3mix12!: House en yoga valt prima te combineren bewijst Elédi

'Platen draaien is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te krijgen'

Ruben Boyd ,

Elektronische muziek is al jaren bezig met een gestage opmars. Deze ontwikkeling heeft voornamelijk plaats gevonden in de grotere steden en bleef voor de meeste mensen lang onbekend. We zijn daarom benieuwd hoe het er in Noord-Holland voor staat met vooruitstrevende elektronische muziek. Deze week spraken we af met de geboren en getogen Heemskerker Mariska Gunsing, aka Elédi.

Elédi by 3voor12nh on Mixcloud

Mariska Gunsing, de goedgehumeurde dame achter Elédi, is pas 24 lentes jong maar staat nu al getekend bij het veelbelovende nieuwe Dots & Lines Agency. Samen met de jongens van De Weerwolven uit Alkmaar raast ze met groot succes diverse feestjes in Noord-Holland af. Naast dj is Elédi yogadocent, en schrikt zij niet weg om haar publiek uit te nodigen voor een flinke yoga-sessie. Haar energieke, opgewekte house leent zich bij uitstek voor zomerse festivaldagen en brengt gegarandeerd een lach aan op je gezicht. Of het nou om een yogazaal, een club of festival gaat, om Elédi kun je niet heen deze zomer.

Wat heb je gedaan vandaag?
Ik heb braaf gewerkt als serveerster bij Bagels & Beans in Haarlem, wat ik nu al vier jaar doe. Het is er gewoon veel te gezellig en het eten is zo lekker. Ik ben nog aan het opbouwen als yogadocent en flink bezig met de muziek. Uiteindelijk wil ik daar mijn inkomsten uit halen. Maar voor nu dus nog even een bijbaantje.

Tijdens het serveren dacht je ineens 'Ik ga de muziek in'?
Dat is best een lang verhaal. Ik moest er zelf vaak eerst over nadenken wanneer mensen vroegen waarom ik begon met draaien. Ik denk dat ik ermee begon omdat ik erg kan genieten van een goede avond stappen. Van de muziek, de mensen en de vibe krijg ik ontzettend veel energie. Vrienden van me draaiden al een aantal jaar, van hen heb ik het een beetje geleerd. Zij hebben mij ook altijd erg geïnspireerd om meer te leren en door te zetten. Verder is platen draaien voor mij een manier om mijn hoofd leeg te krijgen. Als ik draai kan ik me veel beter focussen en daar word ik blij van. Het voelt bijna aan als meditatie.

Over meditatie gesproken, je bent Taoïstisch yogadocent. Hoe komt dat samen in jouw muziek en wie jij bent als persoon?
Ja dat is heel bijzonder. Bijna alles wat ik in het begin van mijn yoga docentschap geleerd heb, leek erg op wat ik leerde als dj. Er zijn zoveel overeenkomsten. Zowel bij dj-sets als yoga heb je bepaalde elementen die je ‘mixt’, letterlijk en figuurlijk, waardoor je uiteindelijk een flow creërt die je overbrengt op andere mensen. Yoga geeft mij persoonlijk een bepaalde creatieve energie die ik weer kan gebruiken voor mijn dj-sets. Andersom zet ik tijdens mijn yogasessies de setjes of tracks aan die ik tijdens feestjes draai. Nog een leuke overeenkomst is dat mijn yogaklassen grotendeels bestaan uit mensen die ik ontmoet op feestjes. Dus allemaal jonge, open minded feestbeesten. Mijn lessen zijn ook gewoon een feestje daardoor. Echt fantastisch.

Een beetje cliché, maar hoe ervaar je het om als vrouw dj te zijn in zo’n mannenwereld?
Het heeft twee kanten. Aan de ene kant kan het in je voordeel werken, omdat je misschien wat eerder wordt geboekt. Ze zien een vrouw achter de decks staan en dat is opvallend. Waar ik soms wel last van heb is dat ik me erg wil bewijzen, vooral technisch gezien. Ik wil laten zien dat ik wel gewoon mijn huiswerk heb gedaan en dat ik een strakke en verrassende set kan neerzetten. Ik wil voornamelijk een eigen sound hebben en dat mensen me daarvan kennen, niet van het feit dat ik een klein meisje ben met blonde krullen. Wat daarbij ook helpt is dat ik niet hele commerciële muziek draai, naast af en toe een bekend plaatje hier en daar.

Hoe zou jij die 'eigen' sound dan omschrijven?
Voor die vraag was ik al bang. Op het moment ben ik daar nog een beetje mee aan het strugglen, omdat ik nog erg op zoek ben naar mijn stijl. Ik ben nog best jong natuurlijk, alhoewel ik denk dat je altijd in zekere mate op zoek blijft naar je eigen sound. Op het moment ben ik wel een richting aan het opgaan, wat ook te horen is in de set die ik voor jullie heb opgenomen. Laatst zei ik in een dronken bui: 'Het moet golvend zijn, je moet het in je hele lichaam voelen'. Het voelt smerig, maar heeft ook diepgang en gaat niet over de grens van vies heen. Vaak als ik een golvende beat voel in een track en er een bepaalde stevigheid in zit, dan denk ik ‘HOPPA, die is voor mij!’. Vroeger luisterde ik ook veel naar reggaeton, daar haal ik ook inspiratie uit. Het moet in ieder geval lekker zomers klinken.

Je bent tot nu toe voornamelijk bezig geweest met optreden. Duik je ooit nog de studio in om zelf platen te maken?
Ik krijg die vraag de laatste tijd best vaak. Ik denk dat dat niet zo snel het geval zal zijn omdat ik me nog meer wil ontwikkelen als dj. Als ik meer ervaring heb als dj weet ik waarschijnlijk ook beter hoe mijn eigen werk moet gaan klinken. Het enige probleem is dat computers me haten. Als ik zou produceren zou het dus met hardware zijn, drumcomputers en synthesizers. Maar eerst wil ik nog meer ervaring opdoen met bijvoorbeeld de energieverdeling in mijn sets, waarmee je mensen echt uit hun tent lokt.

Ben je daar veel mee bezig, met hoe je het publiek bespeelt?
Ja natuurlijk, dat is uiteindelijk wat je wilt. Je wilt het publiek helemaal meekrijgen. Zulke momentjes had ik op de after van Connect Festival in Life 072 in Alkmaar en Outside-In Festival in Club Stalker in Haarlem. Toen had ik echt het gevoel dat we met z’n allen op één lijn zaten. Dat mensen naar je toekomen en zeggen 'Jij snapt het! Staat ze daar even met haar groene regenlaarzen aan, keiharde techno te pompen'. Dat soort dingen vind ik echt super leuk om te horen.

Keiharde techno? Dat is wel iets anders dan de sound die je eerder beschreef.
Het was misschien geen keiharde techno, maar wel stevig voor mijn doen. Het was meer stevige house met elementen uit techno. Ik heb echt een paar hele vette technoplaten, dus daar kan ik wel in wisselen. De laatste tijd willen mensen alleen meer house horen heb ik het idee. Een beetje gezellig, een beetje vrolijk.

Wanneer voel jij je het gelukkigst als artiest?
Als ik zelf tevreden ben over mijn set, wat heel moeilijk is omdat ik super kritisch ben. Maar ik ben het gelukkigst als mensen na mijn set naar me toekomen en zeggen 'Jezus, wat een vette set'. Daar doe ik het voor. Dan ben ik gelukkig en kan ik lekker gaan zuipen. Lam draaien gaat me alleen nog niet zo goed af haha, dat moet ik nog leren.

Vanavond kun je met Eledi, labelgenoot Holistic Matter en Tom Hades Kingsnight vieren op de boot van De Weerwolven die vanuit Alkmaar vertrekt. Op 23 Mei is ze te bewonderen bij PLAK in de Chicago Social Club met onder andere Paul Woolford en Mattik.