3mix12!: Holistic Matter valt niet binnen één genre te vatten

"Ik lijd eigenlijk aan muzikale schizofrenie, in dat ik van de deep- en tech-house hou, maar mijn hart ook bij de stevigere techno ligt"

Ruben Boyd ,

Elektronische muziek is al jaren bezig met een gestage opmars. Deze ontwikkeling heeft voornamelijk plaats gevonden in de grotere steden, en bleef voor de meeste dorpelingen lang onbekend. We zijn daarom benieuwd hoe het er in de polder voor staat met vooruitstrevende elektronische muziek. Vandaag staan Bart Stellingwerf en Bas Slop in de schijnwerpers, afkomstig uit respectievelijk IJmuiden en Ventura, California. Middels hun sterke solo, en inventieve back to back setjes proberen zij al enkele jaren een imperium op te bouwen. Als residenten van de Weerwolven en Freitech zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken uit de Noord-Hollandse clubscene. Van een festival zijn de heren ook niet vies. Zo vertoonden zij hun kunsten bij onder andere Edit, Solar en Morse Festival. Onder een nieuwe alias Holistic Matter proberen de twee nu een nieuwe muzikale weg in te slaan.

Holistic Matter by 3voor12nh on Mixcloud

Jullie draaien al langere tijd samen. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen ?
Bart: Wij hebben elkaar leren kennen bij een netwerk borrel in Haarlem. Bas was al bezig bij Stalker, en ik was min of meer resident van de Weerwolven. Toen hebben we een keer samen in de Stalker gedraaid, op uitnodiging van Bas, en Bas bij de Weerwolven, op uitnodiging van mij. Daarna hebben we veel contact gehouden, en kwam er een illegale bunkerrave, waar ik in de organisatie zat. We hebben toen voorgesteld om met Bas een back to back te draaien
Bas : Ja dat klikte wel, We voelden elkaar meteen goed aan. Het was ook een goede setting, zo’n bunker. Het zweet kwam van de muren, en daar houd ik van.

Hoe gaat de taakverdeling wanneer jullie back to back draaien?
Bas : Bart draait met een laptop, en ik draai gewoon met cd’s en usb. Hij heeft ook een controller erbij, waarmee hij andere effecten eraan kan geven, iets waar ik iets minder van ben. Je hebt heel vaak dat je dj’s hoort die een overkill aan effecten doen, en bij ons is dat dus redelijk uitgebalanceerd. Daar werken we ook aan. Het gaat verder echt op gevoel. We hoeven elkaar maar éé keer aan te kijken en dan weet je dat het goed zit.
Bart : Het was in het begin wel moeilijk om te wachten met een hele goede plaat. Dat is nog wel het moeilijkste van duo-draaien. Je wil altijd een goede plaat draaien, je wil er overheen komen.
Bas : Het elkaar niet steeds willen overtoppen. Niet die race beginnen, wie draait het beste en het hardste.
Bart : In het setje wat we hebben opgenomen zie je ook wel dat dat goed ontplooid wordt.

Vanwaar het besluit om vanaf nu door te gaan onder jullie nieuwe alias Holistic Matter?
Bart: Als we solo draaien liggen onze genres eigenlijk best uit elkaar. Bas draait wat meer tech- en deephouse.
Bas: Bart draait wat obscuurder, als hij solo draait. En ja, een jaar na dato hebben we besloten om met zijn tweeën verder te gaan onder een andere naam. Het was normaal Bas Slop en Bart Stellingwerf. Dat is niet echt appealing om op een poster te zetten. En ik merk ook wel dat ik solo wat dieper draai. Wat meer deephouse en tech. Dat wijkt erg af van wat we samen draaien.
Bart: Ja het is eigenlijk wel grappig, ons geluid is waar Bas stopt, en waar ik mijn set mee begin. Het is een beetje inbetween, en dat werkt op de één of andere manier.
Bas: Ik lijd eigenlijk een beetje aan muzikale schizofrenie, in dat ik van de deep- en tech-kant houd, maar eigenlijk ligt mijn hart ook bij de stevigere techno. De wat meer drijvende, sexy, groovende techno.

Jullie hebben dus echt allebei een andere eigen sound. Hoe zouden jullie de sound die jullie via Holistic Matter willen uitbrengen omschrijven?
Bart : Ik denk dat het moeilijk is om dat een bepaalde naam te geven. Het is groovende techno met wat housy invloeden. Maar het is eigenlijk niet in een genre te vatten.
Bas : We hebben ook best redelijk dynamische sets. Heel veel dj’s draaien een beetje hetzelfde, dertien in een dozijn. We letten natuurlijk wel op het publiek, en op welk moment van de avond je staat. Aan de andere kant wil je ook een soort leidende factor zijn op zo’n avond.
Bart : Je hebt toch een bepaald idee waar je voor staat, en ook wat je ziet als muziek die je moet uitstralen als Holistic Matter.

Is er dan ook echt een bepaald gevoel dat jullie middels jullie muziek over willen brengen op het publiek?
Bart : Onze muziek is duidelijk techno, maar dan wel de sexy, vrouwvriendelijke, toegankelijkere variant. Die vrouwvriendelijke ervaring is zeker in mijn eigen stijl terug te vinden.

Doen jullie dat met opzet, vrouwvriendelijk ?
Bart
: Nou ja, waarschijnlijk wel
Bas : Ja kijk, waar de vrouwen gaan, zullen de mannen komen. Dat is wel een gouden regel. En ik zie liever 80% vrouwen op de dansvloer, dan 80% mannen. We draaien niet vanuit die opzet, maar het is wel belangrijk natuurlijk.
Bart : Wat ik verder ook heel tof vind, met Hollistic Matter krijg ik de kans om platen te draaien die ik super tof vind, maar in mijn eigen dj-sets niet kwijt kan.
Bas : Het is wel wat commerciëler dan jij normaal zou draaien.
Bart : Ja klopt, sommige dingen doe ik dan niet, omdat het niet in de lijn van mijn set past.

Bart heeft al een aantal releases op zijn naam staan, is er ambitie om onder Holistic Matter producties uit te brengen?
Bart: Absoluut, maar momenteel heb ik daar niet de ruimte voor, om te produceren. Als ik een productie heb wil ik mij daar gewoon een week of twee volledig op kunnen focussen.
Bas: We zijn verder ook een agency aan het opstarten, met zijn tweeën. Daar gaat ook veel tijd in zitten. De afgelopen drie maanden hebben we elke avond daaraan gewerkt. We hebben het afgelopen jaar ook wel gericht artiesten geboekt bij de Weerwolven die we interessant vinden voor ons bedrijf.

Er hebben inderdaad al best wat vooraanstaande artiesten gedraaid op feesten die jullie organiseerden met de organisatie De Weerwolven. Welke dj’s staan er nog bovenaan het verlanglijstje ?
Bart: Voor mij is dat Marcel Dettmann en Ben Klock.
Bas: Ja, eigenlijk voor mij ook. Alhoewel, Laurent Garnier dat is echt, er is geen man zoals hij. Het is echt fantastisch hoe hij doet wat hij doet. Laatst op ADE ook weer.
Bart: Het is alleen nog niet echt haalbaar. We moeten dan echt een andere zaal hebben daarvoor, dat moet nog iets meer groeien. In Amsterdam bijvoorbeeld lijkt het ook veel meer te leven. In Haarlem ook wel steeds meer, maar ik zie nog niet snel zulke grote namen hier draaien.

Hoe kijken jullie eigenlijk aan tegen de techno-scene in de polder, en hoe verhoudt die zich tot de rest van Nederland?

Bas: Nou, ik heb sterk het idee dat het wel aan het opkomen is, alhoewel de rave scene nagenoeg is ingestort. Het is natuurlijk ook wel mainstream aan het worden, techno en tech-house. Je merkt verder ook dat mensen steeds diversere line-ups willen. In Haarlem zijn er zat leuke organisaties die iets willen doen, alleen er is nog steeds niet zo veel plek waar dat kan.
Bart : Ik ben nog steeds van mening dat de vaste organisaties het wel voor elkaar hebben en alle grote feesten doen. Het is super moeilijk om daar als nieuwe organisatie tussen te komen. Daardoor hebben ze een soort monopoly. Wij trekken bijvoorbeeld ook nog geen mensen van Amsterdam naar Haarlem toe, en mensen gaan wel van Haarlem naar Amsterdam. Er is ook simpelweg gewoon meer keuze.

Nog één laatste vraag. Wat zijn de venues waar jullie gedraait MOETEN hebben voordat jullie met pensioen gaan als dj ?
Bas: Trouw kan natuurlijk niet meer, dat gaat over een jaar dicht. Berghain is wel echt super vet.
Bart: Ik ben ook wel verliefd op de Space op Ibiza. Maar toch de Berghain. Er is niets wat daaraan kan tippen.
Bas & Bart: Wij gaan voor Berghain!

Aanstaande donderdag is Holistic Matter te bewonderen in Life072 in Alkmaar met onder andere Michel de Hey en Ici Sans Merci.
Verder draaien ze op 24 Januari naast On & On held Jeff Rushin in Club Stalker in Haarlem.