Serious Request: Røring & Patronaat vieren feest op de Nieuwe Groenmarkt

Vandaag Zazi, A Polaroid View, The Cosmic Carnival, The Elementary Penguins en Birth Of Joy

Nadieh Bindels ,

Heel Haarlem staat op z’n kop nu het Glazen Huis van 3FM’s Serious Request op de Grote Markt staat. Overal zijn feestjes en optredens, allemaal voor het goede doel. Zo ook op de Nieuwe Groenmarkt, om de hoek bij de Grote Markt. Artiesten als Michael Prins, Gotcha en Baskerville betreden daar deze dagen het podium, gehost door evenementenbureau Røring en poppodium Patronaat. We spraken met Tom Teutscher, één van de eigenaren van Røring, over wat er nu allemaal gaande is op de Nieuwe Groenmarkt.

De mannen van evenementenbureau Røring zijn niet onbekend met het organiseren van drukbezochte evenementen. Tijdens Edit Festival host Røring onder de naam Onderstroom één van de grootste podia en tijdens Koningsdag bouwen de mannen ook een feestje op de Nieuwe Groenmarkt. Røring doet zowel housefeestjes als live acts en brengt dat deze keer met Patronaat samen om geld op te halen voor Serious Request.

“We hebben het een beetje half om half gedaan, Patronaat heeft gezorgd voor de programmering, promotie en het personeel en wij doen met Røring de productie. Dat was wel het handigst, want wij hebben ervaring met het terrein en Patronaat heeft meer de connecties met de artiesten. We worden gesponsord door Heineken, wat ook geschonken wordt in Patronaat. Zo kwam alles mooi uit.”

Het brengt natuurlijk een hoop kosten met zich mee om vijf dagen lang een podium te runnen. De vraag is dan ook hoe dit evenement geld op kan leveren voor Serious Request. Het vooruitzicht is dat het evenement zeker een leuke donatie op gaat leveren, maar hoeveel durft Tom ons niet te zeggen. “Het kost inderdaad ook een hoop geld. Er moesten allerlei spullen worden gehuurd en ook moesten we beveiliging regelen. De artiesten spelen allemaal gratis, ze krijgen alleen een eventuele reiskostenvergoeding. Het barpersoneel staat er vrijwillig en we worden gesponsord door verschillende partijen. Dus op die manier vallen er een hoop kosten weg. Het uiteindelijke donatiebedrag zal moeten komen van de baromzet.”

Wat betreft de programmering is er gekozen om alleen Haarlemse artiesten neer te zetten. Volgens de organisatie zowel grotere en kleinere namen, maar wat ons opvalt aan de programmering is, dat het toch wel de bekendere namen uit de stad zijn. We waren wel benieuwd waarom. “We hebben toch te maken met de organisatie van 3FM en het publiek dat op de stad afkomt. Dat publiek is grotendeels 3FM-luisteraar, dus daar houd je dan wel rekening mee. Als je dan een programmering neerzet die niemand wat zegt, trekt dat toch minder mensen. In de ochtend is er overigens wel ruimte voor onbekendere acts, tijdens de Brakke Uren. Dan zijn er optredens en initiatieven van organisaties uit de hele stad.”

Het feest op de Nieuwe Groenmarkt gaat niet door tot in de vroege uren, maar stopt om elf uur ‘s avonds. Zo hebben de omwonenden van het plein ook nog de gelegenheid om te kunnen slapen, zonder harde speakers naast hun bed. “We moeten natuurlijk ook rekening houden met omwonenden. Dat doen we dus onder andere door niet tot al te laat door te gaan. Je kan natuurlijk wel verwachten dat als je in het centrum woont, er af en toe wat gebeurt voor de deur. En de meeste bewoners hebben daar ook geen probleem mee gelukkig. We hebben ook beveiliging die goed in de gaten houdt of er geen overlast wordt veroorzaakt.”

Mocht je de komende dagen wel tot in de vroege uren door willen gaan, dan kan dat op allerlei anderen locaties in de stad. Maar voor overdag is er dus van 11:00 t/m 23:00 ook een leuk en variërend programma op de Nieuwe Groen Markt.

Vandaag geven van drie tot tien Zazi, A Polaroid View, The Cosmic Carnival, The Elementary Penguins en Birth Of Joy acte de presence en sluit 90’s NOW & Zer00’s Heroes feestelijk af. Morgen is de afsluiting te volgen op de schermen en wordt opnieuw met dj´s afgesloten.