Atak = Bolt Thrower

Veel Grolsch en veel glory

Tekst: Ruben Eijsink / Foto's: Marcel Klaster. ,

Twee dagen, 1600 man. In Enschede is de Bolt Thrower epidemie weer losgeslagen. De populaire deathmetalband liet Atak zien de donkere kunst nog lang niet verleerd te zijn.

Veel Grolsch en veel glory

Zoals Willem Wilmink en Het Bolwerk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zo is Bolt Thrower niet los te zien van Atak. Het Enschedese poppodium ziet de Britse deathmetalband dan ook liever komen dan gaan. De band uit Coventry heeft Atak tijdens geen enkele tour overgeslagen. Elke keer als de langharige metal goden langskwamen, gingen de kaarten er in no time doorheen. Ze waren dan ook dan ook de meest logische band om het oude pand in 2008 vaarwel te zeggen. Voor 300 uitzinnige fans, die voor niks naar binnen mochten, werden de laatste scheuren in de muren gespeeld.
 
Twee jaar verder begint de populariteit van Bolt Thrower mythische vormen aan te nemen. Na de aankondiging van het eerste concert op 29 april waren de 800 tickets binnen enkele dagen uitverkocht. Gezien de speciale band tussen de deathmetalband en Atak was er iets speciaals bedacht. Het waren niet echt tickets, maar meer een soort aanbetaling die in voorverkoop gingen. Om de loyale fans te belonen, mocht men weer gratis naar binnen. Daar stond echter wel tegenover dat je een aanbetaling van vijf euro deed in ruil voor een beugelfles en een speciaal “No Grolsch, No Glory” shirt. Je begrijpt, met een slimme marketingtruc van de sponsor van de grote zaal Atak weten ze hun doelgroep goed te bereiken. Ach ja, metal en bier gaan nou eenmaal goed samen.
 
Veel teleurgestelde metal liefhebbers uit heel Nederland en Duitsland wisten geen “kaartje” te bemachtigen. Gelukkig voor hen volgen een paar dagen later weer een aankondiging op de site van Atak. Er werd gewoon nog een avond, met andere bands in het voorprogramma, voor 28 april bijgeboekt. Dit bericht werd met luid gejuich in de scene ontvangen. Het feest kon op voorhand al niet meer stuk.
 
Het is 28 april, 3voor12/Overijssel is bij The Next Offensive, the prequel, zoals de avond officieel heet. Vanavond zijn er maar liefst drie bands om de (vanavond o zo toepasselijk genaamde) Grolsch zaal op te warmen. Metal battle winaar Grindpad mag het podium ontmaagden, daarna zullen de oosterburen van Lay Down Rotten de nodige onheil de zaal  in spuwen. Vervolgens zal Benediction waar ex-Bolt Thrower zanger Dave Ingram tot 1998 de vocalen voor verzorgde op het toneel verschijnen. Benediction is overigens niet de enige band die DNA deelt met Bolt Thrower. Asphyx (voorprogramma van de 29e) zanger Martin van Drunen heeft ook al eens de nodige dood gerelateerde zaken in de microfoon gebromd bij “The Almighty” Bolt Thrower. 
 
Veel zwarte shirts met bloederige bandnamen, lange vette (soms ook mooi gewassen trouwens) haren en spijkerjacks volgenaaid met praktisch de hele deathmetalscene sieren de straat voor de ingang van Atak. Er wordt druk gerookt en gepraat over de kwaliteit van verschillende bands. Duitse woorden hier en daar vormen geen uitzondering. Veel oosterburen houden de Atak agenda scherp in gaten om ook hier van hun favoriete bands te kunnen genieten. Als de deuren eenmaal opengaan, worden de bezoekers langs een stand geleid waar ze hun beloofde t-shirt in de juiste maat kunnen oppikken. Natuurlijk wordt er ook, als uiterst toepasselijk welkomstcadeau, de beugel in de hand gedrukt. De sfeer is gemoedelijk, in contrast met de muziek die straks door de speakers zal knallen. 
 

Het Utrechtse Grindpad speelt op deze uitverkochte avond voor een driekwart gevulde zaal. Hun set geeft weinig variatie bloot. Lay Down Rotten weet al wat beter te overtuigen, maar wordt duidelijk overschaduwd door het Britse Benediction. Ondanks geouwehoer met technische mankementen, een amp had het begeven en zoektocht naar vervanging duurde even, geven ze een energieke show weg met een uiterst sympathieke frontman die de zaal goed op gang krijgt. Met een hardcorepunkmetalkraker wordt de zaal goed op temperatuur gebracht voor de band om wie het allemaal draait vanavond. Met een episch synthesizermelodietje komen de helden van Bolt Thrower triomfantelijk op.

In een anderhalf uur durende set weten de Engelsen Atak wederom goed te vermaken. Een aantal stagedivers zijn soms net een tikkie te dronken om die sprong van het podium te wagen. Zanger Karl Willets, met zijn prachtige dijnende grijze haar (J. Mascis is er niets bij), vraagt nog even hoe het gaat als een een roekeloze metalhead de vloer in plaats van handen voelt. De nummers van Bolt Thrower lijken allemaal zo’n beetje dezelfde structuur te volgen, maar dat lijkt de deathmetalfans niet te deren. Elk nummer, in het bijzonder “No Guts, No Glory” wordt met luid gejuich en heftig geknik ontvangen.
 
Op website van Bolth Thrower stond dat het hun droom is om alles gewoon te laten staan op het podium en niks te hoeven sjouwen. Die droom komt vanavond uit. Bolt Thrower heeft Atak op z’n grondvesten doen trillen en zou het de volgende dag gewoon nog een keer over doen. Vast niet voor de laatste keer.