"Soms is het net een fabriek"

Kissing Jane vertelt over het opnemen van hun nieuwe album "Factory of Hearts"

Aline Bleeker ,

Afgelopen jaar is powerpopband Kissing Jane druk in de weer geweest met het opnemen van hun debuutalbum: Factory of Hearts. Donderdag 4 februari zal de plaat worden gereleased in de Sugarfactory in Amsterdam, maar vanavond is de band al te zien bij Club 3voor12 in Victorie, Alkmaar. Keyboardenist en zangeres Marleen Hoebe vertelt over de totstandkoming van de plaat.

“Gisteren kreeg ik het vinyl van Factory of Hearts in huis”, begint Marleen trots. “Natuurlijk hebben we het artwork al heel vaak op de computer gezien, maar om het dan eindelijk echt in handen te hebben… ik ben echt heel blij met het resultaat.” Niet alleen heeft de band veel aandacht besteed aan de hoes, ook over het vinyl zelf is duidelijk nagedacht; de lp is helemaal transparant. “We wilden van de plaat echt iets bijzonders maken voor de liefhebbers.” Bij de vinyluitgave is een downloadcode inbegrepen, dus voor iedereen die zijn muziek graag op zijn computer of telefoon zet: geen enkel probleem.

De meeste aandacht is natuurlijk gegaan naar de muziek. “We hebben best wel lang aan het album gewerkt. Toen wij besloten de muziek op te nemen, hadden we eigenlijk alle nummers al. Nadat we de basis hadden opgenomen kwamen we erachter dat we toch niet helemaal tevreden waren met het tempo en zijn we weer helemaal opnieuw begonnen. Hierdoor heeft het opnameproces wel langer geduurd dan we hadden gepland.” Dit kon gelukkig gewoon, want Kissing Jane kreeg de volledige vrijheid om hun eigen tijd in te delen. “Daarover hoefden we ons geen zorgen te maken.”

Hoe kom je als vijfkoppige band tot een eindproduct dat aan iedereens persoonlijke eisen voldoet? “Alle bandleden hebben een groot aandeel gehad, zeker bij de nummers die op de plaat zijn beland. Iedereen is sowieso verantwoordelijk voor zijn eigen partij.” Vaak is het wel zo dat leadzangeres Isabelle of Marleen met ideeën voor nummers komen en daarna bij de anderen peilen wat zij ervan vinden. “Meestal merken we heel snel of de rest achter ons idee staat en er dezelfde magic bij voelt.” Als dit het geval is brainstormt de volledige band verder. “Vaak wordt het uiteindelijke nummer alsnog heel anders dan Isabelle of ik in eerste instantie hadden bedacht en dat vind ik eigenlijk heel cool. Laat ik titelnummer Factory of Hearts als voorbeeld nemen: tijdens het repeteren speelde Daan, onze drummer, heel machinaal en het concept achter het nummer werd hierdoor ineens veel duidelijker.”

De distributie van het album is iets dat Kissing Jane uit handen heeft gegeven en ook het pluggen (de muziek promoten bij radiostations) gebeurt door iemand anders. Maar verder houdt de band al het werk in eigen hand. “Dit is ook waar de albumtitel Factory of Hearts vandaan komt”, legt Marleen uit. “Het staat voor al het werk dat we achter de schermen doen. Dat het soms net een fabriek is waar we allemaal volledig ons hart en ziel in storten.” 

Marleen vertelt dat ze uitkijkt naar de albumrelease, die op donderdag 4 februari plaatsvindt in de Amsterdamse Sugarfactory. “We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen voor het optreden, bijvoorbeeld met het uitdenken van de lichtshow. We hebben na onze tijd in de studio echt zin om weer live te spelen en ons nieuwe werk te laten horen!” Tickets voor deze avond zijn nog te koop en kosten in de voorverkoop slechts zeven euro.

Ben je benieuwd geworden en wil je de band eerder zien? Je kunt ze 14 januari al checken bij Club 3voor12 in Victorie, Alkmaar. Naast Kissing Jane treden dan ook Moon Moon Moon en The Cosmic Carnival op