Professor Tom Holkenborg mag geen gaten meer in zijn spijkerbroek hebben

Junkie XL leidt opleiding conservatorium Enschede

Atze de Vrieze ,

Tom Holkenborg alias Junkie XL mag zich vanaf heden officieel Associate Professor noemen. Hij leidt de opleiding Mediamusic aan het ArtEZ conservatorium in Enschede. “Ik zou het alleen maar leuk vinden om op termijn door een van mijn studenten afgetroefd te worden.”

Junkie XL leidt opleiding conservatorium Enschede

Tom Holkenborg alias Junkie XL mag zich vanaf heden officieel Associate Professor noemen. Het ArtEZ conservatorium opent vandaag een nieuw complex in Enschede, met daarin onder meer vijf hi-tech studio’s. Tijdens de feestelijke opening wordt Holkenborg benoemd tot hoofd van de opleiding Mediamusic. “In 2004 zijn we begonnen, in 2006 begon de opleiding. Nu is hij in zijn geheel goedgekeurd door een Europese accreditatiecommissie. Het is nu een hoogwaardige opleiding. Je moet behoorlijk wat kunnen om toegelaten te worden.”

De opleiding waaraan Holkenborg leiding geeft, sluit precies aan bij zijn eigen werkzaamheden. Studenten doen ervaring op met film- en video game scoring, commercials, het produceren voor andere artiesten, remixen en productie in de breedste zin van het woord. Voornamelijk toegepaste vormen van muziek dus. “In de afgelopen jaren ben ik maar vier studenten tegengekomen die zelf artiest wilden worden. Veel studenten hebben een concreet doel voor ogen. Gamemuziek maken voor EA, of muziek voor films.”

Holkenborg zelf woont nog altijd in Los Angeles, waar hij zijn eigen studio heeft. Een aantal keer per jaar zal hij op en neer reizen voor intensieve collegeweken. “En tussendoor zullen we gebruik maken van video conferencing. Dan kruipen we met zijn allen achter onze laptops en sturen we mp3’tjes heen en weer. Ik hoef niet zelf alle vakken te geven. Vakken als muziekeconomie bijvoorbeeld, of de beheersing van bepaalde softwarepakketten, dat kunnen anderen uitstekend op zich nemen.”

Die zakelijke kant is belangrijk in de opleiding, vindt Holkenborg. “Studenten moeten zich realiseren dat de wereld niet op ze zit te wachten. Ze willen werken in een overvol werkveld met veel ego’s. Zeker in Los Angeles. Je moet niet alleen goed zijn en met deadlines om kunnen gaan, maar ook een aardige kerel zijn. Mensen moeten je opdrachten gunnen. Als je een job-interview hebt, moet je jezelf verkopen.” Als alles goed gaat, heeft Holkenborg er jaarlijks tussen de 8 en de 16 nieuwe concurrenten bij. “Ik zou het alleen maar leuk vinden om op termijn door een van mijn studenten afgetroefd te worden.”

Dat zakelijk vernuft zou ook in de artistieke kant van de elektronische muziek nog best van pas komen, denkt Holkenborg. “Ik heb inmiddels jaren ervaring, dat wil ik graag aan een jongere generatie doorgeven. Het is toch van de zotten dat Armin, Tiësto, ikzelf, nog steeds aan de top van de dance staan? Wij zijn veertig!” In pak hoeft professor Holkenborg niet voor de collegezaal te verschijnen. “Maar ik mag natuurlijk geen gaten in mijn spijkerbroek meer hebben", lacht hij. "Tenzij het een designgat is natuurlijk.”