"Ik voelde dat ik mijn eigen weg moest vinden"

De nieuwe gedaante van Wieteke Wijte: Ann White

Sjoert Bakker ,

Wieteke Wijte begon als zoveel zangeressen op jonge leeftijd met zingen. Al op haar 17de ging het haar voor de wind met band Blended & Bottled. Toch moest ze eerst ontdekken welke muziek ze écht wilde maken en sloeg ze haar eigen weg in. Nu is ze terug met nieuwe bandleden, studio-opnames, crowdfundingsacties en optredens in het clubcircuit, allemaal volgens Wietekes eigen visie. 3voor12NH sprak haar over de ontpopping van haar nieuwe project Ann White.

Met Blended & Bottled maakte je je eerste stappen als leadzangeres van een band. Na verloop van tijd hield die band op. Nu ben je terug als Ann White. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Er hebben inderdaad wat jaartjes tussen gezeten. Ik was vrij jong nog toen ik stopte met Blended & Bottled. Ik heb toen een MBO artiesten opleiding gevolgd, en daarna ben ik aangenomen op het Conservatorium van Amsterdam. Oftewel, zeven jaar lang ben ik intensief bezig geweest met muziek schrijven en spelen, in allerlei soorten genres. Daaruit is mijn muzikale voorkeur naar boven gekomen en is mijn project Ann White uit ontstaan. Meer gebaseerd op groove en electronics.

De drang om muziek te maken zat er dus flink in. De helft van Blended & Bottled vormde toen destijds Karma's Lab en won onder andere De Grote Prijs van Nederland in 2012. Had jij daar graag bij gezeten?

Karma's Lab vond ik echt fantastisch. Ook 't genre vond ik heel tof, ze hadden een goede richting te pakken. Qua muziek maken bevond ik me op dat moment meer in Amsterdam en was ik veel aan het leren over mezelf. Ik was op dat moment achttien en zat in een groove band in Amsterdam (Badjekkah). Ik voelde dat ik even mijn eigen weg moest vinden. Door mezelf de tijd te geven, voelt nu niets meer geforceerd.

Heb je je huidige bandleden ook in die scene leren kennen?
Mijn huidige band heb ik leren kennen op het Conservatorium. De toetsenist via de band Sinas. Muzikaal zijn we allemaal vrij breed georiënteerd.

Je EP is tot stand gekomen met behulp van crowdfunding. Wat deed je besluiten het op die manier aan te pakken?

Er bestaan op dit moment zoveel toffe bands. Om er een beetje bovenuit te komen is het natuurlijk goed wanneer je iets professioneels kunt laten horen. We hadden een studio op het oog, maar opnames kosten uiteraard geld. VoorDeKunst gaf bij ons op school een clinic over crowdfunding. In eerste instantie was het voor ons niet de manier, totdat we beseften dat crowdfunding eigenlijk een toffe manier is om het proces van de EP alvast onder de mensen te brengen. Daarbij ondersteunden de donateurs eigenlijk vooraf de EP, met leuke tegenprestaties als tegemoetkoming. Nog steeds zijn we bijvoorbeeld bezig met huiskamer concerten.}

Komen jullie tot recht in een huiskamer?

De sound verandert uiteraard wel, maar de intentie van de nummers blijven hetzelfde. We lossen het anders op, maar spelen met dezelfde attitude! We rocken misschien nog wel harder in die huiskamers.

Met die donateurs en huiskamers krijg je ook gelijk zicht op wie je fans en supporters zijn. Wat voor mensen zijn het? 

Van alles eigenlijk: jong en oud, muziek liefhebbers, party-liefhebbers, studenten, enzovoort.

Door jullie crowdfundingsactie staan jullie misschien meer open om buiten de gebaande paden te treden. Zijn jullie van plan om dat vaker te doen?

Het werkt uiteraard wel om anders te denken. Nu vind ik persoonlijk niet dat een crowdfundingsactie mij onderscheid van andere bands hoor en ik zal bijvoorbeeld ook niet nog een keer dezelfde actie doen, maar we zijn nu wel plannen aan het maken om ons te onderscheiden van de rest. In de zomer willen we een soort bloc-party organiseren waar ook andere bands zullen spelen. Dat vindt waarschijnlijk in Amsterdam plaats.

Hoe komen de nummers nu tot stand? Is er een songwriter-kern waar de rest op doorborduurt of heeft iedereen evenveel inbreng?
De nummers worden gemaakt namens 'mijn' richtlijnen. Ik kom met een basis van een nummer, en dat werken we samen met de band uit. Zij maken het nog tien keer toffer. Op deze manier heb ik controle over de algemene vibe van de nummers, maar kunnen 'mijn' muzikanten hun muzikale identiteit erin kwijt. Ik heb ze natuurlijk niet voor niets gevraagd voor dit project!

Als je op dit moment één nummer moet kiezen dat Ann White het beste weergeeft, welke zou dat zijn?

Zonder twijfel de nieuwe single ''Dull''! Deze komt in maart uit. De track is ruwer en catchy-er dan de EP, en vertegenwoordigt ons nog meer als muzikanten.

Binnenkort speelt Ann White tijdens Club 3voor12NH in Podium Victorie te Alkmaar. Hoe is dat om weer in je oude regio te spelen?

Super tof! Heel vet om weer mensen uit te nodigen uit de regio waar ik vandaan kom. Uiteraard ben ik in de afgelopen jaren veel bezig geweest met muziek, maar veel mensen uit deze regio hebben niet zoveel meer van me gehoord. Dus voor wie er benieuwd is naar wat ik nu maak: komt dat zien!

Op donderdag 3 maart treedt Ann White op tijdens Club 3voor12 NH, in het Alkmaarse Podium Victorie met Max Meser en My Blue Van.