur en hun laptops staan zo goed als dicht; ze checken alles via zelfgebouwde midicontrollers met gigantische knoppen. Ook Digital Scaramouch is te gek; een jongen van 20 die niet voor één gat is te vangen. Hij pakt gerust zijn gitaar erbij, sluit zes apparaten tegelijk aan en loopt meteen te freaken."
Of er al talent in de rest van Oost-Nederland uitspringt? Over de nieuwe lichting uit Deventer weigert Esser in dit stadium al wat te zeggen, vooral om de objectiviteit te bewaren. Maar hij belooft: 'We proeven het, er komen zeker dingen bovendrijven.'

Het uitgebreidere interview met Darko Esser is te vinden in het GESEL XL magazine. In papieren versie vanaf 24-10 in vele popzalen te vinden!

Tijdens GeselXL zal er een N.E.W. showcase zijn in Bosch met Détaché, Sinan Alakuş, KuhlmannMensink, Addicted White Guy Live, EML en Spange Batta