High On Chai heeft al wat optredens achter de rug, maar die ene van woensdag 10 april heeft ze rood omcirkelt. Het is de dag dat ze haar debuut EP ‘Counterweight’ mag laten horen in Patronaat Haarlem. De Haarlemse songwriter en zangeres heeft kosten nog moeite gespaard om het mooi te maken, want er staat merchandise waar je niet om heen komt. Iets wat ook heel nadrukkelijk geldt voor de support door Bad Luck Baby uit het noorden van het land.

Bad Luck Baby

Gitarist Ian Wijma

Frontvrouw Cath Harryvan

Bad Luck Baby

Combinatie van alternative rock met grunge

Bij een releaseshow staat vaak ook een support en dat is ook hier het geval met Bad Luck Baby. De band die inmiddels in de rauwe rand van muziekland flink opvalt met frontvrouw Cath Harryvan. Bad Luck Baby weet de zaal behoorlijk op te zwepen met hun combinatie van alternaive rock en een flinke dosis grunge. Zelfs de elektro klinkt door in het materiaal. Stevige bassen klinken door op het afsluitende nummer Disappoint Me van de debuut EP van Bad Luck Baby. Ook het Haarlemse Patronaat maakt kennis met de debuutsingle Addict waar juist die elektro zo prominent in doorklinkt. Deze band heeft toekomst en kan zo maar dit najaar zijn dat deze band wel eens op kan gaan duiken als er een Popronde wordt gehouden. En daar waar High On Chai haar releaseshow heeft, dendert het in de oren nog na van de bezoekers bij de releaseshow va Bad Luck Baby twee weken eerder in het Groningse EM2. Opvallend is dat High On Chai daar de support heeft verzorgd. Op diezelfde avond heeft Ioana Iorgu daar eveneens gestaan die weer net een tandje luider speelt.

Toetsenvrouw Noa Kariem

High On Chai

Dynamiek en energiek

De dynamiek die Bad Luck Baby in hun optreden hebben getopt, gaat onverminderd door als High On Chai aantreedt. De powerpop waar High On Chai vindt nu dan eindelijk de uitweg bij een officiële releaseshow. Het is geen onbekend terrein want eerder heeft de band rondom Cheyenne Howell in de kleine zaal gestaan en ook in de grote zaal waar op datzelfde moment poplegende Kim Wilde speelt voor een uitverkochte zaal. Met dezelfde dynamiek als de bekende buurvrouw in de grote zaal, vangt High On Chai het optreden aan. Ze laten er geen gras over groeien met Carefully Good, gevolgd door het titelnummer van de EP Counterweight. Tijdens de avond speelt Cheyenne een aantal malen op de akoestische gitaar mee (zie foto hieronder).

Gitarist Junior

Stembereik

Stevig klinkende gitaren

De ‘early adaptors’ van High On Chai weten dat Cheyenne een enorm stembereik heeft. Dat stembereik past ook bij de muziek, met de stevig klinkende gitaren waarbij de rock elementen erin zetten. Geen wonder want op de EP staat de naam van Stijn Donders en die weet hoe hij met dit bijltje moet hakken. Het draait niet alleen om de nummers die terug zijn te vinden op Counterweight. Voor haar volgers heeft High On Chai zelfs nieuw materiaal waar onder meer Caught In The Middle die aan het begin van de set wordt gespeeld, er één van is. Als Getaway in de kleine zaal klinkt, lijkt de ruimte te veranderen in een ruimtecapsule waar het begrip tijd geen rol meer  die ook terug is te vinden op de EP. Dat niet alles in de hoogste versnelling gaat, blijkt wel met ook weer een nieuw nummer Full Of Yourself. De songs gaan niet alleen over de wereld van High On Chai zelf, maar ook in de naaste omgeving. Als haar vriendin worstelt met de nasleep van een gestopte relatie klinkt de nieuwe song Full Of Yourself waarmee Cheyenne duidelijk maakt dat narcistische types niet de meest fijne mensen zijn. Lover die wel weer op de EP staat, is eveneens een ingetogen nummer.

Gitarist Junior

Het publiek doet mee op 'Get Him Out'

Interactie met publiek

Slotakkoord met eerste single

Dat High On Chai het publiek weet mee te krijgen blijkt met de song Get Him Out, waarop het publiek de titel van het nummer hardop meezingt. Na deze song werkt de band naar toch wel de apotheose toe. Het begint met Please Don’t Cry en My Heart Fears. Dat laatstgenoemde nummer klinkt haast als klassiek klinkende rockballad van tijden die achter iedereen liggen. De meeste mensen in de zaal vragen zich af: ,,Ze gaat hem toch wel spelen?”. En inderdaad. De avond kan niet zonder dat de eerste single What’s Going On is gespeeld.