Koningsnacht, Zwolle. Om 21.00 stopt plots alle muziek, op alle pleinen en in alle kroegen. Heel de stad is een minuut stil, ter nagedachtenis van Jonnie Boer. En daarna start dj Hans Stroeve op een van die feesten Van Halen’s ‘Ice Cream Man’ in, de favoriete plaat van Jonnie.
I’m your ice cream man, stop me when I’m passin’ by.
They say all my flavors are guaranteed to satisfy.
Chefkoks, smulpapen en fijnproevers zijn in rouw, want Jonnie Boer was een legend, de beste chefkok van het land, de man van het Zwolse restaurant De Librije. Hij heeft meer dan twintig jaar lang, tot zijn dood, de allerhoogste onderscheiding van de culinaire wereld weten te behouden: drie Michelin-sterren. De Librije is op dit moment zelfs het enige Nederlandse restaurant met drie sterren. En daar wordt over alle details nagedacht. Niet alleen over de rogwang, de droge worst en het glas wijn dat daar perfect bij past, maar ook over de mega-bloemen die overal staan, de verlichting en natuurlijk de muziek. Dus hebben ze naast een sommelier, chef de parti, fromagier en plongeur (de afwasser) ook een muzieksamensteller.
En dat is Hans Stroeve. Hij raakte bijna twintig jaar geleden per toeval aan de praat met Jonnie (toen al een bekend gezicht in Zwolle), vertelt hij. ‘Ik liep letterlijk tegen hem op in de platenzaak’, vertelt Stroeve. ‘Ik zoek wat muziek voor in mijn zaak’, zei Jonnie tegen de man achter de toonbank. Stroeve hoorde dat toevallig, en kon zijn zendingsdrang niet inslikken. ‘Nou, dit zou mooie muziek zijn. En dit. Dit. En dit.’ Jonnie: ‘Oh ja, werk jij hier dan?’ Stroeve: ‘Nee, ik ben dj van beroep, en dit lijkt me wel wat.’ ‘Oh, mag ik je gegevens?’ Zo kreeg Stroeve diezelfde avond een mailtje: ‘Beste Hans. A) Hoe kan het dat mijn personeel je allemaal wel kent en ik niet? En B) Zou je eens kunnen langskomen om de muziek door te spreken?’
Dus puzzelden Hans en Jonnie samen een lijst met muziek in elkaar. ‘Ik heb even in mijn archief teruggezocht, en heb het eerste lijstje gevonden dat we in 2006 hebben gemaakt. Half zeven muziek aan. Hoe laat de eerste gasten binnenkwamen, voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht, kaas, nagerecht, koffie, digestief: de muziek pasten we aan op al die periodes. Gotan Project, Tosca, Kruder & Dorfmeister: lekkere downtempo-muziek, maar niet te oubollig. Jonnie zat er echt bovenop, zo betrokken was hij.’