Bill Wyman de rust zelve

Als vanouds met Bill Wyman and the Rhythm Kings

Tekst: Steven den Boer Foto's: Marcel de Graaf ,

Bill Wyman hoeft zichzelf niet meer te bewijzen. Na 30 jaar basgitarist van de Rolling Stones te zijn geweest en alweer 13 jaar met zijn eigen Rhythm Kings te touren, weet hij precies wat hij wil: de oude rock ‘n’ roll laten herleven.

Als vanouds met Bill Wyman and the Rhythm Kings

Alhoewel de Deventer Schouwburg niet uitverkocht is, is de zaal toch goed gevuld: het publiek is grotendeels van die leeftijd dat ze Bill Wyman nog kennen van de Rolling Stones. Bill opent het concert met: “What we do is have a good time. We just have a good time.” Terwijl het publiek rustig met z’n handen op de knieën meetikt, maakt de 9-koppige band er inderdaad een gezellig feest van. Ze spelen de klassiekers met zichtbaar genot en alleen Wyman staat stil: ietwat apathisch op de achtergrond , met z’n donkere zonnebril op en een T-shirt aan van z’n eigen band. Maar hij geniet en laat graag de andere bandleden een show opvoeren.

Wyman de zanger
De band gaat van blues, soul, jazz, en funk naar country en natuurlijk rock ‘n’ roll. De meeste nummers komen uit de 50 en 60-er jaren, zoals ‘Too late’ en ‘Just your fool’. In het cajun nummer ‘All night long’ zingt Wyman voor het eerst en dat gaat hem goed af. Ook als zanger blijft hij de rust zelve, maar lijkt er wel plezier in te hebben. Wanneer saxofonist Frank Mead in het nummer ‘Three cool cats’ zijn solo mag doen, gaat de zaal plat. Mead weet alles te geven en krijgt daar een groots applaus voor terug. Ook gitarist Albert Lee met zijn lange grijze haren, krijgt het publiek op zijn handen als hij zijn vingers razendsnel over de hals van de gitaar laat gaan.

Too late: http://www.youtube.com/watch?v=pJKP9bV7mPQ

 
Skeete brengt soul 
Zangeres Beverly Skeete is in vele opzichten een waardevolle aanvulling voor de band. De zangeres die eerder samenwerkte met Elton John, Annie Lennox en Tom Jones, is nu de ‘rhythm queen’ die voor sfeer, dans en een krachtige stem zorgt. Haar uitvoering van ‘I’ll be satisfied’ voelt warm en energiek tegelijk en levert hiermee soul op een dienblad.

I’ll be satisfied: http://www.youtube.com/watch?v=w9N7YhcGNv0

Voordat de encore met ‘Crying in the rain’ van The Everly Brothers begint, wordt nog even snel verteld dat Wyman gestopt is met roken. Daarom zou hij zo energiek zijn en zelfs met zijn voet mee kunnen tikken op de maat van de muziek. Maar of hij nou stilstaat of niet, met negen muzikanten die zoveel ervaring hebben en dit ook met plezier op podium neerzetten, maakt dat niet uit.

Tip: Nog meer behoefte aan de oude rock ‘n’ roll: gitarist Albert Lee zal 21 mei met zijn eigen band in het Burgerweeshuis spelen.