Anneke van Giersbergen: "Ik sta te popelen".

Interview met de zangeres van Agua de Annique.

Tekst: Steven den Boer ,

Een interview met Anneke van Giersbergen, zangeres van Agua de Annique (en oud-zangeres van The Gathering). Agua de Annique treedt a.s. zaterdag 6 november op in het Burgerweeshuis.

Interview met de zangeres van Agua de Annique.

 

Het live-album ‘Live in Europe’ is nog maar net uit en Anneke van Giersbergen speelt deze zaterdag met haar band Agua de Annique in het Burgerweeshuis. 3voor12 Overijssel sprak met de oud-zangeres van The Gathering over zelfvertrouwen, Iron Maiden en kinderen.

Bij sommige optredens staat alleen je eigen naam vermeld op de posters, en soms alleen Agua de Annique en andere keren weer beide. Zijn dat dan ook verschillende optredens?

"Als er echt alleen ‘Anneke van Giersbergen’ staat, dan ben ik dus alleen. Ik speel dan veel piano en de muziek is dan wel rustiger. Zodra de bandnaam wordt genoemd zijn we dus met z’n allen, wat erg gezellig is."

Behalve in Nederland ben je ook erg populair in Latijns-Amerika. Zijn dat nieuwe fans of heeft dat ook wel met The Gathering te maken?

"De meesten kennen me wel van The Gathering. Maar na 3 jaar Agua de Annique is het niet meer zo dat ze me nog willen checken. Ze weten nu wat ik doe en daar komen ze voor. Gelukkig komt er ook veel nieuw publiek bij."

Heb je ooit het gevoel los te moeten komen van The Gathering?

"Nee, ik ben trots op dat verleden. Ik draag het graag mee en neem het overal mee naar toe. Het heeft mij beïnvloed en dat doet het nog steeds."

Toen je met Agua de Annique begon speelde je nog enkele nummers van The Gathering. Doe je dat op het podium nog steeds?

"Ja, nog wel een paar ja. Dat blijft leuk om te doen."

Sta je na zoveel jaren ervaring anders op het podium dan toen je begon?

"Zeker weten. Het is een heel ander gevoel. Er gebeuren elk jaar nieuwe dingen, maar ook elk album brengt een andere sfeer met zich mee."

Heb je nu meer zelfvertrouwen op het podium?

"Ik geniet er op een andere manier van. Toen ik 18 was, ben ik er als een jonge hond blind ingesprongen. Als een kip zonder kop eigenlijk, maar dat was wel heel gaaf. Nu ga ik overal veel bewuster mee om. Het is belangrijker voor mij dat ik muziek kan maken en kan spelen. Het draait meer om mensen ontmoeten en ook om hoe ik het kan combineren met mijn zoon Fynn."

Fynn is nu vijf. Ontwikkelt hij zich al als een ware muzikant?

"Haha. Hij vindt het erg leuk om overal aan te zitten en drumt mee met de demo’s van het keyboard. Hij heeft wel een korte concentratiespanne hoor; na een half uur heeft hij het wel gezien."

 Dus een toekomst als muzikant ligt voor hem klaar?

"Nee hoor. Als hij advocaat wil worden, moet hij dat doen. Maar mocht hij iets met muziek willen doen, dan wil ik hem daar graag bij helpen. Op dit moment vindt hij het leuk om op The Black Eyed Peas te dansen."

Je doet mee aan de akoestische Iron Maiden coverband 'Maiden uniteD'. Is Iron Maiden akoestisch spelen geen heiligschennis? Het draait toch om de scheurende gitaren?

"Ruud Jolie (gitarist Within Temptation) is met dit project begonnen en we kennen elkaar al langer. Ik heb een paar nummers ingezongen en vanaf december gaan we hiermee touren. Maar het is zeker geen heiligschennis. Meer een eerbetoon aan de nummers die zo goed in elkaar zitten. Ze zijn melodisch en als je ze uitkleedt krijgen ze akoestisch een hele andere sfeer."

Deze zaterdag sta je in Het Burgerweeshuis: dat is geen onbekende plek voor je. Heb je daar nog bepaalde gevoelens bij?

"Alleen maar positieve. We hebben er nog nooit slecht gespeeld, alles is altijd goed geregeld en het publiek is ook goed. Ik sta dus te popelen voor het optreden."

 

Aqua de Annique speelt zaterdag 6 november in het Burgerweeshuis in Deventer. Voorprogramma is Arthur Adam en de deuren gaan om 20:30 open.