De finale van de Zonneprijs van de editie 2024 levert acht finalisten op die op 6 juni allemaal zich hebben laten zien en horen in de grote zaal van het Amsterdamse Paradiso. Vorig jaar is de prijs gegaan naar Elmer en dit jaar weet Hiqpy deze prijs te winnen. Wat Hiqpy bijzonder maakt, is dat de band nog helemaal geen muziek op streamingsdiensten of waar dan ook heeft staan. Dat wekt de nodige nieuwsgierigheid, maar ook ongeduld, want wanneer gaat Hiqpy komen met het materiaal wat zij al meerdere malen op podia hebben laten horen?

Cardigan Inn

Cardigan Inn

Pakkende melodieuze postpunk

Cardigan Inn is een jonge postpunkband die de grenzen tussen genres verlegt door middel van originele composities die resoneren met een breed publiek. Geïnspireerd door diverse artiesten als The Cure, Parquet Courts en Thee Oh Sees, creëert Cardigan Inn pakkende, melodieuze en goed geschreven nummers, die gegarandeerd je voeten van de vloer doen komen.

Chris Richter

Chris Richter

Verhalenvertellende indiefolk

Chris Richter is een indiefolk act met een vleugje rock. Hun inspiratie komt voort uit Madison Cunningham, PJ Harvey en Thom Yorke. Het verhaal staat voorop en wordt begeleid door ritmische bas, trillende gitaren en zwevende strijkers. Alles draait om de Amsterdamse kunstenaar Chris Richter, die zich in de eerste plaats onderscheidt als verhalenverteller en als tweede plaats als muzikant. Haar muziek in indie-folkstijl buigt zich naar de wil van de woorden die ze met instinct en intentie schrijft. Haar obsessie met het hervormen van de grenzen van taal zorgt voor ingewikkelde woordnetwerken die tot rust komen op donkere galm, beklijvende strijkers en hoorns en diepe, ritmische bas. 'Herformuleren, en dan opnieuw formuleren', is het heilige idee van haar muziek.

Haar scherpe introspectie en liefde voor geschiedenis hebben een aantal door de Griekse mythologie geïnspireerde liedjes voortgebracht, evenals enkele meer persoonlijke werken. Haar nieuwste EP, The Train of 3:30, is een verzameling onderling verbonden maar toch sfeervol diverse nummers.

Chrysalis

Chrysalis

Artrockband met ruimtelijke melodieën

Chrysalis is een vijfkoppige artrockband uit Amsterdam, die met een mix van psychedelische soundscapes, openhartige teksten en krachtige punkrock- en ruimtelijke melodieën een unieke ruimte creëert voor het publiek om met hun lichaam en geest in contact te komen. Hun missie is helder: authentieke verbinding brengen waar jonge mensen tegenwoordig naar op zoek zijn. Met diepgaande emoties en gedachten in elk nummer streven ze naar een blijvende impact op hun luisteraars.

Doubland

Doubland

Mix van indie, garage en pyschedelie

Deze vijfkoppige band is ontstaan gedurende de middelbare schooltijd van de twee vrienden Jorden Dekkers en Roy van Maren. Beiden hebben een jaar op school overgedaan en waren dus een doublant; zo komt de bandnaam Doubland tot stand. Doubland is niet gebonden aan één genre of bepaalde bands. Maar sommigen zullen het omschrijven als indie, garage en psychedelisch. De muziek van Doubland nodigt aan de ene kant uit tot dansen door het snelle ritme, aan de andere kant roepen de teksten je op om na te denken.

Hiqpy

Hiqpy

Geformeerd als afstudeerproject van popafdeling aan Conservatorium van Amsterdam

En dan winnaars Hiqpy. De band heeft haar formatie gevormd als afstudeerproject van frontvrouw Abir Hamam (zie grote foto hierboven) en bassist Tom Radsma op het Conservatorium van Amsterdam. Samen met Lotte van de Merwe op drums en Victor ter Veld op gitaar, vormen zij een wezentje dat als één organisme ademt: een Hiqpy. Dit wezentje ziet voor het eerst haar levenslicht tussen de gore muren van een huisfeest in Amsterdam-Noord. Ze is speels en ietwat eigenwijs, en soms wil ze nog wel eens vlammetjes spuwen van galmende riffs en fuzzy gitaren. Donkere dieptes worden ermee verlicht, òf verbrand. Het risico is voor de luisteraar, want volledig tembaar zal Hiqpy nooit zijn.

Popronde

‘We willen met onze muziek overdonderen’

En zo is het ook. Niet te temmen, want er zijn de afgelopen tijd behoorlijk wat publicaties verschenen over Hiqpy. De Amsterdamse band die vorig jaar al direct opvalt tijdens de Popronde en vorige maand nog te zien zijn geweest tijdens Bevrijdingspop Haarlem op het Sena podium. De kenners zijn niet verrast, want Hiqpy weet de zonneprijs van jaargang 2024 te winnen. Wie wil zoeken naar materiaal van Hiqpy op bijvoorbeeld streamingdienst Spotify kan lang zoeken, want er is niets te vinden. Dat maakt Hiqpy tegelijkertijd misschien wel magisch, want hoe klinkt de band? De finale van de Zonneprijs is één van de mogelijkheden om iets te weten te komen over deze Amsterdamse band. Wie er bij is geweest, weet dit als de beste.

Hiqpy gaat uiteindelijk met de prijs aan de haal. Lang zal het waarschijnlijk niet meer gaan duren met het materiaal wat uit gaat komen. Hiqpy wint uiteindelijk de hoofdprijs van € 10.000,-, die de band wil gaan besteden aan het opnemen van een album. Het is wat Abir Hamam al eens eerder heeft gezegd: ,,We willen met onze muziek overdonderen”. Die profetische woorden gaan echt uitkomen, want hoe langer het duurt, hoe mythischer het rondom Hiqpy gaat worden.

LNDE

LNDE

Poëtische indie met dromerige popmelodieën

LNDE is het project van Linde Torenvlied. Haar indie-geïnspireerde, dromerige popmelodieën vervoeren luisteraars naar een wereld van rauwe emoties en nodigen je uit om met haar mee te gaan op een pad van zelfontdekking. Met haar poëtische teksten en pakkende melodieën neemt ze je mee op reis door bloemenvelden, eindeloze sterrenstelsels en de diepste oceanen in. Linde woont inmiddels alweer een tijdje in Amsterdam, maar komt uit het vlakke Noord-Hollandse landschap. De Zonneprijs finale voor haar, betekent een aanloop naar haar eerste single Sunflowers die op 21 juni gaat verschijnen.

Nat Bed

Nat Bed

Compromisloze en vermakelijke dansmuziek

Nat Bed een extreem dansbare queer live band die elk publiek in een stomende puinhoop verandert. In tegenstelling tot de elektronische dansmuziek die de meeste clubs domineert, is Nat Bed een driekoppige band (gitaar, drums en toetsen) die onbeschaamd vreemde, compromisloos vermakelijke live danssets brengt met een sterke feministische ondertoon. Hun missie is om het publiek als een gek te laten dansen en ze iets te geven om over na te denken wanneer ze naar huis fietsen.

Zo Lief

Zo Lief

Psychedelische dreampop

Zo Lief, gevormd door de Nederlandse singer-songwriter Laura Chen en Britse multi-instrumentalist James Attwood, maakt psychedelische dream pop met hypnotiserende melodieën, dreunende baslijnen en funky synthesizers uit de jaren '70. Ze bundelen hun muzikale krachten samen om de charme, verwarring en onzekerheid van het leven en de liefde als jonge volwassenen te verkennen. In maart 2023 verschijnt Zo Lief met hun geprezen debuut-EP Believe What You Believe en dat leidt hen naar uitverkochte shows in Londen. Ze maken een tournee met artiesten zoals Temples, door het Verenigd Koninkrijk en Europa.