De vijfkoppige band Cardigan Inn heeft hun voorliefde in de postpunk liggen en de invloeden van bijvoorbeeld Talking Heads, King Grizzard en Parquet Courts zijn merkbaar in hun muziek. De band bestaat uit gitarist en vocalist Pablo Nollet, toetsenist, gitarist en vocalist Joe Pilmeijer, bassgitariste Miriam Rumora, drummer Igor Jongenelis en gitarist Sidney Francis. Ze leggen uit waarom ze hun singles 'Melanotan' en 'Detonate' alle twee tegelijk uit brengen.

Verhaal

Aan het uitbrengen Melanotan en Detonate zit een heel verhaal wat Cardigan Inn uit de doeken doet. ,,Toen we tot de conclusie kwamen dat deze twee nummers de volgende singles werden, hebben we lang gediscussieerd over welke we als eerste uit wilden brengen. We speelden deze nummers vaak achter elkaar bij liveoptredens. Hierdoor voelden beide opties niet compleet zonder de ander. Het is een nostalgisch gevoel dat deze twee nummers verbind, iets dat je niet per se terug hoort in de rest van ons repertoire. De nummers voelen het verst verwijderd van onze huidige realiteit en blikken terug op de periode waarin Joe (de zanger van deze twee singles) en Pablo (de andere zanger) nog klein waren en opgroeiden in dezelfde buurt”, vertelt de band.

Samen spelen

Samen spelen met een groepje vrienden en verdwijnen in een fantasiewereld in plaats van de stadse omgeving waar ze zijn, zorgt voor grote avonturen. ,,Deze jonge onbezonnenheid hoor je ook terug in de teksten en hypnotiserende gitaren van Melanotan. Een bepaald soort eenheid heerste ook in die periode als kinderen. Dit wordt in Melanotan gerepresenteerd door de (niet zo) verschillende partijen. Dat deze onbezonnenheid en eenheid niet eeuwig kan duren, horen we terug in Detonate, op het punt dat het lijkt uit de bocht te vliegen. Hier gaan de partijen ook meer hun eigen weg, een beetje zoals samen volwassen worden voelt. Daar gaan we weg uit die fantasiewereld en naar de huidige realiteit. Beide nummers zijn ook geschreven in 2020, tijdens de lockdowns. Een tijd waarin fantasieën vaak maar een kort leven hadden. Melanotan is geïnspireerd door een VICE documentaire over de vrouwen en mannen die een zelfbruiner (Melanotan) gebruiken die geïnjecteerd moet worden. Op een avond dat we samen deze documentaire bekeken grapten we over een vrouw die vroeger bij ons in de buurt woonde met een raar busje, zij was ook altijd heel heftig gebruind (ook in de winter, je kent ze wel). Na een tijdje lachen zei Joe ‘Wat als ze gewoon dealde in melanotan?’. Pas een paar jaar later kwam hij ineens aanzetten met dit nummer”, vertelt de band.

Interesse in Lord Of The Rings en The Hobbit

Het nummer Detonate ligt weer in het verlengde van Melanotan. ,,Detonate kwam echt voort uit dat verdwijnen in je fantasie. Als kind was Joe erg geïnteresseerd in Lord of the Rings en The Hobbit, tijdens het buitenspelen kwam er daardoor altijd wel weer een nieuwe wereld waarin we weer een groot avontuur konden beleven. Joe was ook altijd wel nieuwsgierig. Dat is nog steeds wel zo, in zijn studie als marinebioloog komt hij soms met de meest bizarre verhalen, die voor ons echt als ontdekkingen voelen. Hij is die nieuwsgierigheid naar het onbekende nooit kwijt geraakt”, vertelt de band.

Het heeft voor Cardigan Inn een speciale betekenis. ,,We proberen met deze nummers terug te grijpen naar een tijd waarin we minder zorgen hadden, of althans, andere zorgen. Uiteindelijk waren we van mening dat door de singles te combineren, we dat gevoel beter over kunnen brengen”, zeggen de bandleden.